Хиляди протестираха в защита на горите

"Властта без контрол е произвол", предупредиха активистите
Обновена: 20 юни 2012 21:48 | 20 юни 2012 21:47, Бойчо Попов
409
Хиляди протестираха в защита на горите
Няколко хиляди се събраха на поредния протест срещу Закона за горите. Снимка: Булфото

Няколко хиляди души се събраха на организиран в социалните мрежи протест под надслов "Скиори, сноубордистки и други туристи за природата".

За разлика от предишните няколко протеста, които се проведоха на Орлов мост и доведоха до блокиране на възлови кръстовища в столицата, този протест беше разрешен от общината.

Много от събралите се граждани носеха ски, дъски за сноуборд и друга спортна екипоровка. За да оборят твърденията на премиера Бойко Борисов, че новият Закон за горите се подкрепял от всички, които обичали зимните спортове.

Шествието започна от НДК, през бул. "Витоша" и спря за кратко пред Президентството, където протестиращите запяха "Хубава си, моя горо". След това множеството се понесе към сградата на Парламента, където се състоя и импровизиран митинг.

"Ние настояваме за открит консултативен процес по този закон. Управляващите приеха това предложение и от утре започва един легитимен процес - нещо, което ни бе отказано през декември. ГЕРБ наруши закона, когато на 21 декември миналата година внесе промените за обсъждане, което преждевременно приключи на 27 декември. А по закон за това са необходими две седмици", заяви Андрей Ралев от неправителствената организация "За Витоша".

Днес стана ясно, че няма сближаване на позициите по най-важната точка - да няма строителство без изключване от горския фонд, т.е. застроените терени да се водят гора само на хартия.

Нещо повече, на преговорите управляващите са предложили нов спорен текст - частни лица и компании да могат да строят  в земи публична държавна собственост.

"Няма да ви предадем и по този въпрос", заяви Ралев пред хората.

"Надявам се утре, в 14.00 часа, парламентарната комисия по земеделие и гори да приеме ветото на президента и в някой от следващите дни да бъде гласувано и от парламента", каза Тома Белев от "Зелени Балкани".

Едва след това според него ще може да започне ново обществено обсъждане на спорните текстове в закона.

"Трябва да останем нащрек и да бъдем бдителни. И предупреждаваме политиците и медиите - ако се заиграете, ще се наиграете", заяви друг от организаторите на протеста.

Един от открояващите се плакати на протеста пък гласеше "Властта без контрол е произвол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
1
 
12
 
! Отговори
Клара преди 11 години
Намръщен,става въпрос за формиране на гражданското съзнание у младите, каузите са различни на пръв поглед, но борбата е една срещу властта, която действа неправомерно, без да се интересува от обществените нагласи и мнение. И там са излезли с мир, цветя и плакати и властта се опитвала да ги изкара престъпници и наркомани. Сега се опитват да ни изкарат като част от криминалния контингент, безработни или побойници.
265
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей като чуя, къде бяха тези или онези, когато тези или онези застрояваха това или онова или изсичаха това или онова???? Ама чакайте малко нали тези (герб) не бяха ,като онези..Нищо че баш този (бойко) беше с онзи (Симеон) във властта , когато онзи сечеше горите? Или приемаше целувките на Доган за генералския пагон!! Вярно ли не помните??? Или така ви изнася?? Не е важно кой къде е бил-Важното е,че е време да кажем СТИГА!Гората и планината не е на Бойко,за да я раздава на този или онзи-ТЕ С НАШИ
264
0
 
7
 
! Отговори
Клара преди 11 години
Кайо, ето затова трябва да бъде спрян този авторитаризъм, историята помни, че това не е добро за човечеството, в случая не е здравословно за нас, а само за шепа хора, които биха се облагодетелствали неправомерно от закона за горите. То това ни е проблема на тези ширини, че мислим само за г..овете си. *** глава затрива!
263
1
 
5
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До Кайо, това наистина е така. България от една що годе добре развита демокрация, се превърна в една диктатура, от която няма излизане. А решението на управителя да се откажем от проект като АЕЦ Белене, който може да добави толкова много стойност към нашата икономика е наистина престъпление, което имайки в предвид нашата съдебна система, отново ще остане ненаказано/
262
0
 
7
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Pimpalicious, не десет, а един човек управлява Бг. Той приема закони и после им налага вето, той гради магистрали и мести щъркелови гнезда, той спря проекта "Белене" и реши да прави седми реактор на КОзлодуй, който ще ни струва освен по -скъпо, ще има да го чакаме 10-15 години, но за сметка на това, този същия ни увеличи и ток, вода, парно, и газта
261
0
 
5
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Абсолютно съм съгласен с мнението на Клара. То, това е и една от причините, заради които сме на това дередже в момента. Трябва да се борим със зъби и нокти за всяко спорно решение или закон, приет от това правителство. Друг път няма иначе ще стане както със закона за шистов газ или пък с безумния казус АЕЦ Белене, от който се отказахме и ние не знаем защо
260
0
 
