Никой не можел да гарантира сигурността на мостовете

Шефът на АПИ призова ремонтите да започнат веднага
31 май 2012 09:40,
44
Никой не можел да гарантира сигурността на мостовете
Съоръженията били опасни при силен трус. Снимка: архив, Булфото

Никой не може да гарантира дали утре няма да падне някои мост при силно земетресение. Това заяви пред bTV директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

"Повечето мостове в България са строени през 70-те години, когато са били проектирани да издържат до 6 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник", поясни Лазар Лазаров.

"При изграждането на мостове днес се изчисляват да издържат до 9 по същата скала", допълни той.

По думите му още през 2007 година има доклад, в който се казва, че много от съоръженията са в аварийно състояние. Те били най-опасни при земетресения.

Още по темата
"Ако започнем процедурите сега, след година и половина ще имаме нови съоръжения. А парите, които ще се дадат за ремонти, ще са много по-малко от това да се строят нови мостове", смята Лазаров.

По думите му добре е процедурите да започнат веднага, за да не се губи време и да ни изненада зимата.

В парламента днес ще бъде обсъдена декларация за спешни ремонти на опасните мостове и съоражения по автомагистралите „Тракия" и "Хемус". Вчера премиерът Бойко Борисов лично отиде в парламента и разговаря с политическите партии, за да търси подкрепа.

В документа депутатите призовават Министерски съвет да предприеме незабавен ремонт на републиканската пътна мрежа и да изработи многогодишна програма за наблюдение и възстановяване на пътищата. За целта трябва да бъдат предвидени пари както в бюджета за следващата година, така и в 3-годишната фискална рамка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
2
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Искам да попитам къде са сега ВЕЛИКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ, на които не можеш да им затвориш устата по всички телевизии. КОСТОВ, САКСКОБУРГОТСКИ, СТАНИШЕВ, ДОГАН. Каквото и да си говорим, досега само Б.Борисов работи отговорно. Ако дойде друг евала, но засега а и следващите 10 години не се вижда нищо по добро за България.
15
1
 
10
 
! Отговори
само да попитам: преди 11 години
....пътя по Искърското дефиле от София до Своге.....с...КОНКУРС ЛИ ГО РАЗКОПАХТЕ ЦЕЛИЯ И ГО СЪСИПВАТЕ .....ИЛИ Е ПО КМЕТСКО РЕШЕНИЕ....??!!!ТАМ ВЕЧЕ И С ТАНКОВЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МИНАВА!!!!!По-тъпо решение , не може и да се измисли!!!!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
В България най-големия проблем е, че думата ПОДДРЪЖКА. Нещо се прави и от там се оставя на самотек, докато се саморазруши. Когато главите им уврат, че всяко нещо иска поддръжка, тогава ще се оправим!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Вчера премиерът Бойко Борисов лично отиде в парламента и разговаря с политическите партии, за да търси подкрепа."Подкрепа за делаверата. Без конкурс фирми да се назначават, означава ГЕРБ да засмуква много повече отколкото комисионната за ходатайстване пред ИАП. Пък и мутрите спечелили от делаверата ще са благодарни на мутрите осигурили им печалбата и след провала на изборите. С ГЕРБ мутрите са по-силни.
12
1
 
2
 
! Отговори
БРАВО 11.... преди 11 години
....ЕДНА УМНА ПРИКАЗКА ВЪВ ФОРУМА...!
11
1
 
18
 
! Отговори
До 5-ти преди 11 години
Има, има, и агенции, и асоциации, и една камара директори и кавалкади от чиновници по цялата страна, вземащи заплати, каращи служебни коли, разхождащи се из страната и всичко това е на наш гръб и наша сметка. На практика цялата ни държавна и общинска администрация е точно такава - камарила от ненужни и нищо неправещи чиновници, които вземат заплати и облаги, но когато опре момента за свършаване на работа или поемане на отговорност всичко живо се изпокрива и на практика го няма!!!Въобще когато и да ги отстреляш, все ще е късно!!!!Едва ли някой ще оспори факта, че ние на практика имаме държава на хартия и администрация само по книгите за получаване на заплати и командировъчни. Това направо ни излиза златно, като насреща не получаваме НИЩО!Аз от такава държава нужда нямам, пък и едва ли и вие имате нужда.За да оправдае съществуването и харченето на пари, все пак ние като данъкоплатци би трябвало да получаваме нещо срещу данъците си, но двете неща, които получаваме са среден пръст и отговора "пАри нема".Затова казвам и чиновниците да ги няма, за да не им плащаме поне заплатите!!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
....АМИ ДА....№8... преди 11 години
....ДА НЕ ПРАВИМ НИЩО!!!!ДА ЧЕКАМЕ НЕКОЙ ДА ПАДНЕ ОТ МОСТА ..... И ДА РАЗКАЖЕ "как геройски е вървял по пътя на тато".....!!!!!!НАЛИ ТАКА...???!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема с мостовете е в това, че не са поддържани вече 22 години. Основите трябва да се проверяват всяка година, понеже водата ги подкопава, понякога се прави модификация в основата на носещите колони, редовно се засипва с камъни и чакъл, които водата отнася. Този на снимката не е паднал от земетресение, а от калпава поддръжка.
8
1
 
14
 
! Отговори
гага преди 11 години
Абе номерът е ясен - да се направят "ударни ремонти" за един друг конгрес, но ако може без конкурс за изпълнителите и тпогава ще са 5-10 пъти по-скъпи, за което естествено ще са виновни всички предишни управляващи. Извинявайте, че ни има господа от ГЕРБ. Лазар Лазаров няма какво друго да каже, нали все пак ще бръкне в меда.
7
4
 
8
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Другарю, анонимен имаше шефове през 2007г. , но нали ти обясних. Батко и Братко имаха други задачи. Трябваха ни пари за избори, но пак ги загубихме. Това е положението. И поради тази причина не останаха пари за ремонти.
6
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
На нас нищо не ни е гарантирано, освен неприятностите
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе комична работа, няма ли шефове АПИ, регионални началници технически отговорници, та парламента ще се занимава с този проблем.АПИ за какво е ? За какво има годишен бюджет ? профилактика що не е правена ? ами 2007 като е ималко доклад тия *** до сега 5 години спали ли са ?То само с резане на ленти не става
4
8
 
7
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО..!!! преди 11 години
БКП , ДАВА ПЪЛНА ГАРАНЦИЯ ЗА ...."ВЕЛИКИТЕ СИ СТРОЕЖИ"....ха,ха,хаааааааааааа.....ОСОБЕННО ЗА ПЪТЯ ......ДО ПРАВЕШКИЯ КАТУН НА ТАТО, строен ударно за Конгресите...."ГОРДОСТТА НА ПАРТИЯТА"!ПЪТУВАЙТЕ ПО ПЪТЯ НА ТАТО......ТОЗ КОЙТО ПАДНЕ /от моста/, ТОЙ НЕ УМИРА....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
8
 
6
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Ех каква мъка настана. Сега да бяха нашите хора Батко и Братко какво крадене щеше да падне, а за мостовите съоражения .... майната им. ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛИСТИ.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми за какво е назначен този кютук? На хранилка ли? Поредния циркаджия.
1
3
 
6
 
! Отговори
emil.markovski преди 11 години
Хахаха глупости, пак някой гений се изказа неподготвен.