Недоволните близки: Борисов обяви предварително моряците за виновни!

"Премиерът да не се сърди, за да не се разсърдим ние, като излезе истината"
Обновена: 23 авг 2012 14:43 | 23 авг 2012 13:21,
390
Недоволните близки: Борисов обяви предварително моряците за виновни!
Борисов разговаря вчера със задържаните моряци. Снимка: БТА

Българската страна не е направила разследване, а премиерът Бойко Борисов обяви моряците, хванати на кораб „Св. Николай“ с три тона кокаин, за виновни, без да изчака приключването на процеса в Испания.

Това заявяват в съобщение до медиите близки на задържаните, които вчера разговаряха с Борисов, но след срещата бяха лаконични в коментарите си.

Афишираните твърдения, че кораб „Св. Николай” е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците са несъстоятелни.

Това е така, тъй като още вчера на срещата с министър-председателя Бойко Борисов е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна, се посочва в съобщението.

Роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите, са създали в обществото
мнение, че моряците са виновни.

Още по темата

“Всеки да признава, да казва, да посочва, кой каквото знае“, заръча вчера Борисов по време на срещата.

Премиерът обясни, че е ядосан на моряците, защото постоянно се съобщава за хванати българи с кокаин.
“То става вече колко пъти – 20 тона, 40 тона, 3 тона. Вече като се заговори за България...“, възмути се премиерът.
Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на Борисов и на МВР шефа Цветанов са твърде прибързани.

Според близките не е ясно на каква почва лежат те, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба.

Премиерът заявил, че „когато моряците са разбрали, е имало как да сигнализират”, което "практически е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда", твърдят роднините на моряците.

Борисов дори предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”, което също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно.

Семействата все пак се надяват, след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването, да  промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с информацията от испанските служби.

Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан извън
териториалното море на кралството.

Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална, твърдят в съобщението до медиите близките на арестуваните. 

Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. Никаква друга информация на срещата не е била предоставена.

”Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди” на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика”, казаха близките.

„Надяваме се ние да не се „разсърдим”, когато всички положения излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното” в европейската Република България – липсва”, допълват те.

Корабът "Свети Николай" и екипажът бяха задържани по време на плаване миналата седмица, на 80 км край испанския град Кадис, като в ареста попаднаха 21 българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
6
 
11
 
! Отговори
до сстранник преди 11 години
абе ,тикво празна ти знаеш ли ,че в България мога да се разправям с разни кухи тикви като теб,но ако в чужбина ти се случи нещо винаги ще те защитя ,осъзнай се или отивай да лижеш ти знаеш какво на главната тиква
290
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе това да не ви е галера с гребла бе "капацитети" платени ми писателчета ? Знаели били всичките - стига глупости бе ?! 21 членен екипаж, това са 10 позиции + 1 -капитана . 10 са на вахта , 10 са в почивка-спят. От тия 10 позиции, поне 5 нямат нищо общо с трюма и товарите ! Това са механици, които са долу в машинното отделение ! Стига сте драскали глупости , смешни сте !
289
6
 
20
 
! Отговори
кем преди 11 години
Много разбирачи-драскачи, барабар с нашия разбирач номер едно - Боко. Първо мислете, ако това ви е възможно, после пишете. Кой луд ще вкара целия екипаж в далаверата, нали първо, при толкова намесени хора, теча на информация е сигурен, и второ, защо мълчат като бити ***...ве, чия е стоката, как и къде е натоварена, има ли митнически документи , за кой е предназначена и още, и още въпроси, само че, диванетата, пишат ли, пишат, а наш Боко ръси простотии, само и само да го покажат по телевизии
288
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne se li razbra, na Bat Boiko mu dreme na shapkata za razni tam blizki.Na nego ne mu dreme za nikoi samo edno gleda, da trupne oshte edin miliard shtoto naroda taka e ozverial, che prez zimata shte mu se stujni. Vseki u vlastta krade u nas, tova e iasno>Borbata e da stanesh deputat ili minister i da zapochnesh da pribirash.Taka e i s nego.Doide,obeshta i ni go zabi takuv kakuvto i ne sme prepolagali.Iskate li oshte bednost i otchajanie?Ako iskate glasuvaite za GERb da vi se stujni oshte jivoteca
287
2
 
