Няма да има шоково поскъпване на тока, успокои шефът на ДКЕВР

Цената на газа се вдига с 4,88% от 1 юли
19 юни 2012 12:52,
116
Няма да има шоково поскъпване на тока, успокои шефът на ДКЕВР
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Предстои в бъдеще цените на енергията от възобновяеми източници и на енергията от високоефектиното комбинирано производство на топлофикациите да падат и през следващата година няма да има шоково поскъпване на тока. Това каза в интервю за БТА председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

На този етап допустимото повишение на цената на природния газ е 4,88%, заяви още Семерджиев. В момента се правят допълнителни анализи дали заради това повишение да се преизчислят и цените на парното, но по-вероятно е те да останат, така както ги предложи ДКЕВР на база действащата цена на природния газ. 

Цената на тока за крайния потребител пък се вдига единствено заради три добавки, които отразяват задълженията към обществото - развитие на зелена енергия, на високоефективно производство на топлофикациите и енергия по дългосрочни договори, коментира Семерджиев.

Производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, а  цените на този вид електроенергия са зависими от цените на природния газ и въглищата, обясни председателят на регулатора.

Още по темата

Въпреки това добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след две-три години, прогнозира Семерджиев.

Цените на енергията от възобновяеми източници пък ще се доближават все повече до цените на енергията от конвенционални централи и в бъдеще няма да има нужда и от добавка зелена енергия.

От 1 юли тази година всеки потребител ще плаща в цената на тока и нова добавка, в която са изведени разходите на НЕК за изкупуване по дългосрочен договор на скъпата електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово".

С влизането в сила Закона за енергетиката обаче ДКЕВР ще има право да промени начина на ценообразуване по договора с централата, така че и тази цена да бъде намалена. Фактът, че от следващата година българските  производствени централи ще трябва да купуват емисии въглероден диоксид също няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за бита през следващата година, прогнозира Семерджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
do 100 преди 11 години
офази го:)))
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От години се прилага една и съща схема: Монополистите казват на "държавния "регулатор" какво увеличение искат. На обществото се съобщава двойно по-висока претенция. Тогава излиза пред камерите съответният деец и с благ глас очещава да се застъпи за народа. Накрая се приема искането на грабителя. Това е. Вълците са сити, но агнето не е цяло - още една част от него е отхапана.
86
0
 
1
 
! Отговори
Ritchie преди 11 години
...нещо като аналния секс, няма да ти го бодна докрай от начало а лека-полека!
85
1
 
4
 
! Отговори
ан преди 11 години
ТОВА ГО СЛУШАМ 23 ГОДИНИ БЕ ***. Я ПОГЛЕДНЕТЕ ЦЕНИТЕ И МИ КАЖЕТЕ КАКВО НЕ ИМ Е ШОКОВОТО? СЪС 100 ЕВРА ПЕНСИЯ И СЪС 200 ЕВРА ЗАПЛАТА КОИ ЦЕНИ ОТГОВАРЯТ НА ТЕЗИ ЧИСЛА? ЩЕ ВИ КАЖА. ВАШИТЕ МУТРО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ КОИТО САМИ СИ ОПРЕДЕЛЯТЕ. А ЗА НАРОДА ЕДИН КВАДРАТЕН СЪС РАЗШИРЕНИ СЕЧЕНИЯ.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вие верно се молете да не ни отбият руснаците, че ако требва да плащаме на американците за добивания в България газ, по-добре да се махаме вкупом от тука! Те в Гълъбово горят най-евтините въглища, които нашите им подаряват от мините в Марица-изток и пак токът им е по левче, представям си ако и въглищата беха по борсови цени...!
83
0
 
6
 
! Отговори
Къцко преди 11 години
Пуснете ги да копат за шистов газ и тогава ще видите магаре боб яде ли и скъп ли е руският газ!Последното повишаване на цената на природния газ от 30% беше по изкане на американската Мелроуз Ризорсиз, която добива природен газ в България по конвенционален способ. Нали чакахме родния добив да свали цените...
82
0
 
8
 
! Отговори
Ударен от ток преди 11 години
"От 1 юли тази година всеки потребител ще плаща в цената на тока и нова добавка, в която са изведени разходите на НЕК за изкупуване по дългосрочен договор на скъпата електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово".Ето това ви е прощален подарък от Уорлик и неговата татковина! Така американците показват как разбират приятелството, съюзничеството и диверсификацията на енергетиката. Сега разбрахте ли на кого и защо му пречи не само новият АЕЦ, ами и сега работещия?
81
0
 
