Млекопреработватели се кълнат: Край с палмовото масло

75 предприятия произвели 30 хил. тона млечни ментета през 2011
Обновена: 17 май 2012 10:27 | 16 май 2012 21:51,
94
Млекопреработватели се кълнат: Край с палмовото масло
Млекопреработвателите махат палмовото масло от млякото. Снимка: Булфото

Млекопреработватели обявиха пред земеделския министър Мирослав Найденов, че спират да произвеждат продукти с растителни мазнини, в името на потребителя.

Това стана на заседанието на парламентарната комисия по земеделието и горите.

"В България има 75 предприятия, които произвеждат продукти с растителни мазнини", пресметна Найденов, като за 2011 г. те са произвели 30 000 тона продукция, допълни той.

Още по темата

"Като министър и ветеринарен лекар ще кажа, че продуктите с растителни мазнини, и то тогава, когато потребителят се залуждава в избора си, определено могат да доведат до неблагоприятни последици за неговото здраве", каза министърът.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров обяви, че в България има само 8 предприятия, които са доказали, че имат 2 линии за производство с палмово масло.

"Две са мои, аз съм готов да се откажа от тях", отсече Зоров.

След него се отказа и млекопреработвателят Симеон Присадашки, който също произвеждал продукти с палмово масло, и щял да спре, в името на потребителя.

Близо два часа министър Найденов, директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, ресорният зам.-министър на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на млекопреработвателния и животновъдния бранш, както и депутати обсъждаха Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която Министерски съвет прие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
0
 
! Отговори
pepi преди 11 години
Ами да те проверки в магазините рядка правят. Затова какво пише на етика и какво има в опаковката са две различни неща. имаме един куп сертифицирани лаборатирии, но от тях нищо не става, платили са си сертификата на държавата и раздават свои след това срещу определена сума :)
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кво,сега кофичката ще стане 5 лв ли...
81
1
 
6
 
! Отговори
Nina преди 11 години
Най-големия проблем в България е тоталната липса на контрол. Закони колкото щеш, ама все ще му намерят цаката да ги заобиколят. За мен производителите на некачествени храни са едни от най-големите престъпници срещу цялото общество. Замисляте ли се какви последици имат некачествените храни върху здравето ни. Всички тези отрови дето ги бутат в храните малко по малко увреждат организма и водят до сериозни смъртоносни заболявания. Умишленото производство на такива храни трябва да се наказва строго!
80
2
 
7
 
! Отговори
яя преди 11 години
Сега клиента ще покрие разходите по замяна на маслото с ГМО сухо вносно мляко.Краварите няма да получат нищо и бавно ще си изчезнат.Мандрите ще си запазят статуквото-джип за шефа и работа за бачкаторите на същата заплата.Печелят търговците на едро защото са на процент и при същите разходи продават по-скъп продукт.Печели и държавата с пиар акция в името на здравето.В крайна сметка всички ще купим няколко нови яхти на 3-4 човека на върха в хранителната мафия.Перфектна акция...
79
1
 
6
 
! Отговори
бхгътф преди 11 години
Не им вярвайте на данайците дори когато носят дарове ....
78
1
 
13
 
! Отговори
СОЛАРИС преди 11 години
до 65 ще ги спре ама ще го гръмнат.там с месата е дебела работа мафия.15 години работя това и само блъскат ***.после народа бил болен момичетата с бакенбарди и мустаци а момчетата по два метра.Аз където съм работил слагахме с тонове пилешки човки,крила,фенери всичко това смляно на пихтия.идва си проверката и всичко е точно.........но преди това сме предупредени за нея и всичко е ОК.Найденов знае за това ама си трае.и така 23 годинки за жалост.БЕЛЛА(САЧИ,ЛЕКИ,НАРОДЕН)
77
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
За да изгорят "печалбарите", които ни тровят трябва държавата да ги задължи да пишат на етикетите с ГОЛЯМ шрифт и да забрани вноса на палми (ако не се използват за друго), да контролира производството, но и потребителите да ЧЕТАТ какво пише по етикетите, да не купуват кофички по 15ст.78, прав си и то не само за тези региони,а за всички е подобна цената. Съгласен съм че трудно се гледат животни, аз за това купувам по възможност директно от производители за да съм сигурен какво ям и пия!
76
1
 
10
 
! Отговори
turcina преди 11 години
Исках да кажа концентрат (мляко) то е много гъсто. Смесват го с вода добавят и сухо мляко и палма и го продават като бяло саламурено сирене от мляко.Има и други шашми. Аз личо бях свидетел как се зарежда болница в един голям морски град с уж сирене от мляко.Схемата е следната:Фирмата доистрибутор има договор с мандра която произвежда качествено сирене и което се изкупува от болницата (за столовата за пациентите)В склада на фирмата има стока която наистина си отговаря на стандартите и няма проблем ако има някаква проверка.После докарват един камион с фалшиво сирене от палма и му лепят етикети на фирмата която произвежда качествено сирене и го вкарват в болницата.Палмовото сирене изобщо не седи в склада на дистрибутора. Набързо се сменят етикети и стоката се маха.
75
1
 