20
 
! Отговори
мила преди 11 години
колкото по-бързо захвърлим боко,цецо и дружина на бунището на историята толкова по-добре за всички ни,и да изберем национално отговорни хора,а не харесвани от европа,сащ, русия и не знам къде-значи без куневица, серго,костич ,имаме една година да ги намерим,
286
2
 
11
 
! Отговори
ххх преди 11 години
Помним миналото и кратката фраза "ами ако са виновни". Борисов, поучи се от грешката на най-добрия премиер.
285
4
 
4
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 11 години
О-о-о тигре, тигре леимаш ли пари, имаш ли пари, западни колиО-о-о тигре, тигре ле нямаш ли пари, нямаш липаристари жигули.А-а-а-а-а-а опала.Припев:Айде борци, дайте ми пари.Дайте ми пари, западни коли.А-а-а-а-а-а опала.Айде борци дайте ми пари.Дайте ми пари, песни до зори.О-о-о тигре, тигре леимаш ли пари, имаш ли пари, нямаш кахъри.О-о-о тигре, тигре ленямаш ли пари, нямаш ли пари, бели ти коси.А-а-а-а-а-а опала.Айде борци, дайте ми пари.Дайте ми пари, нямаш кахъри...
284
3
 
5
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 11 години
- Ало, шефе. Търсят те по мобифона.- Ало, кое бе?- Абре, брато. Стига стия пирамиди, фараони бре.Дай пари да правим бизнес.- Я па тоа...О-о-о тигре, тигре леимаш ли пари, имаш ли пари, глупави жени.О-о-о тигре, тигре леняаш ли пари, нямаш ли пари, стари бабички.А-а-а-а-а-а-а опала.Припев:Айде борци, дайте ми пари.Дайте ми пари, глупави жени.А-а-а-а-а-а опала.Айде борци дайте ми пари.Дайте ми пари, песни до зори.
283
6
 
26
 
! Отговори
Смело Сарце преди 11 години
АБЕ БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ НИ ДОВЕДОХА ДО ТАМ ЧЕ ДА СТАВАМЕ КОНТРАБАНДИСТИ. НЯМА РАБОТА НИСКИ ЗАПЛАТИ АКО НАМЕРИШ РАБОТА. БОЙКО БОРИСОВ Е ВИНОВЕН ЩОТО Е МУТРА И ПОДКРЕПЯ МУТРЕНСКОТО В БЪЛГАРИЯ ПРИМЕР ПРЕДИ ПРОИЗВЕЖДАХМЕ ДОМАТИ ПО 2.5 ТОНА ОТ ДЕКАР СЕГА ВНАСЯМЕ ДОМАТИ ОТ ПОЛША ПРЕЗ АВГУСТ. ЗАРАДИ ГЕРБ НАРОДА ГЛАДУВА И Е ГОТОВ НА ВСИЧКО НО НЕ И ДА ИЗХВЪРЛИ ТИЯ *** В ПРАВИТЕЛСТВОТО.
282
0
 
8
 
! Отговори
bb преди 11 години
До Майка taia droga nee za decata a za golemite batkovci i kaki4ki ot vip-a!!!!
281
1
 
19
 
! Отговори
Моряка преди 11 години
единствените хора които знаят какво се товари това са капитана и стар пома ако е насипно карго естествено се вижда какво е ако е биг баг както много пъти съм товарил да ме извините но не-знаеш какво има вътре като питаш ти казва стар пома или капитана примерно алуминий на прах на моряка работата му е да стои на вахта да следи кои се качва кои слиза да следи за въжетата да почисти комиксите като се натовари кораба и да измие трюмовете като се разтовари
280
11
 
1
 
! Отговори
Гоце Делчев Нюз преди 11 години
В 16,30 ч водосвет ще отслужи Неврокопски митрополит Натанаил, след което Борисов ще пререже лентата на пътя от Гоце Делчев до Петрич. В 17,00 ч ще бъде открит официално и обновеният градски парк, който беше ремонтиран по проект "Подобряване на уличната и парковата инфраструктура в Гоце Делчев". Чак след това министър-председателят ще посети ремонтирания стадион, за да го открие официално. За обновяването на съоръжението правителството отпусна половин милион лева.
279
6
 
1
 
! Отговори
Лентичките преди 11 години
Премиерът Бойко Борисов няма да бие път до Гоце Делчев само за футболния мач в събота между местния "Пирин" и шампиона "Лудогорец". Неговата визита ще бъде свързана и с откриването на няколко инфраструктурни проекта.
278
0
 
