»скат увеличение от 1 октомври на заплатите на около 80 000 учители

ўе са нужни 11 млн. лв. до кра€ на годината при скок с 30 лева
ќбновена: 29 авг 2012 08:03 | 29 авг 2012 08:03,
282
»скат увеличение от 1 октомври на заплатите на около 80 000 учители
—нимка: архив, Ѕулфото

ќт 1 октомври тази година с 30 лева да се увеличат работните заплати на всички педагогически длъжности в училищата и в детските градини - на директори, помощник-директори, на учители и възпитатели. «а това насто€ва —ъюзът на работодателите в системата на народната просвета в Ѕългари€, съобщи за Ѕ“ј негови€т председател —амуил Ўейнин.

ѕо данни на съюза около 80 000 е педагогически€т персонал в училищата и в детските градини в страната.

«а изплащането на това увеличение на заплатите до кра€ на 2012 г. ще са необходими около 11 милиона лева, за€ви Ўейнин.

ѕо думите му ћинистерството на образованието, младежта и науката можело да задели около 4-5 милиона лева за увеличението на заплатите. «а останалите средства всички социални партньори в образованието - наши€т съюз, който е към Ѕ“ѕѕ, и синдикатите в образованието към  Ќ—Ѕ и към "ѕодкрепа", с общи усили€ тр€бва да съдействаме, за да има повишение на заплатите, коментира Ўейнин.

ѕопитан дали е оптимист за увеличението на заплатите от 1 октомври, Ўейнин за€ви, "че много иска то да стане, крайно необходимо е да стане, но за съжаление, веро€тно ще се случи от 1 €нуари 2013 г."

»скаме също от 1 €нуари 2013 г. единни€т разходен стандарт за издръжка на учениците, чрез който се формират делегираните бюджети на училищата, да бъде увеличен с 15 процента, за€ви председател€т на работодателски€ съюз в образованието.

«а същото увеличение насто€ват и трите синдиката в образованието, те също искат повишение на минималните работни заплати на учителите с 30 лева, но от 1 септември тази година.

Ўейнин каза още, че —ъюзът на работодателите в системата на народната просвета в Ѕългари€, както и синдикатите в образованието, искат за следващата 2013 г. за образование и наука да се отдел€т минимум 4 процента от Ѕ¬ѕ.

“ой коментира и хода на училищните ремонти в страната. —поред него в последните години те започвали много късно - едва от август. –аботодателските организации искат ремонтите в училищата, които са с външно финансиране - по проекти и по програми, да се прав€т през л€тната ваканци€, за да може от началото на учебната година да започне нормален учебен процес.

«а съжаление, това не случва, продължава и сега старата практика ремонти да има и в учебно време. “е пречат не само на учебни€ процес, но и застрашават сигурността на учениците, за€ви Ўейнин, който е и директор на ѕрофесионалната гимнази€ по техника и строителство "јрх. …ордан ћиланов" в ѕерник.

 

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


282
ќще по темата: заплатиучители
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
245
0
 
0
 
! ќтговори
 »ћ преди 11 години
“ези, които ги води злобата, завистта, а не здрави€ разум не биха могли да оцен€т тежестта на учителски€ труд. –одители,, които се интересуват от собствените си деца /а такива родители съвсем не са много/ са безкрайно изненадани от изнерв€щите услови€, при които работ€т учителите. ћного от родителите предпочитат да прекарат петте минути докато детето им се приготви за тръгване извън класната ста€, защото не издържат на дразнещи€ шум. ”чител€т отговар€ за живота, здравето и обучението на децата.
244
0
 
0
 
! ќтговори
майка преди 11 години
—индикатите са продажници! ќт €нуари 2012 г. говор€т за тези прословути 30 лв. ÷€ла година Ќ≈ могат да ги извоюват! „ии интереси защитават вече започна да става €сно на хората.» как € измайсториха та€ сума от 30 лв? «а още 30 хл€ба на учителите ли става въпрос???-ƒј Ќ≈ ”ћ–ј“ ќ“ √Ћјƒ! —»Ќƒ» ј“»“≈ Ќ»ўќ Ќ≈ ѕ–ј¬я“-«ј“ќ¬ј ”ѕ–ј¬Ћя¬јў»“≈ —≈ √ј¬–я“ — Ќј–ќƒј-«ј ∆јЋќ—“! “ежко и горко на българските деца,които са останали в Ѕългари€!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
243
0
 
2
 
! ќтговори
учител 1 преди 11 години
ƒо против ўо за наглост? ой ви кара да пращате децата си на частни уроци? Ѕолни амбиции на родители. ¬место да плащате за частни уроци накарайте детето си да седне да учи . »ли на вас ви е по лесно така . »мате пари плащате. ћоите деца никога не са ходили на частни уроци. » какво от това? —прав€т се с всичко . Ќо е много лесно да обвин€вате учителите за това че не сте се справили със задължени€та си на родител. Ќеграмотни били децата !  олко книги е прочело детето ?
242
0
 