7
 
! Отговори
Клара преди 11 години
Намръщен, и по време на войната във Виетнам е нямало интернет, но това не е попречило на младото поколение да се разбунтува и организира. А тук винаги сме били мишчици, крием се по дупките и после се чудим защо живота ние е пълна дупка.
259
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако БСП създаде мутрите, а мутрите създадоха ГЕРБ :-) въпросът е:Кои са по-близки на мутрите?
258
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щом застроеното в горите на документ ще е гора, то и застроените плажове да се водят плажове. Да ги дадат на концесия на хотелиерите! Смешници!
257
3
 
9
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Браво на протестиращите! Само такъв е пътят на истинската демокрация, която е изчезнала в България през последните 3 години от управлението на ГЕРБ. Време е българският народ да се осъзнае и да спре да търпи. Трябва да протестираме и срещу добиването на шистов газ и срещу отказа за строежа на АЕЦ ''Белене''. Не може 10 човека да управляват живота на милиони и да предопределят не само техните съдби, но и тези на децата им.
256
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никъде в Европа няма групов лов на сърни с кучета, но в България ще го върнат както при КОМУНИЗЪМА ХАХАХА
255
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А между другото да попитам какво стана с този сладур инвеститора който щеше да строй писта за Формула 1 и на него еколозите ли му биха шута? Ей значи знаете ли че скоро в България няма да остане нито един инвеститор със свежи идеи за разработване на туризма и съвсем скоро си мисля че "еколозите" ще почнат да ни забраняват и благородни култури да засяваме защото пречат на буболечките. Какво ще ядем в тая България бе хора?
254
0
 
6
 
! Отговори
и ловците са с ВАС! преди 11 години
лобистикият плам за ликвидация на природата на България няма край. Сега пък щяли да разрешат сърничките за лов групово с кучета до пълното изтощение на животните. В цяла Европа сърните са разрешени само подборно, отделни бройки без кучета и без орда ловци а индивидуално. Вносителят сигурно ще е същият. Ловци се възмущават, но напразно.СРАМ за подобни законовносители, които искат да се избие дивеча и после да има дивеч само в стопанството на ЗАМЕНКАДЖИИТЕ на солени цени. Пфу!Еколози С ВАС СМЕ!!!!
253
0
 
5
 
! Отговори
Клара преди 11 години
Тепърва ще запознат да отстояват и други техни интереси, защото те знаят как работи демокрацията, с тяхното пряко участие. Няма ги бабите и майките ни, които тихичко ще си роптаят на ум, тези млади излизат и действат, те не са с предрасъдъци и комплекси от миналото, защитават позицията, в която вярват! Ще излязат да защитят и морската градина на Варна и отказът от АЕЦ Белене и всички онези неща, които биха дали европейски и цивилизационен облик на родината ни.
252
0
 
3
 
! Отговори
кака преди 11 години
Вчерашният ден отново доказа истинността на притчата за Мойсей - трябват поне 40 години, за да изчезнат родените в робство. Дотогава няма бъдеще за децата ни. Аз все се надявах, че поради акцелерацията, ще стигнат и 20 год., но уви....
251
0
 
1
 
! Отговори
Туристи, преди 11 години
не ви виждам да ходите на Банско!!!???
250
1
 
10
 
! Отговори
Клара преди 11 години
За съжаление има много платени коментари във форумите, които се опитват преформатират съзнанието на хората. Това, че ще напишете 20 коментара колко е хубаво да има писти и съоражения за зимни спортове в Бг, да псувате по левицата и да питате къде са били протестиращите по време на затрояване на Слънчев бряг или пък на присвояване имотите от царя си е чиста проба манипулация. Важното е, че сега протестиращите са на лице, че съзнанието на младите е будно, ангажирано и защитава интелигентна позиция
249
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятел ако подкрепям ГЕРБ според тебе може ли да съм от БКП или БСП все тая? Излез малко от тая държавица и виж другите страни каква политика правят за благото на държавата и нейните граждани и там еколозите и "гък" не могат да кажат. Защо еколозите не са против това прекомерно застрояване по плажовете на Черноморието?
248
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко уреди аверите си с еврофондове,но се изгаври с най-значимите хора в тази държава - земеделците и скотовъдите.С този закон пак иска да ни каже,че кметовете му и хотелиерчетата му са по-важни от родното производтсво!Г-н Премиер знаем колко е важно да си перете парите в туризъм и все пак!Ясно се вижда че по голяма част от народа дори не може да си позволи тези почивки,мизерства и мре от канцерогенна храна,стандарт "Найденов"!
247
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всички коментиращи тука и на тези мързеливи, безработни изпосници от снимката въпросче - Вие къде бяхте да протестирате когато Царя присвой сумати земи с ГОРИ и когато Доган изсече сумати гори за дървен материал и се нагушка с народна пара? За тези които ще ми слагат минуси на коментара замирисва ми на червени предизборни червей който се опитват да разядат и почернят прогресивната за БЪДЕЩА БЪЛГАРИЯ политика на ГЕРБ.