8
 
! Отговори
до 321 преди 11 години
До ехологНяма какво да споря.Поинтересувай се и ще разбереш.Има неща за който човек трябва да размърда сивото си вещество и тогава да говори и пише.Не може да се произная присъда просто ей така за спорта или да се хареса коментара.Тук има живи хора и съдби на семейства.Притеснително е това ,че такива количества евентуално преминават през България.А това дава отговор за оценката от Брюксел-те не пасят трева от асвалта и имат служби които работят и пазят тайна за разлика ат нас.
277
14
 
19
 
! Отговори
сстранник преди 11 години
То бива лицемерие,ама чак на такова единствено ние българите сме само способни!!!Не знаели били и моряците и капитана какво превозват???Дрън-дрън ярина!!!Ако са натоварили на лицензирано пристанище от пристанищните докери ,ВИНАГИ има отговорно лице от екипажа,което указва къде точно да се спусне товара и как да се укрепи,за да не наруши балансировката и да не се разпилее при вълнение.Моряците винаги знаят какво се товари,защото от това зависи живота им в океана...Представяте ли си да натоварят някой и друг тон пълни китайски запалки и газта от тях да започне да изтича поради качеството им или жегата...и да се подпалят от някоя искра?!Дори и да се опита някой да скрие какво се товари,ВИНАГИ ТАКА СЕ ЗАКАЧВА НЯКОЕ ВЪЖЕ НА САПАНА ,ЧЕ ДА СЕ СКЪСА,да се разпилее някаква част от товара и тайна да няма...Няма такъв филм,ако съм моряк, да си рискувам живота на някакво ръждясало корито и да не знам товара взривоопасен ли е,акцизен ли е ,радиоактивен ли е или ..редовен?ЗНАЕЛИ СА ВСИЧКИ КАКВО ПРЕВОЗВАТ И КОЛКО ВСЕКИ ЩЕ ПОЛУЧИ,АКО НОМЕРА ...МИНЕ!!!Затова и са си мълчали,за да гушнат паричките и изобщо не им е пукало ,че от тази дрога ще се зарибят и загинат хиляди -ДОРИ И МОЖЕ БИ МОИТЕ,ВАШИТЕ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА ,БЛИЗКИ И РОДНИНИ!С М Ъ Р Т ЗА ТАКИВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
276
0
 
9
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
До до 314ти си много светнат. Сигурно работиш в испанското следствие та ги знаеш тия неща. А тъпите мафиоти, пратили кока за 100 милиона без някой който да я контролира , пази и уреди предаването и. И никой от екипажа не ги знае кои са тия, щото всички са гледали в друга посока. И интересно като си толоква навътре какво пише в коносамента и въобще има ли такъв за кокаина
275
0
 
9
 
! Отговори
до 314 преди 11 години
До ехологДа да ,организатора пуснат,собственика на кораба пуснат,наемателя на кораба неизвестен-виновни няма,няма доказателства -виновни обикновенният механик на кораба или обикновенният моряк или капитана или някой в колумбия които не може да бъде подведен под отговорност защото това престъпление е извършено извън територията на България и български съд няма юриздикция,а и Испания същ.На края виновен готвача ,че е направил лоша заствойка на супата.Много шум за нищо да се управя всеки сам.
274
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя тиквобушмен кво ги орезили всичките моряци ,най много 2-3 да са знаели барабар с капитана ама така е по удобнода се действа ,всички под ножа ...
273
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гузен негонен бяга!!!Като няма резултати от следствието в Испания защо бяхте при премиера,господа роднини и близки???Как така ни лук яли,ни лук мирисали? С извинение-кой ми се с.. в гащите?
272
2
 
7
 
! Отговори
до 300 преди 11 години
до 300Ущипани моми.Разбирач-Кой е този ,който ще дели милиони с 20-30 обикновенни работници,независимо от това ,че са моряци.Провала е тук на наша територия.Но ти май нищо не разбираш,няма какво да ти се обяснява.Стой и пиши глупости и си учи уроците.А Бойко пак избърза с изявленията.Цветанов след ден два ще говори пак за партньорите или колегите и колко много ги ценят,независимо от това ,че провала в БГ е налице.Той само това знае.