Българският и руският патриарх отслужиха Света литургия

Руската църква е готова да изпраща монаси в Косово
Обновена: 29 апр 2012 14:03 | 29 апр 2012 13:47, Елка Василева
36
Българският и руският патриарх отслужиха Света литургия
Патриарх Максим и патриарх Кирил отслужиха Божествена света литургия. Снимка: БТА

Божествена Света литургия отслужиха днес патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил и българският патриарх Максим в храма "Св. Александър Невски".

По време на тържествената служба, която продължи три часа, от олтара на храма патриарх Кирил благослови българския народ и му пожела мир и благоденствие.

В словото си в края на литургията руският патриарх се обърна към патриарх Максим и каза, че той е запазил силата на ума си и е признат за духовен водач на своя народ.

Искам да изразя своята дълбока обич и признателност към българския църковен
глава, който е най-възрастният и достолепен православен патриарх, каза патриарх Кирил.

Той подари на патриарх Максим панагия - икона, която се носи на гърдите от висши духовници. Тя е била изработена по повод на 65-годишнината на руския патриарх. Главата на Руската православна църква подари на храма "Св. Александър Невски" потир за причастие.

Българският патриарх дари на патриарх Кирил икона на Св. Кирил и Методий, а настоятелството на храма - икона на Св. Александър Невски.

На литургията присъстваха бившият президент Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, народни  представители, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков и много миряни.

Междувременно митрополит Иларион, председател на отдела за външни отношения на Руската Патриаршия, каза за БНР, че между Руската и Българската православна църква няма никакви проблеми, руското подворие в София функционира много активно, както и българският храм в Москва.

Имаме добри отношения – свидетелство за това е проектът за строителство на православен храм в Москва, посветен на митрополит Киприан, който спасява кирилицата в Русия след падането на България под османско владичество, каза той.

По думите му наследството на светите равноапостоли Кирил и Методий обединява всички православни църкви. „Това е общото наследство на нашите църкви като започнете от руската, българската, сръбската и преминете през полската, чешката и словашката. Създаването и развитието на славянския език за нас е обединително звено”, посочи митрополит Иларион.

Московската патриаршия гледа положително на изпращането на руски монаси в Косово, каза още митрополит Иларион. „Поддържаме тази идея и както преди сме казвали, готови сме да изпращаме наши монаси в Косово”, каза той.

„В този случай сме длъжни да изхождаме от ползата на Сръбската православна църква. Ситуацията в Косово е доста сложна, в т.ч. и манастирите, които днес се намират на територията населена с косовски албанци, които се отнасят доста враждебно към Сърбия и народа й, както и към църквата. Всеки манастир днес мисли за собствени мерки за защита, защото е важно не само да се съхрани културното наследство, но да се съхрани и монашеското присъствие в тях. Затова ние, съвместно със Сръбската православна църква, работим върху това – да създадем пътища за съхранението на православното присъствие в косовския регион и за охраната на тези прекрасни манастири” каза митрополит Иларион.

Митрополит Иларион заяви, че  най-важното за Македонската православна църква е да се върне в каноничното поле.

По думите му съществуват много модели на църковно устройство, които, без задължителното признание за автокефалност, могат да дадат на църквата фактически самостоятелност. „Мисля, че не трябва да се държим за тези гръцки термини като автокефалност и автономност. Необходимо е да се създаде такъв модел, който да удовлетвори македонската църква, но който да й позволи да се намира в общение с каноничните православни църкви, а не да се намира извън този процес, както е в момента”, каза митрополит Иларион.

По думите му преди всичко този въпрос трябва да се решава в диалог между Сръбската и Македонската православна църква, която се е отделила от нея. Руската православна църква винаги е готова да помага в този процес и да предлага тези решения, които се основават на нашия собствен опит на преодоляване на разколите, каза митрополит Иларион.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах си хас вместо литургия другия път да пишете, че са играли сварка и нашия като примерен агент го е обрал до шушка. И след това, понеже оня се е ядосал здравата, нашите са му дали малко подаръци...
28
0
 
0
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
За човека не трябва посредник да се моля за не що бога. Тези в злато и часовника за 50 хил. евро към бога и вяра нямат отношение. Аз сем вярвам в бога, а не в тези посредники.
27
0
 
1
 
! Отговори
Калин преди 11 години
всичките ..отбрани комунистически *** .. наредени в черквата .. КОЙ ЩЕ ПРОВЕТРИ ?:)БОГА ПРИПОЗНАЛИ.. УСТЪЙ
26
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
На тези двамата вече им е време да видят как расте здравеца откъм корените и после право в казана със катрана!!!
25
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
КГБ и ДС рамо до рамо!
24
1
 
