Ден за матури: 124 000 българчета се потят по български

За първи път изпитите след 7-и и след 12-и клас са в един и същи ден
Обновена: 21 май 2012 08:41 | 21 май 2012 07:17, Красимир Ангелов
45
Ден за матури: 124 000 българчета се потят по български
Близо 125 000 българчета ще се явят на изпити днес. Снимка: Архив Булфото

За първи път държавният зрелостен изпит по български език и литература след 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас са в един ден.

От 8.00 ч. днес близо 65 000 зрелостника ще се яват на матурата по български език за 12-и клас, а от 10.00 ч. стартира националното външно оценяване по предмета за седми клас.

Създаването на изпитния вариант за матурата е започнало още в 4.15 ч. тази сутрин в Министерството на образованието, като целта е да се гарантира, че няма да изтече информация от матурите, както това стана през 2010 г.

Тестът за матурата по БЕЛ за 12-и клас ще включва 40 задачи с избираем и със свободен отговор, групирани в осем сегмента, и една задача за създаването на есе или интерпретативно съчинение върху фрагмент от изучавана в училище творба.

Всеки от осемте сегмента от теста ще се тегли от подготвени пет варианта на съответния сегмент, а последната - 41-ва задача, от 30 възможни теми.

Листовете за отговори на всички държавни зрелостни изпити ще се проверяват електронно с четец, което премахва възможността за грешки, посочиха от МОМН.

Матурите продължават по четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

Точно в 9.00 часа пък в образователното министерство започва тегленето на изпитния вариант за националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Външното оценяване ще става от два модула.

Първият от тях е задължителен за всички около 59 000 седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, които трябва да се решат за 60 минути. Максималните точки за този модул са 60.

Вторият модул от изпита по БЕЛ ще продължи 90 минути и за тях учениците трябва да напишат преразказ.

Максималните точки за този модул са 35. Той трябва да се напише от всички седмокласници, които искат да постигнат по-висок успех, за да кандидатстват в най-престижните езикови и профилирани гимназии в страната.

С първия модул също може да се кандидатства в тях, но седмокласниците ще имат по-нисък успех на изпитите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
Martin преди 11 години
Много лесна тема беше. Направи ми впечатление че доста хора преписваха или поне се опитваха. Аз лично ходих на курсове по БЕЛ ( passshep ) понеже малко пропуснах втория срок :D и главно курсовете по БЕЛ xD. Радвам се че помогнаха да наваксам, че се бях отчаял.\"Под игото\" хич не го харесвам като роман, но имах късмета да пиша подобна тема дни преди матурата.Успех на всички
39
5
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Не учителите претупват нещата, а учениците отказват да четат. По-лесно е да влязат в интернет и да търсят готови разработки, отколкото да седнат и да направят опит за собствен анализ. Четенето на книги е и въпрос на домашно възпитание. Аз в четвърти клас прочетох "Железният светилник", но нямах интернет, нямаше откъде да получа готови теми. Препоръча ми я баща ми. Така че не търсете винаги вина в учителите. Аз говоря от опит - учител по български език и литература съм. Имам пряко наблюдение.
38
2
 
4
 
! Отговори
до Stoqnova преди 11 години
Стоянова, така като те гледам, ти няма да се справиш и с диктовка за 3-ти клас.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ПрУстотии"? Сериозно?
36
2
 
1
 
! Отговори
Bo преди 11 години
Темата на матурата беше: "От здравия разум до поетическото безумие"
35
7
 
2
 
! Отговори
Stoqnova преди 11 години
Как може на деца в 7-ми клас да им се даде такава тъпотия за преразказ? Определено децата са ги закопали с тези прустотии!!!! То бива, то може ама тоя министър хич го няма.Хайде да видим той какъв преразказ ще направи по тази тема? Трудно би се справил според мене.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бяхме от последния випуск, при който матурите бяха под въпрос. При спуснати пробни такива резултатите бяха 90% двойки. Учителката ни по български се молеше, да се разминем защото при евентуална истинска матура дипломи нямаше как да вземем. Дано сегашните зрелостници ги подготвят по-добре за матура, но до колкото чувам децата все пак ходят на допълнителни частни уроци, което значи че даскалите пак претупват нещата и не си вършат работата.
33
3
 
10
 
! Отговори
Dani преди 11 години
Как може за преразказ в 7-ми клас да се падне "Бабата, която хранеше котките" на някой си Деян Енчев! Глупости, колкото си искаш! Този министър на образованието не го издържам!
32
2
 
8
 
! Отговори
копи пейст преди 11 години
От здравия разум до поетическото безумие. Това е темата по неофициална информация!
31
3
 
14
 
! Отговори
Мария преди 11 години
УСПЕХ НА ВСИЧКИ ЗРЕЛОСТНИЦИ!
30
2
 
22
 
! Отговори
Мария преди 11 години
"От 8.00 ч. днес близо 65 000 зрелостника..." - пише се зрелостниЦИ. И от този новинарски сайт ако се явят на матура някои, няма да я издържат. Не разчитайте на правописа въведен в уърда, той не е верен. За лица винаги е обикновена множествена бройна форма.
29
3
 
22
 
! Отговори
роси преди 11 години
Успех на детето ми и на всички други дечица!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
1111111 преди 11 години
Иван Вазов Под Игото е темата за 12 клас
27
3
 
16
 
! Отговори
12 преди 11 години
УСПЕХ НА ДЕТЕТО МИ!!!! ...и на всички деца....
26
6
 
5
 
! Отговори
Майка преди 11 години
Защо е задължително да пишат с черен химикал?? Каква е тази идиотщина???
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а темата каква е ?
24
3
 
5
 
! Отговори
Дес преди 11 години
Браво, страхотна тема! Този набор са късметлии.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успех на децата!!! Стискаме палци! :)
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
Пожелавам им успех!И да внимават с "Под игото",защото това не е никак леко за анализ произведение.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много късмет на моето и всички други деца стискайте палци ,който знае нещо да пише

Спонсорирани публикации