13
 
! Отговори
Млечко преди 11 години
Те сами ще изгорят тези с палмовото масло. В Брезник има една частна мандра, от която много хора купуваха кашкавал, сирене. Е, видяли го собственика в търговия на едро, с туби масло... Никой вече не му купува кашкавала. Пък и то един кашкавал - отвратителен на вкус. Във фурната се разтопява за секунди и остава някаква найлонова коричка от него. Хората не са слепи и без вкусови рецептори...Колко време ще му отнеме да си върне репутацията? Аман от евтини печалбари в тая страна!
74
1
 
1
 
! Отговори
знаяго преди 11 години
Масленост при млеката краве 3.8% биволско 7.5% овче 7% козе 4% жената 3.8% кобила 1% магаре 1.37% *** 4.37% куче 9.26% заек10.4% морско свинче 45.8% елен 19.7%делфин 43.7% и т.н
73
1
 
3
 
! Отговори
ДЕДКО преди 11 години
ПРАВА Е БАБАТИ - НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА МУ СПРЕ ДАЛАВЕРАТА , САМО ГОВОРЯТ
72
1
 
5
 
! Отговори
Гарабет преди 11 години
Баба ми е абсолютно права /#77/ да се спре вноса на палмата......за да хапнем най-после и ние кашкавал и сирене от ИСТИНСКИ МАРГАРИН !!!
71
1
 
26
 
! Отговори
turcina преди 11 години
Най големия чепат к..р го ядат малцинствата и то по скоро едно от тях.В повечето български села българите са заменени от роми които не гледат животни.В Лудогорието и Родопите хората се препитават от отглеждането на животни и тютюна.Един селянин получава 30 или 35 стотинки за литър мляко.Лесно ли се гледат животни според вас? Нямаш събота или неделя. Нямаш празници.Сам си плащаш осигуровките ако можеш.Защо е толкова ниска изкупната цена? Защото се вкарва кондензирано мляко от Полша.Защото се вкарва сухо мляка и палмово масло. Защото властта предпочита хората да нямат пари.Да не могат да образоват децата си. Да се надяват на помощи и работа от местните чорбаджиии да бъдат слуги на властта.Да не говорим за тютюна - 3 лв за килограм тютюн който не се плаща навреме а 100 грамав една кутия цигари струват 5 лева.Защо се вкарват *** отвън като може да се ползват екологично-чисти продукти исъщо така да се осигури работа на хората?Защо един бизнесмен който да речем има цех за производство на мармалад примерно от малинивнася малините отвън а в мармалада има само 30% плод а останалото е нишесте и захарес сиропплюс есенции?Не може ли да се произвежда тук?Но всеки който има пари предпочита да купува *** за суровина. Да му залепи някакъвлъскав етикет и да забогатее наързо да си купи джип и да се фука.С тоя *** манталитет нищо няма да стане от нас. Сами сме си виновни.
70
1
 
9
 
! Отговори
БАБАТИ преди 11 години
Всичко се оправя за 24 часа. ДА АМА НЕ- СПРЕТЕ ВНОСА НА ПАЛМАТА И СПРЕТЕ ДА СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ.
69
1
 
13
 
! Отговори
мандраджия преди 11 години
От 4 литра пълномаслено 7 % овче мляко излиза 1 кг сирене А от краве 3.8 % от 5 литра От къде продават кисело краве мляко с масленост 4.5 % Какво му слагат вътре.
68
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Купуват си "бедните" всеки ден по кутия цигари, а нямат пари да си купят сирене от 8 лв. веднъж в седмицата? Ай сиктер бе *** ще ми плачете на .к-ра......., че сте бедни!
67
1
 
24
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 11 години
Когато попиташ същите тези пишман "бизнесмени" защо сиренето им е по 15 лв/кг те започват да се тръшкат:"Слагаме 7,8, че и повече литра истинско мляко за кило сирене!".Не че не го изкупуват и него по 20 ст литъра. А сега се оказа, че всъщност млякото било само 10% в това кило сирене. Егати "гушата" която правиха, правят и ще продължават да правят докато живеем в тая измислена държава!
66
5
 
16
 
! Отговори
До койчовци преди 11 години
До Ви питам- сутринта намазахте ли на децата си филия с маргарин и сладко- намазахте; миналата седмица като беше 30 градуса- разхладихте ли се със сладоледче- разхладихте се.По Коледа и Нова година- купихте ли шоколад и шок бонбони- купихте и ги изядохте сладко, нали?!- Яли сте палма без да се сетите!? Пък за сиренето!?Да ви питам пак- купувате ли краве масло от 10лв/кгПресовано олио и зехтин - НЕ!Консуматори ли сте на висок клас храни и био продукти-НЕ!Сирене от 8лв нагоре купувате ли?
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не се спре вноса или да се забрани вноса на това палмово масло и тогава да се кълнят че няма да го употребяват?????? Всички лъжат и мажат само да отмине бурята и пак ще си правят каквото си искат,а ние да им купуваме"млечното сирене"
64
1
 
4
 
! Отговори
dim преди 11 години
kakvo maslo kakvi 5 lv.izmislqt si da pe4elqt simpatiq.izrqzaha vsi4ki mlekoproizvoditeli s pari,horata nemogat da si vzemat tova koeto e tqhno,shte govorqt za masla.neshtasnici mrasni