Галеви се изпариха с паричната си гаранция от 100 бона

Ковачева не знаела, че мярката им била променена в подписка и държавата им върнала парите
Обновена: 1 юни 2012 15:00 | 1 юни 2012 11:50,
300
Галеви се изпариха с паричната си гаранция от 100 бона
Още никой не знае къде са Братя Галеви. Снимка: архив, Булфото

Дупнишките бизнесмени Братя Галеви освен че се изпариха, вместо да излежават присъдите си в затвора, са си прибрали и паричната гаранция от 100 хил. лева – по 50 бона за всеки от тях.

Това ставя ясно от думите на правосъдния министър Диана Ковачева пред министрите на последното правителствено заседание, показва публикуваната стенограма.

Тя чак сега научила, че Братя Галеви не са с мярка за неотклонение "парична гаранция", както Ковачева си мислела.

Оказало се, че през декември 2010 година по искане на защитниците на Братя Галеви Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка за всеки един от тях. Подписката е най-леката възможна мярка за неотклонение.

„Това означава две неща. На първо място, че от момента, в който съдът е постановил това свое решение, държавата е била длъжна да освободи паричната гаранция. Това означава, че стоте хиляди лева, които се смяташе досега, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на Братя Галеви, на практика са им върнати“, разяснява Ковачева.

По думите й към момента и двамата са в нарушение на взетата мярка поради промяна на местоживеенето, без да уведомят съда.

„Това означава, че не както досега се обсъждаше, че те са с парична гаранция и могат свободно да се придвижват из територията на България, без да уведомяват съда, и може и да не знаят за това, че е постановена осъдителна присъда. В този случай, отклонявайки се след постановяването на присъдата, на практика те са в нарушение на взетата мярка, защото са били длъжни да уведомят съда за промяната на местожителството си и изобщо промяната си“, добавя министърът.

Заради изчезването на дупнишките бизнесмени и по заръка на Борисов миналата седмица  е била проведена експертна дискусия с участие на представители на прокуратурата, на съда и научните среди. Участниците в тази дискусия били категорични, че няма нужда да бъде променян НПК към този момент.

„Това е така, тъй като всяка една промяна ще наруши чувствително баланса за защита на човешките права и това означава, че оттук нататък, ако има такава промяна, България ще бъде осъждана от съда в Страсбург“, мотивира позицията Ковачева.

Първоначално Борисов поиска законови промени в НПК, които да позволяват, щом "съдията тропне с чука и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник", полицията веднага да арестува обвиняемия.  Още тогава обаче правосъдният министър го разубеди с аргумента, че ще се нарушават човешки права.

Министерство на правосъдието е поискало от съдилищата в София да дадат информация за своята практика при постановяването на мерки за неотклонение. Установено е, че практиката им е противоречива.

„По повод на това аз в качеството си на министър на правосъдието изготвям един проект и тази седмица ще го изпратя до Върховния касационен съд с питане за постановяване на тълкувателно решение от страна на Върховния касационен съд относно противоречива съдебна практика при решаване на въпросите за мерките за неотклонение", казва Диана Ковачева.

„Това е хубаво да се изговори, да го знаят хората, за да не се налага да влизат в спор вътрешно министерство, прокуратурата, съдии и други“, казва премиерът пред министрите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
2
 
! Отговори
Урко преди 11 години
И защо все още няма оставки и уволнения? Докога бе....скапани управляващи, щом царя ни крадлив на поразия, какво да очакваме от селяните на власт.
257
2
 
9
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 11 години
Че нали манолова е от кюстендил? Тя с гоце и галевите си пиеха ракията. Никой не е изненадан от поредната изненада за някои.
256
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дали не са командировани от главната ТИКВА ,за разработване на нови пазари за дрога????
255
2
 
10
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Журналистите, я проверете дали наистина братя Избегалеви са обявени за издирване от Интерпол и след това попитайте Кратуня защо не са обявени за издирване!!!
254
0
 
8
 
! Отговори
СМЕЕЕЕХ? преди 11 години
"Първоначално Борисов поиска законови промени в НПК, които да позволяват, щом "съдията тропне с *** и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник", полицията веднага да арестува обвиняемия. Още тогава обаче правосъдният министър го разубеди с аргумента, че ще се нарушават човешки права." ТАЗИ Е *** ТЪПАТА ОВЦА...
253
0
 
