Бедността за Дянков е мит, за статистиката - реалност

Преглед на печата на 14 август
14 авг 2012 07:28, Петя Славова
337
Бедността за Дянков е мит, за статистиката - реалност
Снимка: БТА

"За Дянков бедността у нас е мит, за статистиката - реалност". Това констатира на първа страница "Сега". Изданието пише, че положението с цените и доходите става наистина напечено през лято.

По данни на Националния статистически институт,през юли животът у нас е поскъпнал с 1.5 процента - нещо съвсем нетипично за това време на годината, когато цените се задържат и дори падат.

Такава висока месечна инфлация за последно имахме през лятото на 2008 г., преди да ни връхлети кризата. Сегашният скок се дължи основно на поскъпването на ток, вода, бензин, туристическите услуги и донякъде на храните. Най-лошото е, че засега няма изгледи инфлационната лавина да спре. "Стандарт" пише по същата тема, като статията е озаглавена "Дянков щедър по неволя". Най-пестеливият човек в държавата развърза кесията, но - по неволя. Поне 7,3 на сто увеличение на пенсиите обеща Дянков във Варна, допълва всекидневникът.

На първа страница "Дума" се включва по темата с информацията, че дървата за огрев поскъпват с 25 процента. Причина за поскъпването е нарасналото търсене от фирми от южната ни съседка и рискът от изчерпване на ресурса. Свинското поскъпва с 50 процента, алармира под глава "Преса". Цената на месото ще се увеличи през есента, прогнозира Галя Бъчварова от Асоциацията на свиневъдите в България.

Причината за поскъпването е очакваната слаба реколта на царевицаи слънчоглед, от които се правят фуражите - основна храна за животните. Сега свинският бут се продава за 7,70 лв./кг., а вратните пържоли струват 8,60 лв. През септември кило пържоли ще излиза между 12 и 14 лв. Засега саламите, пилешкото и млякото няма да поскъпват. Цените на горивата ще продължат да растат до 20 август, след което най-вероятно ще има поевтиняване, прогнозира "Монитор". Причината е, че в момента търсенето превишава предлагането, но до седмица се очаква тази тенденция да се промени, заявява търговският директор в "Петрол" Иван Костадинов.

Бойко Борисов се включва по друга тема. Той ще моли председателя на Европейската комисия Жозе Емануел Барозоу метрото в София да стига и до кв. Хладилника, пише "24 часа". "Борисов използва и метрото за агитация срещу "Белене", коментира в заглавие и "Сега".

В интервю за "168 часа" бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира темата за АЕЦ "Белене". Експертът подкрепя твърдението, че Борисов иска референдумът да е положителен, за да се справи с международния натиск. "Аз знам със сигурност, че това е така, защото Бойко Борисов искаше референдум още през януари, когато, общо взето, не беше взето решението. Тогава той търсеше подкрепата и от страна на БСП да свика референдум, което да му даде възможност да устои на натиска от страна на американския посланик и на час от еврокомисарите от ЕС. Но не устоя и клекна пред американските интереси. Реши да си гарантира подкрепата на американското посолство, без да си дава сметка за финансовите загуби, за неустойките и оборудването, което тепърва ще се плаща. Той се отказа от реализацията на най-ефективния енергиен проект в ЕС за момента", категоричен е Руменов. По думите му без АЕЦ "Белене" цената на тока ще расте, защото няма друг източник на електроенергия.

"Един милиард за наука? Може, но дайте проекти" е заглавието над интервю в "24 часа" с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Академичната общност в България предлага да се създаде отделна програма, която да финансира науката и иновациите. "Винаги съм бил против по-нататъшното раздробяване на програмите. Защото, ако следваме всички секторни политики, трябва да имаме 25 програми, което е абсолютно необосновано. Единственото предложение, по отношение на което съм склонен да направя изключение, е да се създаде специален финансов инструмент, които да инвестира в образование, наука и иновация", коментира Дончев. Според него най-важните въпроси по този казус са: колко пари, за каква дейност в сферата на науката и иновациите по какъв начин да бъдат разпределени, а не дали има отделна програма.

