По-малко неграмотни - до 5 млрд. лв. повече за държавата

БСК и БАН правят изследване как ниската грамотност влияе върху икономиката
Обновена: 25 юли 2012 10:00 | 25 юли 2012 10:00,
55
По-малко неграмотни - до 5 млрд. лв. повече за държавата
Снимка: архив, Impact Press Group

Aко се намали броят на хората с ниско образование у нас или се подобри качеството на училищната подготовка, БВП ще спечели между 3 и 5 млрд. лева, сочат изчисленията на Българската стопанска камара.

БСК и Българската академия на науките ще изследват икономическите ефекти от неграмотността в българското общество, както и все по-влошаващото се качество на образованието у нас.

Научното изследване има за цел да изясни кои са финансовите и икономическите щети върху обществото от ниската грамотност и проблемите в образованието, сред които намаляването на потреблението, неплащането на данъци и влошеното качество на работната сила у нас.

Изследването ще даде препоръки към държавата за политиките, които ще решат проблема, а няма да се борят с последиците от него, коментира изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

“В България има средства за образование и наука. В същото време се харчат милиони, за да се образоват и преквалифицират безработни, които да се превърнат в предприемачи. Съкрушителни са резултатите от тази инициатива – само 2% от всички обучени безработни ще стартират собствен бизнес”, посочи председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

Той допълни, че науката и бизнесът трябва да настояват държавата да прави внимателни проучвания на потребностите на обществото и икономиката, преди разпределението на каквито и да е публични средства. “Трудът трябва да стане обществена ценност и да замени търговията с влияние, която ощетява икономиката ни”, каза още Божидар Данев.

В рамките на срещата Сашо Дончев, Божидар Данев и новият председател на БАН акад. Стефан Додунеков се договориха да проведат среща с президента Росен Плевнелиев, на която да дискутират идеята за изграждането на технологичния парк, неговото ресурсно осигуряване, в т.ч. с научни кадри, финансирането му, както предотвратяването на дублиране с изследвания на университетите и БАН.

Божидар Данев предложи още да се инициира среща с образователния министър Сергей Игнатов, на която да се дискутира преориентирането на учебните програми и на матурите към природонаучните дисциплини. По този начин ще се гарантира по-добрата подготовка на учениците за технологичните професии, както и ще се осигурят качествени кандидати за висшите училища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
13
 
! Отговори
Да не си ученик днес преди 11 години
За каква грамотност става дума.Половината деца не могат да направят вярна диктовка.И то не само малките.Как едно дете на 8 учили да смята до 20 във 2 клас започва да работи с големи числа и с таблицата.Това е кошмарно.То не е усволило събирането още.Текстовете са кошмарни.Не са от български автори или са пълни глупости.За цената на учебниците да не споменавам.За да влезе ГЕРБ в новата история тази година новия учебник е 15 лева.Заради този урок стария е невалиден.Какво правят в МОМН,спят ли?
22
1
 
4
 
! Отговори
Doni преди 11 години
Po tupi ot tova moje li ?
21
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 11 години
Ми да! по-малко хора -> по-малко неграмотни:) Това се нарича отрицателен прираст.. с изключение на едни етноси..
20
1
 
14
 
! Отговори
аноним преди 11 години
По малко неграмотни в управлението и държавата ще се развива. Чувалът има дъно, а търпението- край.
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости на търкалета.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По-малко неграмотни - до 5 млрд. лв. повече за държавата "Хайде бе!?!? Бреййййй! А сега топлата вода ли ще откривате или колелото? :)
17
2
 
22
 
! Отговори
А сметнахте ли преди 11 години
че 95% от шефовете в България са неграмотни, с криминално минало, най-много да са с пожарникарско образование. Интелигенцията отдавна се изнесе в нормални държави.
16
2
 
14
 
! Отговори
xj преди 11 години
Да, по-малко са неграмотните, защото...по-малко деца и ученици (и студенти) има, а и по-малко хора живеят в България!
15
1
 
24
 
! Отговори
5q преди 11 години
Това се знае и без да се харчат пари за изследвания! Образованието управляващите го сринаха с една цел : *** народ се управлява по-лесно! Не мога да си обясня факта, че хората протестираха против забраната за тютюнопушене, а си мълчат за апокалипсиса с цените и траят некадърното управление на страната! И без изследване знам, че 99% от образованите хора за които вече е късно да търсят щастието си извън България съветват младите по най-бързия начин да напуснат страната по новините магистрали..
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Категорично отказвам да работя и да уча да се хващат министрите да сеят картофи или да пасат овцете, да видим как ще лапат бонуси като не им плащаме и данъци *** трябва да стане като навремето.
13
1
 
13
 
! Отговори
до 3 ... преди 11 години
"образованият човек е финансово независим и няма да си продаде гласа за 20 - 50 лв., а оттова нямат интерес управляващите." Според мен си с грешка! От това имат интерес всички партии! По тази причина от години се разбива образованието! Интерсно като останат в страната само неграмотници, кого ще управлява нашата политическа класа?
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тия хора как да раотят за 400-500 лв и в същото време и да учат и семейство да изхранват по-добре да сме неграмотни *** си мисля та ще си караме на помощи и ще си клатим мъд.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо да почнат от правителството да им направят тестове за интелигентност не може неграмотници да ни управляват и да минат психотестове и тъй нататък и то не в БГ, а в Германия да се правят.
10
2
 
11
 
! Отговори
до БАН преди 11 години
Другари ,защо в Бг има два аршина ,"хора" които имат права ,и хора ,които имат само ---ЗАДЪЛЖЕНИЯ?Моля направете проучване !Също ,и какви са причините в Бг да няма ----РЕФЕРЕНДУМИ!----МЕРСИ!
9
5
 
12
 
! Отговори
Мен преди 11 години
В образованието няма смисъл да се влага. Трябва да се промени мисленето на хората. В момента стереотипите се създават от общоизвестни телевизии, от меко казано *** предавания и евтини простовати сериали. Отделно увеличаването броя на *** води до влошаване качеството на населението - всеизвестно е че те не се славят с много ум и работливост.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E как ще правят това изледване - те трябва да почнат с изследване колко от техните редици са грамотни изобщо и после ако им грамотни колко от тях са пригодни да свършат каквато и да е работа.
7
2
 
12
 
! Отговори
aloo,БАН преди 11 години
Вие хАМЕРИКА ли откривате,за съжаление отдавна е ---открита!Не се ли знае ,какви последствия има от ---НЕГРАМОТНИТЕ ?Според НЕ ваше проучване ,в момента ---всеки 3-ти е неграмотен в Бг/без ***/....!Айде със здраве ,и се занимавайте с друго ,...например ,"Колко са политиците ,*** и престъпниците ,които изхранваме и търпим ,ТЕЗИ НАГЛЕЦИ ПАРАДИРАТ СЪС СВОЯТА БЕЗНАКАЗАНОСТ в Бг!
6
1
 
17
 
! Отговори
Гениално !!! преди 11 години
Как може неграмотноста да влияе на икономиката?!Въпрос за *** !!!При положение, че вече мнозинството ученици са от *** произход и напускат образователната система още в трети клас, че учителите са тотално демотивирани, че висшето ни образование е мнооого зле, че в БАН остават само старците, че няма икономика на креативноста..., какви изследвания ?!...и депутатите ни и те неграмотни и във висшата власт само "калинки".....Сбогом БГ...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БАН щели да изчисляват. хм. Въпроса не е в прекалено грамотно общество, ами в рационално.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В МОМЕНТА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ *** И СЕ ВИЖДА НА КАКВО ДЕРЕДЖЕ Е ДЪРЖАВАТА