15
 
! Отговори
ТЪПА ОВЦА Е ТАЗИ преди 11 години
"Тя чак сега научила, че Братя Галеви не са с мярка за неотклонение "парична гаранция", както Ковачева си мислела." ХА СЕГА КАЖЕТЕ, ПРАВОСЪДНАТА МИНИСТЪРКА КОВАЧЕВА НЕ Е ЛИ ТЪПЪ УФСЪ! САМО ЕДИН НАПЪЛНО НЕКОМЕНТЕНТЕН МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАЗВА НЯКОЛКО СЕДМИЦИ ПО РЕД И ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ И НАКРАЯ О УЖАС! АМАН ОТ "КАЛИНКИ" В ТАЗИ ДЪРЖАВА И СА ВСЕ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ. А НА ПРОКУРОРЧЕТО И СЪДИЙЧЕТО ДЕТО СА НАПРАВИЛИ ТАЗИ КАША ДА СЕ ПОИСКА ОБЯСНЕНИЕ, ДА СЕ ОГЛАСЯТ ИМЕНАТА ИМ И ДА БЪДАТ ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обаче лошото е , че преди да почнат от нулата , някой и то българин е докарвал България до нулата , че някой път и под нея !
251
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изводът е един единствен : Не завършвайте ФИФ, ако не искате всички да са ви виновни ! Родители , внимавайте ! Пазете децата !
250
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като извадим от 1300 500, 200 и 50, ще останат 550 години с прекъсвания, което означава, че няма традиция на държавността, а всеки път де е почвало от нулата и се е стигало пак до никъде!
249
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ги е страх да не би да нарушат човешките права на престъпниците! Правната система защитава тях, а не жертвите и държавата! Затова и държавата е на изчезване.
248
1
 
14
 
! Отговори
NIKOI преди 11 години
Били сме близо 2 века под Византийско робство! Били сме 5 века под Турско робство! Сега сме под Българско робство! Незаслужаваме да сме държава! Заминавайте за европа! Да се чака нещо хубаво да дойде си е чиста утопия!
247
0
 
13
 
! Отговори
МИРО преди 11 години
МУТРИТЕ ЗАПОЧНАХА НАПОСЛЕДЪК ДА СТАВАТ ПО-БРУТАЛНИ.ДНЕС СЛЕДОБЕД ВЪВ ВАРНА СРЕБРИСТО АУДИ 8 С НОМЕР В 9999 НАЙ-БРУТАЛНО ТЕРОРИЗИРАШЕ ШОФЬОРИТЕ КАТО ИМ СЕЧЕШЕ ПЪТЯ НА САНТИМЕТРИ,ИЛИ БЯХА МНОГО ПИЯНИ ИЛИ ДРОГИРАНИ.КАМЕРИТЕ СА ГИ ЗАСНЕЛИ,НО ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА
246
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представям си ги сега на някой слънчев остров как слушат песента "Дим да ме няма"...
245
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички подоотстъпници в чужбина с мнение то че България е к.***,значи те са едни л.***,които се срамуват с произхода си.Да не се връщат.Такива *** не са ни нужни.Нужн.ци
244
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия двамата имат вид на престояли и лекувани продължително в някой психодиспансер! Обаче какво да кажем за Цеко ,Калинчо и подчинените им ........! После съда им бил виновен ! Охлюви-и-и, охлюви , нека сега Веско Потния да ви посвети още една песничка за наближаващия празник! Ако Весо не ще извикайте Икебаната ,ще ви прилича !
243
0
 
13
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Отпътувайки от страната Галеви са изпратили пожелания за мир и благоденствие на българския народ. А са си прибрали и гаранцията! Ще им хванат сега дърмите.
242
2
 
42
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Приятели,Не се ли срамувате ,че живеем в такава държава ?Не ви ли е ясно ,че всичко това е евтин театър?
241
0
 
15
 
! Отговори
Тexas преди 11 години
Заминали са за Макао да научат кое бие терца майорна.Aбе тези нямат ли сметки за запориране ?
240
1
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тая пък чак сега разбрала да ги плаща сега тя тези пари!
239
2
 
51
 
! Отговори
Аз Казах! преди 11 години
Ехххх тез човешки права бе майка му стара ... излиза че само престъпниците са хора ... Когато някой влезе в съда да го съдят , оп изведнъж почва да се говори за права на човека. Когато някой го крадат от всички възможни страни + държавата ... никой не споменава думата човешки права ...