Имаме шанс за инвестиции в автомобилната индустрия, подчертава пред "Монитор" Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската Агенция за инвестиции. По думите му фирмите, които идват у нас се интересуват от големи проекти. "За нас е важно да покажем добре работещи китайски фирми в България. В това отношение съм много щастлив, че заводът в Ловеч заработи", посочва Стефанов и допълва: "За Китай, Корея и Япония ни трябва точно това - от една страна, да рекламираме, че сме в ЕС, а от друга, че предоставяме една от най-атрактивните услуги в цялата общност."

Граждани на Европа скочиха срещу полицейски Биг Брадър, който ще ги следи в големите градове и ще отсява "съмнителни лица", пише под глава "Труд". Проектът за масово видеонаблюдение е на Европейската комисия и се прави от 9 държави и 17 институции, сред които и България и Техническия университет - София. Официалната му цел е да се пазят обществените места от терористични атаки и да се предотвратява обикновената престъпност. Видеонаблюдението ще се осъществява от въздуха чрез безмоторни самолети и чрез стационарни камери. В интервю за "Преса" Татяна Дронзина, експерт в областта на националната сигурност и тероризма, анализира: "За жалост прогнозата ми е, че все повече граждани от европейски произход ще бъдат използвани за самоубийствени актове в Европа. И не защото зад това има някаква идеология. На пазара на добрите, както и на пазара на лошите печели този, който в най-пълна степен се възползва от местните ресурси. Засега европеидните черти и паспортът от ЕС дават свободата на движение и действие, каквито неевропейци не могат да имат."

Последните новини около завърналите се наши спортисти от Олимпиадата в Лондон представя "Стандарт". Изданието пише, че спортният  министър Свилен Нейков вчера се завърна заедно с олимпийците ни. Пред вестника той изтъква: "Това, което направи държавата за финансирането на нашите спортисти, е нормално за условията, в които живеем и се трудим. Очаквахме повече медали, но те ни се изплъзнаха. Имахме малшанс в много от спортовете. Вие го видяхте. Накрая, класирането на волейбола в първата четворка е една положителна стъпка. В художествената гимнастика, във вдигането на тежести направихме някакъв успех. В борбата, това което очаквахме, не се случи. Правим в момента анализи, оценка на всичко по най-бързия начин, за да разберем къде са грешките, които пречат на нашите спортисти." Според Нейков представянето ни на Олимпиадата не е разочароващо, тъй като от 1990 г. насам нещата в България се случват по начин, не такъв, какъвто трябва.

Двайсет и четири ордена и медали е раздал президентът Росен Плевнелиев за първите шест месеца от встъпването си в длъжност, отбелязва "Сега". Точно 24 са и държавните отличия, които е връчил неговият предшественик Георги Първанов за първото полугодие на първия си мандат /2001-2006 г./.

Светлана Василева няма да ръководи Нова тв от есента, анонсира под глава "24 часа". Шведската компания "Модърн таймс груп", собственик на медията, я изпраща днес с благодарности и я сменя с французина Дидие Щосел, досегашен зам.-председател на борда на директорите.

В интервю за "Труд" адвокат Йонко Грозев заявява: "Не само това правителство командва ВСС, а всички правителства след 1991 г. Всички ключови назначения в съдебната система са ставали винаги по решение на политически силните на деня. Аз не мисля, че който и да е наблюдател на ВСС може да каже с ръка на сърцето, че последните назначения - на председателите на Върховния административен съд и на Софийския градски съд, са направени от съдебните кадровици без санкцията на правителството." Грозев припомня, че сега има няколко кандидати за ВСС от ГЕРБ, малко по-малко кандидати от БСП и няколко единични. Общият брой на местата от квотата на парламента е 11.

