Дългове затварят училище за кучета водачи

15 хил. лв. е обучението на животно за незрящ българин
18 май 2012 19:21,
29
Дългове затварят училище за кучета водачи
В България има 40 дипломирани кучета водачи на незрящи хора. Снимка: Булфото

Натрупани задължения за 62 хиляди лева са причината единственото училище за кучета водачи на незрящи хора да бъде затворено от 1-и юни. 

Фондацията „Очи на четири лапи“ пък прекратява обучението, а надеждата на нейните дейци е в протестно шествие, което ще се състои в понеделник, съобщиха от организацията.

Митингът тръгва от столичното езеро „Ариана" в понеделник от 9 ч., ще премине през площад "Орлов мост" и булевард "Цар Освободител" и ще приключи на площад „Атанас Буров". Очаква се да протестират около 40 души, някои с кучета водачи. 

В момента от 200 хиляди незрящи хора на Балканския полуостров, 18 хиляди са българи. Така че школата се нуждае годишно от 200 000 лв. Дълговете са натрупани от януари досега. 

С тези средства ще могат да бъдат отглеждани и обучавани 40 кучета. От тях 14 ще получат дипломи за водачи. 

Двугодишното обучение на едно куче водач излиза 15 хиляди лв. В сумата влизат самата школовка, храната, медицинските услуги, плюс обучението на бъдещия му стопанин.

Незрящите, кандидатствали за свой четириног приятел, го получават безвъзмездно. 

От 2007 г. са предоставени безвъзмездно на българските слепи граждани 40 дипломирани кучета водачи.

Единственият спонсор през 2012 г. е „Мобил Тел“. Столичната община, която досега съфинансираше обучението на минимум четири кучета, ще отдели средства само за едно животно.

До края на годината на бъдещите им стопани ще бъдат предадени трите вече дипломирани шаровци. Съдбата на останалите десет кучета, които са в различен етап на обучение, е предрешена – ще станат домашни любимци. 

В дългосрочен план целта на неправителствената организация е да се пребори за държавна издръжка под формулировката "делегиран бюджет".

За да бъдат отпускани средствата обаче, е необходим единен разходен стандарт, в изготвянето на който трябва да се намеси изпълнителната власт и по-конкретно Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите, заявиха от "Очи на четири лапи".

Закрива се и програмата за социализирането на млади кучета в млади приемни семейства. Досега фондацията „Очи на четири лапи“ осигуряваше издръжката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
34
 
! Отговори
Stiga veche преди 11 години
Ako nie kato narod ne napravim neshto I kajem STOP vsichki zaedno nikoga nqma da izlesem to tazi dupka v koqto Bulgaria e! Vbesqva me kak moje da prekratqvat takiva ychiliahta za slepite! Da se zasramqt che trqbva drugi durjavi da ni pomagut vmesto nie da si opravim durjavata! Ne gi e stram! Gorkite xora! Ne vi li se nasulzqvat ochite kato vijdate kakvo pravite?
23
8
 
37
 
! Отговори
Кирил Стоилов преди 11 години
P.S. Фондация "Очи на четири лапи" (които прекратяват дейността) и фондация "Четири лапи" са две различни организации... въпреки, че броят на лапите съвпада.
22
8
 
38
 
! Отговори
Кирил Стоилов преди 11 години
Значи, тези от Фондация "Четири лапи" ореваха света за правата на бездомните кучета (дето хапят до смърт хора-минувачи), и за необходимостта от бюджети и приюти за тях... А за това наистина социално и полезно дело - пари няма, всичко е доброволно пожертвование. Справедливият ни и състрадателен премиер-кучевъд Бойко спи ли, не види ли той тази несправедливост? На него само се надявам вече, ха-ха.
21
12
 
