58% от българите бягат при трус

9 на сто изобщо не знаят как да реагират при земетресение
Обновена: 5 юни 2012 15:03 | 5 юни 2012 12:30,
73
58% от българите бягат при трус
При труса на 22 май много хора излязоха по улиците. Снимка: Булфото

При земетресение първата реакция на 58 на сто от хората е да напуснат сградата.

Това показва изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Тези хора са главно мъже, нискообразовани хора и живеещи в малките населени места.

40% пък биха избрали да останат на безопасно място в жилището си, където да изчакат да премине трусът.

Този отговор дават предимно жени, високообразованите, най-възрастните и жителите на големите градове и областните центрове.

Само 9 на сто от участвалите в изследването посочват, че не знаят какво да правят в подобна ситуация. Сред неинформираните преобладават бедни и нискообразовани хора, роми, но и жители на столицата.

Изследването на НЦИОМ е започнало ден след земетресението с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер, което разтресе България на 22 май.

7 на сто от интервюираните смятат да предприемат и други действия – да помогнат на роднини, да вземат най-необходимото или да изключат тока в жилището си.

Всеки десети българин не знае откъде да се информира за развитието на ситуацията в случай на земетресение. Това са най-често нискообразованите и бедни хора, както и представители на етническите малцинства.

Най-често запитаните не знаят към коя институция да се обърнат при такава ситуация.

26 на сто признават, че не знаят към коя институция да се обърнат, а 7 процента заявяват, че не възнамеряват изобщо да търсят помощ от институции.

Младите хора, нискообразованите, жителите на столицата, ромите и бедните по-често от останалите не знаят към кого да се обърнат в случай на земетресение.

За 46 на сто от запитаните основните източници на информация при земетресение са телевизиите. От тях предпочитат да се информират най-възрастните, бедните и нискообразованите.

Радиата са източник на информация за 46 на сто от анкетираните. Това са предимно хората на възраст между 50 и 59 години, както и жителите на големите градове.

14% пък посочват, че предпочитат да се информират от интернет. В тази група са предимно хората на възраст под 50 години, високообразованите и заможните.

За 7 на сто основен източник на информация при земетресение са роднини, приятели, съседи, близки и познати.

Има хора, които са склонни да се предоверяват на неофициални и непроверени източници на информация, което крие пък риск от разпространяване на слухове, преминаване към неадекватни действия и създаване на паника сред населението, отчитат социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
ТИК ТАК преди 11 години
58% от българите бягат при трус като мишоци!
59
0
 
5
 
! Отговори
Другия поглед преди 11 години
Ниско образовани ,в малки населени места -живеят в малки къщи и за секунди са навън а и вътре къде да се скрият?Живеещите в градовете (дори и не дотам образовани )живеят в огромни сгради и докато излязат или всичко ще е минало или ще са затрупани тъй ,че къде да бягат.Жените дремят непрекъснато пред телевизора да не изпуснат някоя сапунка или сутрешно предаване и понаучават по -нещо особено ако е актуално и всички го дъвчат.Социолозите не са открили Америка а очевидни факти .
58
0
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Написаното изнася статистически данни, а не е критерий за това, кой е умен и кой ***. Аз също останах в къщи, но нямам нито потребност, нито ограничено самочувствие за да се изкарам интелегентен от това, че съм по-хладнокръвен по природа. Информацията, която ни подаваш за супер лукса на стая си, говори за объркана мисъл, а що се отнася до миризмата - сигурно искаш да ни информираш, че по време на земетресението аромата на цветя е бил заменен с друг..../натурален/.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък Цецка кранистката не бяга Нея я евакуират! Тя е ценна затова
56
1
 