"Логично ли е управляващата партия да издигне по-малко от 11 кандидати? А опозицията? Ако има реално състезание, и тя ще предложи максималния брой. Очевидно е, че предварително са се договорили. И че няма да има реална оценка на отделните кандидати, както трябва - според програмите, които предлагат за решаване на проблемите в съдебната власт. Уволнението на съдия Тодорова ясно показа двойните стандарти. Тези, които слушкат и изпълняват каквото каже правителството, ВСС ги гали по главата. Другите - с тоягата", коментира Грозев.

Амфетамини, екстази и марихуана заливат магазините за тютюневи изделия в центъра на курорта Слънчев бряг, съобщава на първа страница "Новинар". Желаещите да си закупят една цигара с трева могат да го направят срещу 15 лв. Във вътрешността на страната дрогата върви по 10 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Za Dqnkov e mit zashtoto e palni4ak s kinti a kato ministar minimum 2000 si gi vzema kato slojim i firmi4kite detsi gi ima.....Samo 4e Dqnkov az jiveq s 200 lv kato polovinata zaminavat po bilet4eta do rabotnoit mqsto.Ako kajesh 140 lv 4 sme dobre...Da ta e.a neshastnika mirizliv.....Pri troinata koalizia vzemah 400 lv i nqkak po se izdarjash ama s tvoite ikonomii ma nakara da se zamislq dali da n po4na da jiveq kato ***....
295
0
 
3
 
! Отговори
Една преди 11 години
Дянков, Беден? Да бе!Децата му учат в Англо-Американското училище! Беден бил... :)
294
4
 
4
 
! Отговори
До 321 преди 11 години
При Лукановата и Виденовата криза, когато БСП управляваше България на 2 пъти фалира, а тази зима Бат Бойко ще ви направи една огромна ледена пързалка и като засили всички комунисти та право в Северна Корея при другарите си! Да се отърве България завинаги от тези червени интернационалисти, които се предлагаха на СССР да стане 16-та им република-срам и позор за комунистите. Те се опитаха да затрият напълно страната ни, като преди това избиха цялата ни интелигенция. По предателска и безродна партия
293
0
 
27
 
! Отговори
Deathstalker преди 11 години
Задава се бойкоборисова зима, в сравнение с която лукановата и виденовата ще ни се струват като купон на плажа...
292
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този гей гнусен еврейн се изживява като спасител на нацията. В медиите го представят за голям експерт, работил в Световната банка. Е и? За всички е ясно, че световната икономическа криза беше предизвикана от банките. Банките бяха тези, които финансираха Хитлер преди и по време на Втората световна война. За какво става въпрос тогава. Защо не взеха експерт от концерна "Мерцедес", от "БМВ" , от АУДИ", които са доказани специалисти. Защо не взеха от икономическото чудо Япония.
291
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PREDSTAVQTE LI SI TEZI IDIOITI - DQNKOV, BORISOV I CVETANOV KOLKO SA SE SAMOZABRAVILI ZA DA SE KAZVA, 4E BEDNOSTTA E MIT!?!MAIKA MI E NA 76 S 185 LEVA PENSIQ, OPERIRANA OT SURCE.AKO NE SUM AZ I SEMEISTVOT MI TQ E OBRE4ENA NA GLADNA SMURT. I AKO TOVA NE E BEDNOST KOGATO ZA VE4ERQ SI RAZDELQT PO EDIN KREMVIR6 I KONSERVA CAREVCA, KAJETE MI TOGAVA KAKVO E? DQNKOV E PRESTUPNIK KAKTO I DRUGITE DVAMA. 6TE NAPRAVQT VSI4KO DA KUPQT SLEDVA6TITE IZBORI I TOGAVA S BULGARIQ E SVUR6ENO.4AKA NI UJASNA ZIMA!
290
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги съм си задавал въпроса как цените на ток, парно, горива, питейна вода, битови услуги, билети за транспорт, хранителни продукти, такси за университети или административни услуги и т.н. списъкът е безкраен се увеличават с 3%, 11.5%, 15%, 5% и т. н., а в същото време националният статистически институт отчита инфлация 0.3%, 0.8%, 1% и т. н. Е това ако не е гнусна лъжа не знам какво е. Колкото до този гей от снимката нямам достатъчно обидни думи, за да го определя.
289
1
 