32
 
! Отговори
tosho преди 11 години
въпросната организация има странни разбирания.не, че искам да кажа нещо обаче...преди година може би приятелката ми искаше да ходи да работи доброволно при тях 1 ден на 2 седмици, благотворително...и те и казаха, не ни устройва, само пари може да дарите...не си гонят интересите.. или пък правят точно това...
20
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 18 и 21 . Не се закриват за да може Боко да открива нови. Както и не може други да дойдат на тяхно място защото се дават БЕЗВЪЗМЕЗДНО на нуждаещитъе се слепи хора. Не вярвам 99% от слепите да могат да си позволят да дадат над 15 000 за куче .
19
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важното е никой да не тежи на държавата по никакъв начин. Има много по-бързи и безболезнени начини за тази цел. Дали са записани в Ран-Ът ?
18
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрете субсидиите за тютюна. Вместо за отрова ,дайте парите за благородна кауза. И много строг контрол на харчовете, а не крадене. ПО какво се различават цивилизованите и развити общества- по грижата за децата, за старите и инвалидите. Но в БГ тези групи са тотално дискриминирани.
17
8
 
36
 
! Отговори
Очевидец преди 11 години
А пропуснах най-важното,дядо ми имаше куче,не водач,предан другар!
16
9
 
34
 
! Отговори
Очевидец преди 11 години
18-ти,eми да закрива се,за да може Бойко да открива.Неговите хора са креативни личности със знания.So simple.
15
8
 
41
 
! Отговори
Очевидец преди 11 години
***,ти си *** помияра.Дядо ми, Бог да го прости,човека имаше глаукома,на финала нищо не виждаше,но си познаваше двора и дори си поливаше доматите и пиперките.Замина си сляп,ветеран от войната.Лично бих те обесил,ти и животно не си,ти си ***.Нищо лично.
14
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрете социалните помощи на крадливите ***, намалете бонусите и ще има пари за кучетата-водачи! В България нищо не е с цел грижа за хората.Целта е грижа за джоба.
13
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко сте са омешали и объркали та да врещите така, че държавата била виновна. Бе да не е благотворително дружество ? Явно ЧАСТНОТО училище и ЧАСТНАТА фондация са некадърни и не могат. Значи се закрива. На тяхно място идват кадърни и започват. Ако има търсене на пазара. И ако цената е подходяща. Пазарна икономика бе, кво врещите ? В законите още не са включили морални норми...
12
16
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исках да подаря куче на тази фондация, но ми отказаха защото кучето съм го гледал в къща, а не в апартамент. Не мога да разбера защо реват, че нямат финансиране от държавата, като отказват дребни дарения и гледат на хората решили да им помогнат с презрение?Опасявам се, че 99 % ако не и 100 % от фондациите гледат да усвоят едни държавни или евро парив полза на създателите си, без да извършват нищо от нещата заради, които са създадени.
11
8
 
44
 
! Отговори
аз преди 11 години
Просто нямам думи,на какво прилича това.......Хващат плъха или хамстера ли е с богато досие,заговор за убийство за 2ри пат за 10 дена,сега ще го пуснат пак след няколко деначетеме за някакви 80% за Н.Михайлов-аз ли съм или не съмроми ни изнасилват,безработица,ниски ,заплати,хора се самоубиват,пиян те блъска оставаш инвалид-за него няма присъда.Страх те е вечерно време да излезнеш понеже бабаити много и ще те намушкат с нож,просто ей така.....да да ще се оправиме да,всичко ще се оправи
10
9
 
58
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Да - за *** и *** интеграция се хвърлят колосални суми - нищо че едно куче водач е по-полезно от 100 *** !!!
9
11
 
37
 
! Отговори
turcina преди 11 години
GERB nyama pari za kuceta... a ima pari za magistrali
8
9
 
62
 
! Отговори
:( преди 11 години
НЕЩАСТНИЦИ! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! НЯМА ТАКИВА БОЛНИ И СКРЪНЗЛИВИ МОЗЪЦИ КАТО НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ! ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО, ЧЕ СУМА ТИ И НАРОД Е ЗАГИНАЛ ЗА ТАЗИ ЗЕМЯ-ВИЕ СРАХТЕ НА ВСИЧКО! СРАХТЕ НА НАС-ХОРАТА!
7
8
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето тук мога да кажа добро за псетора,такива кучета трябва да има,да не чуваш или да не виждаш е страшно!!!Нали има милиони за ***,за бонуси,за депутатски коли а няма за това училище а?Намерете пари и престанете да се подигравате с хората инвалиди!!!!!!!!
6
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някоя медия да си направи ПР и готово.
5
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!