Пак напрежение в ботаническата градина в Балчик

Местните искат да влизат безплатно за разходка в парка
Обновена: 26 апр 2012 21:42 | 26 апр 2012 21:40, Миглена Иванова
56
Пак напрежение в ботаническата градина в Балчик
Снимка: архив, Булфото

Общинският съвет в Балчик поиска жителите на града да имат свободен достъп до двореца и ботаническата градина.

Съветниците са изпратили декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийският университет “Св. Климент Охридски” и плашат с протести, ако искането им не бъде уважено.

Гражданите на Балчик се ползваха от привилегията да влизат безплатно в ботаническата градина, но университетът им я отне. Така местните ще трябва да плащат 10 лева вход, както и гостите на града, за да се разходят в градината на двореца.

Ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев писа до кмета на Балчик Николай
Ангелов, предаде БТА.

В писмото се посочва, че  правото на Софийския университет да получава приходи от имота, който е публична-държавна собственост, е законово регламентирано и няма правно основание за освобождаването на определена категория лица от заплащането на входни билети.

Фактът, че Университетската ботаническа градина е на територията на община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да я посещават безплатно, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на зоопарка, на всички музеи и театри в столицата, пише проф. Илчев.

От Студентския съвет на Софийския университет също разпространиха декларация до медиите, в която изразяват подкрепата за ректора проф. Иван Илчев.

В декларацията се посочва, че постоянният адрес и местожителство не биха могли да бъдат критерии за преференции при заплащането на входното билетче.

Това е вторият скандал около ботаническата градина и двореца в рамките на малко повече от година. През 2011 г. правителството реши да даде ботаническата градина на Министерството на културата, което предизвика брожение сред студентите и ръководството на Софийския университет.

В крайна сметка СУ получи градината, а сградите останаха под управлението на културното ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Балчик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
5
 
! Отговори
Чорбаджия преди 12 години
Проблема на селяните не са софиянците, а собствените ви мързел, простащина, глупост и наглост.
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И във Варна билетът за историческия музй са 10 лв, но за варненци са 1 лв. Срамота е, простаци такива, да живееш до историческа ценност и да не можеш да я посетиш, ама не защото не искаш като по- долу писалия, а защото нямаш тази възможност. В малкия град като Балчик, стагнацията е прекалено голяма, за да отделят хора, получаващи не повече от 350 лв месечно, по 10 лв за билет- 3 по 10 е 30 лв=храна за 1 седмица
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отворкоооо, ела взимай 300 лв както е в Балчик и после пак ми казвай че можеш да дадеш 40 лв седмично, за да посетиш пословутия дворец с децата си. Сития на гладен вяра не хваща
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е правилно местожителството да е критерий. Но може да се измислят карти. В зоопарка на Виена е така. Да речем 10 лв. да е билетът, но картата за неограничен достъп през цялата година да е 50 лв. и да не зависи от това кой къде е регистриран.
27
7
 
15
 
! Отговори
hellrazor_ преди 12 години
Да ме извиняват жителите на Балчик, но това е културно-историческа забележителност, не е тяхна собственост и всички трябва да си плащат входа, това е като във всеки музей, хората от другите градове да не би да влизат безплатно в местните музеи? Това, че не им се дават пари е друго нещо, но ако мислим глобално, тази забележителност е не само на Балчик, но и на България, аз като българин искам също да влизам без пари, а ако приемем, че е световна забележителност и чужденците не трябва да плащат...
26
4
 
14
 
! Отговори
бивш студент преди 12 години
Балчик може да е било добро навремето, сега няма плаж, има сума ти *** с по 5-6 деца по улиците и е далече от цивилизованата част на България. Излезна ми с една трета по-евтина почивката в Гърция, не че искам да си харча парите там, просто нервите са ми по-малко, пътят е доста по-малко, истинска почивка е и като ти взимат парите ти ги взимат - не са малко обаче ти става кеф, че ги даваш. Испания беше друга бира, там стандартите изобщо като цяло са различни... отплеснах се - няма да стъпя в БГ
25
23
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 12 години
Аз съм от София и не ме е грижа за тази ботаническа градина. Нито съм я виждал, нито съм я чувал. Като я харесват хората от Балчик, да я посещават. На мен не ми пречи. Ама да ми взимате по 6 лв за малка бира, като дойда на море е много гадно... Сякаш аз съм ви виновен за проблемите със СУ. Та аз дори не съм учил в този университет.
24
17
 
17
 
! Отговори
BB преди 12 години
софиянци =***
23
2
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Номер 21 очевидно има причини да пише на латиница, за което първо се извинява, второ се е постарал с пунктоацията. За разлика от Вас, който/която не признава главни букви, точки запетаи.... Не правете забележки, преди да сте сигурни, че Вие сте перфектни!По темата - нормална практика е, поне в държавите, които съм посетила, местните граждани да се ползват с привилегии при посещение на атракции и други.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм далеч по-скромен от Балчиклии.Само искам да паркирам безплатно на улиците на града в който живея и си плащам редовно и съвестно данъците.
21
10
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
има вградена кирилица в телефоните (компютърите) ... не е зле човеко от чикаго да се научиш да пишеш на майчиния си език!така че имаш възможност да пишеш на кирилица .... ама те мързиииии
20
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво общо имат местните с бивш румънски дворец (на румънска територия тогава) и маса пари от СУ, направили Балчик единственият курорт без плаж популярен? Сори, ама в Балчик май преобладаваше ромското население. Мързеливо и нахално.... Ходете протестирайте в Албена бре... ама не ви стиска
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Izvinqvam se za latinicata, no nqmam vazmoznost da pisa na kirilica, iskam da kaja slednoto, neka se plashta vhod , no za jitelite ot grada koito chrez pokazvane na lichna karta da plashtat primerno 3-4 leva, a vsicki ostanali 10lv,taka mislq e spravedlivo i korektno. p.p ne sam ot Balchik nito sa v Balgaria, no tam kadeto sam takava e praktikata(Chicago, Illinois)
18
12
 
11
 
! Отговори
Ст преди 12 години
Имам решение: без такси за балчиклии, но отидат ли в София, за всичко да им искат двойно. Същата работа е от логическа гледна точка, така може би по-добре ще си обясните защо не шопите са алчни, ами защо вие сте с *** манталитет. Колкото аз имам принос в строежа на градината (без значение от къде съм), толкова и вие.
17
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕT e Комунизъм За съжаление kakto и Иван Илчев e комунист!!!
16
7
 
14
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Не ми пиши граждани в кавички бре *** селски.За какви се мислите Софиянци?
15
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като искат безплатен вход... защо не я стопанисват от общината... а? Нямат пари... еми като нямат какво искат? Комунизъм ама както ни е удобно. Време е хората да се осъзнаят. Наистина.
14
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОДКРЕПЯМ СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ!!!
13
13
 
18
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
За съжаление си много прав...няма по алчно нещо на света от шопа...
12
20
 
20
 
! Отговори
balchik преди 12 години
СОФИЕНЦИТЕ са като свинете НЯМАТ НАЯЖДАНЕ