Населението на България се топи с 6 души на час

Губим най-квалифицираните си кадри, които напускали страната
6 юни 2012 21:12,
1084
Населението на България се топи с 6 души на час
Най-квалифициранит екадри напускали страната. Снимка: архив, Булфото

Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само
гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези
данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1084
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
797
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aman ot 4INOVNICI ,POLICAI DEPUTATI I NAI VE4E OT *** V BG
796
8
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Абе емигрантите, що не си гледате... емигрантския живот, а се мотаете тук да си изливате злобата. Уж в чужбина текат мед и масло от чешмите и всичко е ОК.
795
1
 
8
 
! Отговори
perdahko преди 11 години
Е,аз съм ***...Тука си гледам децата,тука съм погребал баби и дядовци...Космополитие-живи и здрави/наистина/!Политици,*** и всякаква *** друга-верно е трудно,но аз оставам...Никой не си избира родителите,за мен родината е не по-малко важна!Няма патос -просто човек дето живее само за тоалетната/западен образец/ е загуба на материя за мен.
794
0
 
1
 
! Отговори
до 989 преди 11 години
Ааа това сигурно е *** език. Друг вариянт не виждам
793
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kato pozvolqvane shopi i *** da zhiveqt na nash grab taka shte bade
792
1
 
1
 
! Отговори
до 983 преди 11 години
Не мога да ти схвана мисълта. Топва суахили ли е, ашумерски ли не знам. Гугъл преводача не се справи. Върви с мир братко/сестро
791
2
 
18
 
! Отговори
Румяна преди 11 години
В БГ няма бъдеще за младите.Няма пари.Родителите ни живеят бедно,заплатата ми стига колкото за храна и една-две дрехи.Аз съм на 24.Искам да живея,да се развивам.Това мога да го направя само в чужбина,където съм.Родината не дава надежда за нищо.Защо да погубвам младостта си?
790
1
 
11
 
! Отговори
Human преди 11 години
....защо на някой да му пука за мен? Логично! Щом не им дреме и на мен не ми дреме на ..... знаеш коя работа! С голям кеф бих работил за чичко паричко в чужбина, бих работил и в България, но тук са само шуробаджанаци - крадльовци. Дори и децата знаят, че не е хубаво в БГ вече! Айде националисти и псевдопатриоти.... спасете държавата!
789
6
 
6
 
! Отговори
Евала на Цецо/967! преди 11 години
Я да кажат тия от чужбина що чинят в българските сайтове?! Що зяпат гладно като невиждали българските сериали?! Рупайте си западната култура, бе! Пишете си със задграничните другарчета! Или има нещо друго май?!...
788
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne po stranen ot teb nai veroqtno .
787
0
 
5
 
! Отговори
do 976 преди 11 години
Извинявай, не можах да го разчета. На някакъв странен език е. Би ли го превел на някой по популярен като... Български, Английски, Немски
786
0
 
5
 
! Отговори
до 981 преди 11 години
Бог ще ни помогне, само ако ние си помогнем(или поне аз така си мисля) така че... Помагайте!!! :)))
785
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАТО СМЕ НЕСПОСОБНИ ДА СЕ ПРЕЧИСТИМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КОАКА НИ ОСТАВАТ САМО КОНСТАТАЦИИТЕ И НАДЕЖДАТА, ЧЕ БОГ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ...
784
0
 
5
 
! Отговори
брей преди 11 години
"Българският народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване....друг е случаят с моя син (Цар Борис - бел.ред.), който има търпението да мирише потта на мръсните българи и да се подписва за спомен на техни тефтерчета..." Фердинанд, дали не гориш в ада,а? Идването на т.нар Цар, който проклинам катурна прехода тотално...
783
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, наистина губим най-добрите кадри. Ей на и братя Галеви си тръгнаха.......
782
0
 
27
 
! Отговори
RLP преди 11 години
Днес бях в гр. Ихтиман. Определено не ми се иска да виждам България такава, каквато я видях там! Българите са малцинство, мутрите по центъра си приличаха точно на онези от преди 15 години. На всичкото отгоре по пътя за магистралата, видях един тир ,който се товареше с незаконна сеч придружен от скъп автомобил. Реших да съобщя в полицията, но нямаше смисъл, защото разбрах преди това, че полицаите в този град ги е страх от местните бабаити и си мълчат :/ Бог да пази БЪЛГАРИЯ!!!
781
1
 
12
 
! Отговори
брей преди 11 години
Симеон не е цар на нито един българин, нито децата му, цар е на българите, колкото и Киро е цар...аз лично го презирам в дъното на душата си и му пожелавам да не стъпи никога в България повече! Мир да не видиш Царю, който дойде да богатееш и да доиш България, като крава, тъй както предцитети ти повелиха. От България никога няма да измолиш прошка Кобурге!!!!
780
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AMI SASHTOTO PO DOBRE DA SI *** V BALGARIQ I BALGARIN V 4UJBINA .
779
0
 
1
 
! Отговори
до 974 преди 11 години
Какво каза?
778
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOPIM SE S 6 DUSHI NA 4AS ,TOVA E MNOGO DOBRE ZASHTOTO SE POQVQVAT NA TQHNO MQSTO 6 CIGANINA KOITO SMU4AT POMOSHTI I KRADAT DO BEZOBRAZIE POHVALNO ZA PARTIQ GERB NO NALI SAMITE TE POEHA GOLQM ANGAJIMENT KAM TQH