Фармацевти на протест срещу лекарствената политика на МЗ

Промените ще прекроят пазара в полза на монополистите, смятат от бранша
Обновена: 17 юли 2012 10:19 | 17 юли 2012 10:12,
34
Фармацевти на протест срещу лекарствената политика на МЗ
Снимка: БТА

Фармацевтите излизат днес на протест срещу лекарствената политика на здравното министерство с мотив, че предложените промени в нормативната база ще доведат до прекрояване на аптечния пазар в полза на монополистите в сектора.

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че публикуваният от Министерство на здравеопазването проект за намаляване на надценките за търговците на едро и на дребно на лекарствени продукти с 2% ще елиминира малкия и среден бизнес в търговията с лекарства и ще облагодетелства големите вериги със стабилни позиции на пазара.

Фармацевтите твърдят, че проектът на здравното ведомство е в интерес на корпоративните структури и ще има необратими последици за достъпа на пациентите до лекарствени продукти. От съюза коментират, че промените няма да доведат до намаляване на цените на лекарствените продукти за пациентите, а ще ги лишат от достъп до лекарствени продукти.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев и сега България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, а за около две трети от лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), аптеките не слагат никаква надценка. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, пише в становище на съюза.

Според Ненчев най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинацията от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти, съчетано с намаляване на ставката на ДДС за медикаментите.

В декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на здравеопазването и до председателя на ЕК, фармацевтите посочват, че водената лекарствена политика е довела да намаляване на конкурентната среда в търговията на едро и на дребно и до създаване на вериги от аптеки и търговци със силни пазарни позиции.

От съсловието припомнят, че към момента в 39 общини няма аптека, сключила договор с НЗОК, заради липсата на интерес у дребните търговци. С предлаганото намаление на надценките броят им ще се увеличи, прогнозира председателят на съсловната организация.

От Министерството на здравеопазването заявиха за Investor.bg, че работната група, която дискутира спорните точки в проектопредложението, ще излезе със становище до края на деня. От министерството посочват, че ако не бъде постигнато съгласие между страните, промените ще минат за обществено обсъждане в настоящия вариант.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а защо вместо да свалят насилствено цената върху лекарствата, не намалят ДДС-то, тогава поевтиняването ще е наистина осезаемо, а сега само хвърлят прах в очите
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИЕ ТОЛКОВА ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЧЕ ВЕСО МАРЕШКИ И ОГНЯН ДОНЕВ СА БИЗ БИЗЕ ТЕ *** В ЕДНИ *** И МОГА ДА КАЗА ЧЕ И УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО РЗОК
9
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тия лекари, стоматолози и фармацефти не се наядоха ей. Живеят по добре от баш европейците и непрестанно реват и се сополявят. "Сесилки". Няма наяждане тая пасмина .
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Салахадин пак се изхвърли !!!!!!! Много си *** бе , хората посещаващи този сайт те плюят непрекъснато , а ти се мислиш , че дъжд вали !!!
7
1
 
14
 
! Отговори
nova преди 11 години
когато Марешки окончателно монополизира пазара ще качи всички цени, но няма да има с кой да го сравнявате.Други аптеки няма да има.И сега искате по-евтина ел.енергия, но няма от кого да си я купите.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знам само ,че откакто разрешиха в аптеките са продават и хора без фармацевтично образование , започнаха да ме лъжат . Да ми пробутват стари лекарства. Да не дават касова бележка и да лъжат в броя ,ако нещо е на пакетчета.
5
1
 
9
 
! Отговори
Сияна преди 11 години
Това е поредния сапунен балон - уж Софарма беше монополист на лекарствения пазар, уж нейните лекарства били най-скъпи пък в списъка на МЗ с намалените цени (след преразглеждане и сравняване с референтните държави) има само ДВЕ лекарства на компанията. Имам чувството, че някой заработва страхотно на гърба на черния ПР срещу сериозните компании у нас, които генерират БВП.
4
1
 
15
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
към Салахадин:...защото пере пари,помисли си как се издържат аптеките със цени под складовите?И дали лекарствата са качествени?Нали знаеш -няма безплатен обяд/само за мишките в капана/.Хората в България са ц ниски доходи,бедни,затова купуват евтини лекарства и храни...без да мислят за последствията !
3
2
 
15
 
! Отговори
timi преди 11 години
ако някои си мисли че цените ще паднат на лекарствата жестоко се лъже цените ще паднат тогава когато се намали ддс върху лекарствата
2
8
 
3
 
! Отговори
Captain Obvious преди 11 години
Фармацевтите протестират, защото има предвидени нови промени, включващи понижаване на цените на лекарствените продукти. Радвам се, че ви бях полезен:Sincerely Yours: Captain Obvious
1
0
 
19
 
! Отговори
Джулия преди 11 години
А Огнян Донев той защо не стачкува,сигурно защото никой не му закача далаверата за милиони и той продължава да ни се подиграва в очите,като продава лекарствата на Софарма в чужбина на цени няколко пъти по-ниски отколкото в България,а ние си плащаме като попове за да може той да богатее?

Спонсорирани публикации