3
 
! Отговори
тик так преди 11 години
58% от българите бягат при трус като мишоци!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз принадлежа към групата на умните, защото запазих спокойствие и кротко, без паника изчаках труса да премине под рамката на вратата. естествено се разтреперих малко, понеже не знаех дали изведнъж няма да се засили и да разбие стаята ми. а стаята ми е супер лукс и много добре мирише на цветя и щастие.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не са китайци , е ми са норвежци тези които имат съоръжения като HAARP , освен американците и руснаците .. и това нещо може да се построи само близо до северния полюс даваха по телевизията . дори са се опитали да вземат интервю от американския посланник възможно ли е земетресенията да са предизвикани от HAARP и той е казал че това са спекулации .
53
1
 
1
 
! Отговори
от 54 за 55 преди 11 години
ЗАЩОТО СИ ***......
52
0
 
2
 
! Отговори
БРАД МИТ преди 11 години
Благодаря на екипа на медията, която смята ,че написаното от мен не е подходящо за пространството и колкото повече правописни грешки има и неразбираемо изглежда .Толкова е по неадекватен коментара а от там и човека изявил мнението си.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
54-болния мозък е единствено твоя.Как реши,че точно процъвтяващия регион на винкело е подложен на икономическа атака
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали са 9 %, но в нощта на земетресението, асансьорът в блока ни не спря да бумти нагоре-надолу поне 2 часа. Първо правило: не се ползва асансьор при трус...
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
54И що го изпробват в Перник ?
48
3
 
6
 
! Отговори
БРАД МИТ преди 11 години
Земетресението в Перник е дело на човешки болен мозък! Няма какво да лъжат тълпатач Руснаци американци и китайци имат технология способна да предизвика природно бедствие което да убие или да психяса хората Пулове мулове и какви ли не глупости които да обогатят поизпразнилите се джобове на застрахователи бюджета и строителни предприемачи протриващи ръце и пожелаващи голямо заметресение та да живне умиращия им бизнес Дявола деиства в подлите и алчни душици Какво значи някакъв си некачествен матеря
47
0
 
3
 
! Отговори
вагнер преди 11 години
Брат на бивш депутат от БСП остава в арестаАмериканските власти искат екстрадицията на Ангел Кираджиев, брат на Георги Юруков, ако бъде признат за виновен, го грози наказание до 20 години затворАнгел Кираджиев (дясно) в Благоевградския съд Ангел Кираджиев (дясно) в Благоевградския съдАнгел Кираджиев, брат на Георги Юруков - бивш депутат от БСП и съветник на президента Първанов, остава в ареста, реши Софийският апелативен съд."Интерпол" издирва този 51-годишен мъж за извършени престъпления в САЩ. Пред съда в София той бе представляван от двама бивши депутати от БСП - брат си Георги и Татяна Дончева.
46
0
 
31
 
! Отговори
Джурналист преди 11 години
След труса отиваш да се информираш за силата, магнитуда, епицентъра и т.н. Естествено, не намираш нищо, защото на журналистите им трябват 3 часа за да реагират. Веднъж реагирали, обаче, обтягат ненужно нервите на хората 5 месеца след това.
45
0
 
7
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Стига с тия трусуве! Най-важното е да има контрол над жилищните постройки и обществените такива!Новото строителство е доста безхаберно, както и контрола, а проблема може да дойде от там! Иначе да не дава господ да се стига до там!
44
1
 
2
 
! Отговори
do 48 преди 11 години
Филмът е правен вероятно по книгата "Потъване на Япония" на Комацу. Много добра! Бях силно впечатлена преди години, когато я четох за първи път. Мисля скоро да я повторя.
43
2
 
6
 
! Отговори
Българче преди 11 години
С това земетресение вече се насрахте -няма ли други интересни житейски теми,или любимото ви занимание е да вдигате паника?!
42
2
 
3
 
! Отговори
потъването на япония преди 11 години
До 41Филмът е от 73-74 година. Казва се "Потъването на Япония", но май има още едно заглавие - цунами, или нещо подобно.Покъртителен беше - като излязохме от салона, объркахме посоката в кято трябваше да тръгнем.Можеш да намериш филма в мрежата
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7.9