3
 
! Отговори
видял се в чудо преди 11 години
101 как по-точно?
80
0
 
3
 
! Отговори
видял се в чудо преди 11 години
Колеги дайте съвет как да "озаптя" крадец на общия ток в блока. Знам го кой е, но е "силен на деня". Всеки месец през последните няколко по 60-70 kW "щипе". Включен фризер или хладилник защото консумацията е температурно зависима. Моля за идеи.
79
2
 
2
 
! Отговори
мизерия преди 11 години
и само да допълня...не само младоците дето са излезли на Орлов мост заради горите...за живота скотски дето ни натрапиха да живеем трябва да излезем, заради децата ни, какво да му обясня на сина ми дето е на 6 години сега , ми мамо много трудно и мизрно си живеем в тази красива държава, ама си траем мамо щот наведена глава сабя не е сече...И стига сте се връзвали на "разделяй и владей" - тези срешу онези..не разбирате ли че това е просто начин за да няма обединение, защото я се обедини народа..
78
2
 
6
 
! Отговори
мизерия преди 11 години
Само да Ви попитам - хора, колко може да изтърпите още??? Защо и кога станахме толкова апатични? Абе утре и последния залък ще ви вземат, че и мижажия панелен апартамент /изключвам онзи със 6-те/ , че ще плащате и че сте живи още...Абе що за мазохизъм бе хорааа??? Живота ми мина в мизерия докато тоя преход ни таова майката...Стига вече бе хора! Спите ли, вегитирате ли...незнам ...от ден на ден все по скотско живеем и като чели ви харесва май...***...пишете си тука, а няма кой да фане сопата
77
1
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Значи догодина като избутаме зимата с още по-високи сметки за отопление, с удоволствие ще свалим ГЕРБ от власт!
76
5
 
2
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Хубаво де, Белене та Белене, ама мен съвсем честно ме е страх от едно силно земетрес. там, нали е сеизмична зона, и то повечко от други зони в Бг.
75
0
 
7
 
! Отговори
bvb преди 11 години
Ангел Семерджиев до кога ще е председател на ДКЕВР или е абониран до живот на този пост ? Само тоя ли умее да изчислява ценообразуването на енергоносителите ? Аман от несменяеми хора в тая държава. На какво основание на всеки шест месеца се вдигат цените а минималната заплата е някакви си пикливи 290 лева.
74
0
 
1
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Приятелю от 87, с долу - горе на тоя, на оня няма да стане ! Нещо друго трябвааа, нещо друго , ама не знам какво ....
73
3
 
5
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Радиационен, няма как да не се съобразяваме с европейското законодателство, ама поне управниците да се съобразят с гражданските интереси! Не ми се вярва, че може да има нормален човек в България, който иска да плаща високи сметки за ток! И затова всеки нормален човек, трябва да прецени, че без АЕЦ "Белене" се обричаме на инфарктно високи цени!
72
3
 
5
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, а цените на този вид електроенергия са зависими от цените на природния газ и въглищата, обясни председателят на регулатора.Хич не ме интесува европейското законодателство! Интересува ме, че без АЕЦ Белене, още 2015 година, ще се наложи внос на енергия, защото България закрива 2 175 МW мощности от ТЕЦ!Какъв газ, какви въглища,председателю!?
71
3
 
5
 
! Отговори
Клара преди 11 години
Има още шанс за АЕЦ "Белене", трябва да изискаме референдум, ако сме съвестни и загрижени за бъдещето си граждани!
70
2
 
4
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Не мога изобщо да разбера какво става с цената на всики енергийни ресурси в тази държава? Няма никаква светлина в тунела, тези цени да се нормализират в близко бъдеще. Най-лошото е че тепърва идва най-лошото, защото сега както се отказахме от един мащабен проект като АЕЦ ''Белене'' и както ще затворим АЕЦ ''Козлодуй'' след 10 години, цената на електроенергията ще скочи поне 8 пъти повече и тогава кой ще плаща?
69
1
 
2
 
! Отговори
Лош преди 11 години
На мен лично щеше да ми е неудобно дори да си призная, ако бях гласувала за него!