27
 
! Отговори
до 320 преди 11 години
и не стига това , а сега и фарове -още 10% отгоре разход и още няколко милиарда печалба за Лукойл месечно
288
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-малко бензин със средна заплата може да се купи в България и Украйна
287
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, 3 дни, ако никой не си зарежда колите, 100 процента бензиностанциите ще фалират, дори Лукоил. Извода какъв е, ако искаме да се случи нещо в полза на народа, просто СПРЕТЕ да карате за три дни. Знам, че това е почти невъзможно, знам, че от това ще изстинат много работни места и хора ще бъдат уволнявани, НО това е единствения вариант. По- добре да паднем 100 000 човека, но плода от тази жертва ще се отрази на останалите 3-4 милиона. Аз също карам и работата ми е свързана с разход за гориво,
286
1
 
31
 
! Отговори
до 317 преди 11 години
не е виновен Дянков- той все пак е зет на един от най-влиятелните евреи в САЩ и племенник на Кристалина Георгиева- и до ден днешен член на БСП- виновен е този, който ни го натресе- Бойко и никой друг
285
0
 
27
 
! Отговори
1224 преди 11 години
Дянков да каже, защо е изгонен най-позорно от Грузия и тогава да приказва кое е мит и кое реалност?!
284
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 3г цените скочиха в пъти а заплатите въобще,кой каквото ще да говори всеки го вижда.Единственото спасение е да вдигнат заплатите поне със 150% ,иначе жална ни майка,ще се мре от глад гарантирано от ГРЕП.
283
1
 
17
 
! Отговори
Нико преди 11 години
Абе този Дянков маитап ли си прави с хората вече бе! ДА спира да дава глупави изявления.Въобще някой оценява ли "експертния му потенциал".Грам респект не всява този човек.Абсолютно куц кон. Няма смисъл да се коментира. Дали на най-големния балък трибуна да се изявява вече. тц тц аман от тази партия !Няма смисъл от думи вече.ДА изчезват всички!
282
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne znam , kakvo ochakvate ot darjava, kadeto kuchetata vi qdat
281
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков ,само един месец с моята пенсия и с твоите цени,пък да те видя как ще блееш тогава!!!
280
1
 
48
 
! Отговори
беден преди 11 години
Бедността в България е не само очеВАДНА, тя достигна невиждани размери. Эамислете се приятели, колко е общата инфлация за последните 4 години, и с колко са покачени доходите на населението за същия период!? ....Страшно е нали!
279
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е някой да направи съпоставка на цените преди гербавите да дойдат на власт и сега - на бензин, ток, вода, парно, хляб, мляко, сирене, кашкавал, месо, олио, захар, цигари, алкохол, картофи, плодове, зеленчуци. Да видим този наглия от къде я измисли тази инфлация 7.3%. Хем прости и некадърни, хем най -нагло лъжат , крадат и не им пука.
278
2
 
23
 
! Отговори
ДО 305 преди 11 години
Това ,че знаеш 3 езика и си образован не те прави автоматично добър и достоен Човек..Погледни нашите управници и политици - повечето от тях са високообразовани подлеци и мерзавци...Уважавам избора ти да напуснеш Родината и да живееш като безродник в чужда държава.Твоя работа си е как ще възпитаваш децата си..Но недей да поучаваш тия, на които им пука за Родината, върху която ти току що се изплю, и които продължават да обичат и да се борят с последни сили за тази Родина...Защото тя вече не е твоя
277
6
 
15
 
! Отговори
до 305 преди 11 години
когато си учил за инженер преди 15-20 години *** и бащата ти в най-голямата криза са те издържали а не са избягали като теб. Ти си слабак, който бяга от трудностите