3
 
! Отговори
бгъ + преди 11 години
НИНА нито първото нито второто. БЪЛГАРИ.И за ваше сведение обединителят на Русия е св. Киприан Българин, итой е от рода Цамблак от Велико Търново.Социализмът ви промил мозъка. Инак щяхте да знаете,че от Киевска Рус до Иван Грозни Граматиката е Българска.
23
2
 
3
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Албанчето, кой си ти и кое е твой проблем!? И това, че американо-албанския анклав се самообяви за държава, не означава че ще пребъде!
22
5
 
6
 
! Отговори
КОСОВО..... преди 11 години
....Е АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА....!!!!РУСКИТЕ МОНАСИ В КОСОВО, НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ...ПЪК И НЕ ПОДОБАВАНА ЕДИН ДУХОВЕН ВОДАЧ , ДА СЕ МЕСИ В ПОЛИТИКАТА НА БАЛКАНИТЕ...!ТОВА СИ Е НАШ ПРОБЛЕМ---НЕ НА РУСИЯ!!!!!!!!!!!
21
2
 
1
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Дори, само за позицията си спрямо Косово, патриарх Кирил заслужава дълбок поклон. На варварската албанска *** трябва да бъде попречено напълно да унищожи люлката на Сърбия - Косово.
20
2
 
6
 
! Отговори
ГОЛЯМА ЛИТУРГИЯ .. преди 11 години
---СЪВСЕМ КОМУНИСТИЧЕСКА---С АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ГОЦЕ И "УРИНАТОРА"....!ЧУДНО , КАК СЕ Е СДЪРЖАЛ , СЛЕД ПОРЕДНИЯ ЗАПОЙ...??!!!..ЯВНО ,КАТО ЧУЕ ЗА *** И РУСИЯ , МУ СЕ ДРЪПВА УРИНАТА...!!!!
19
4
 
1
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Не съм в българия за щастие, а вие славянски народ ли сте или турци /тюрки/. Индентифицирайте се.
18
2
 
3
 
! Отговори
"""&q преди 11 години
Добре че са отслужили литургия,че направо не ми се мислеше какво щяхме да правим ако бяха отказали да отслужат!Сега(след литургията)вече нещата са къде къде по-добре!!!:))))))))))Ба*ти и Т*ПАЦИТЕ!!!
17
6
 
1
 
! Отговори
инук преди 11 години
този комунизъм съвсем ти е изпил мозъкът .
16
1
 
3
 
! Отговори
тв зрител преди 11 години
на тв7 успяха да дадът ПИЯН на мотика,ГЛЕДАЩ КАТО ДРОГИРАН другарят РУМЕН ПИЯНКАТА гледащ тъпо!?? Там е бил и ГОЦЕ трипера което довежда до мисълта от крадец масон комунист ПРАВОСЛАВЕН -НЕСТАВА !!
15
2
 
11
 
! Отговори
ew преди 11 години
"Македонската църква" трябва да е част от българската, ех тия руснаци, винаги са били срещу българите в Македония и са подкрепяли сръбската агресия.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Духовници като Максим и Кирил превърнаха православието в тоталитарна идеология, а духовенството в една тайна държавна секта. Двамата са си лика прилика и първи кандидати за ада.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще пренапишат канона както е угодно и на двете страни! Тук Бог отдавна не е в сметките важни са овцете!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката - политически театър-постановка, нямаща нищо общо с религията или Бог.Но Господ гледа и въздава според заслугите ... с Господ сделка не можеш да сключиш нито рушвет да му дадеш.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората все по-малко внимание им обръщат на тези от снимката. Това може да се изтълкува и като добро и като лошо.
10
7
 
7
 
! Отговори
НЕ на религиите преди 11 години
Това религиите (без изключения) и вярата (а също и суеверията) са голямо зло - може би най-голямото в човешката история, от мен да го знаете. Водят единствено до невежество и духовна слепота. Духовността присъства във и е фундамента на всички форми на изкуството, създадено от хората. Вярата е псевдодуховност, а вярващите се опитват да натрапят собствените си заблуди на мислещите и разумни хора. Учете се, хора, и наистина ще сполучите. Давайте всячески отпор на религиите, независимо от названията и идолите им. Невярващите, съмняващите се, скептиците и трудните за манипулиране поради разума си хора са бъдещето и просперитета на човечеството, каквото и да ви бръщолевят неуките роби на измислени богове и богочовеци. Колкото по-образовани, толкова по-малко вярващи и толкова по-мъдри и истински духовни ще бъдете. THINK :)