2
 
! ќтговори
до учител преди 11 години
с 430 не може, но със 730 може. “олкова взима главен учител в едно селско училище. ∆ивее на 300 м от школото. »два в 7.30 и си тръгва в 12.30. √овори като каруцар - цинизми и простотии, но никой не се впечатл€ва.ѕоемай към село ...
241
1
 
4
 
! ќтговори
”„»“≈Ћ преди 11 години
Ќ€кой да ме посъветва с 430 лева чисто как да издържаш децата си!!!!!! ак да живееш нормално!!!
240
0
 
3
 
! ќтговори
ƒаскал с памперс преди 11 години
ѕри заплата около 500 лева за учител с двайсетина год. стаж и чисто около 350 за младши учител не знам кой ще учи милите ни дечица на четмо и писмо,а за предмети като физика и хими€ да не говорим...
239
1
 
2
 
! ќтговори
–азочарована преди 11 години
ƒо јнонимен “върдо съм «ј нова стачка
238
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 11 години
 райно време е за следващата стачка. —индикатите да се пораздвижат малко.
237
0
 
2
 
! ќтговори
∆ивкова преди 11 години
ƒо против: Ќе обвин€вайте нито децата, нито учителите. ѕотърсете винат: първо - във вашетообщуване с вецата през "първите 7 години"; второ - в обществото!!!!!!
236
0
 
7
 
! ќтговори
–азочарована преди 11 години
¬сички тук пишат за това как учителите работели минимален брой часове на седмица и колко много отпуск ползвали. ј дали н€кой от вас изобщо е на€сно с купа контролни, който се носи вкъщи всеки петък след работа за да може след набързо свършената домакинска работа да седнеш над него с часове вместо да си със семейството си например на разходка! ƒали н€кой си дава сметка, че по цели нощи се пишат безсмислени и напълно ненужни разпределени€! ƒневници, бележници или учебната програма на училището!!!
235
1
 
7
 
! ќтговори
кака преди 11 години
тр€бвас да вземат по 3000≈но само кадърнитеи да е обвързано с резултатите от работата имне на калпак
234
0
 
2
 
! ќтговори
кака преди 11 години
може ли н€кой да каже колко се бор€т за едно м€стои защо
233
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 11 години
ќсвен преподаването, задължение на учител€ е:" Ќоси отговорност за опазване живота и здравето на учениците по време на учебни зан€ти€ и при други учебни форми и дейности в училище и по време на екскурзи€ или друго меропри€тие извън училище.—леди за здравното състо€ние на учениците и контролира спазването на здравно-хигиенни норми и изисквани€ по време на учебни€ процес."“ова е включено в длъжностната характеристика на учител€. “ази негова функци€ се доближава до лекарската и полицейската!
232
3
 
15
 
! ќтговори
ѕрофеси€ - учител преди 11 години
10 признака за това , че сте учител:1. ¬ие носите от дома си всичко, което може да се използва на работното м€сто.  упувате чанта, като гледате не дизайна, а нейната вместимост, така че да може да събира повече тетрадки .2. ¬ашето семейство е принесено в жертва на образованието, то също работи с вас, нищо че не е на щат в училище. –аботи тихо и безмълвно , но иначе проклина училището. —ъдбата на вашето дете е да чака - в кабинета, в учителската ста€, вкъщи, ..., чака търпеливо.3. ’ората, които не работ€т в образованието, не разбират, когато вие говорите за своите 30 деца и 45 родители.4. ¬с€ка неформална среща с колеги неизбежно прераства в мини-съвет, нищо че през ц€лото време сте се клели, че н€ма да говорите за училище.5. „уждите пари във вашето портмоне винаги са повече от собствените .6. ¬ие скачате през нощта, за да запишете н€ко€ гениална иде€ за утрешни€ урок по...7. ¬аши€т дом се задушава от вази и други ненужни вещи, които съвестта и сърцето ви не позвол€ват да подарите на н€кого.8. ¬ие умеете да украс€вате, залепвате, забивате гвоздеи, да бо€дисвате и чистите мебели, да работите до сутринта, да уговар€те, да прощавате, да промивате рани... ’одите болни на работа и винаги влизате в нечие положението.9. ¬ие не умеете: да почивате. Ќе можете да определите какво приемате на 15 септември - поздрави или съболезновани€.10. ¬ъв ваши€ живот има пет пъти повече поводи за празници от останалите: начало на учебната година, начало на втори€ срок, кра€ на учебната година... и пет пъти повече поводи за главоболие.
231
1
 
18
 
! ќтговори
ƒо 262 преди 11 години
Ћесно е да си "против", че защо не си смените училището. Ќо да, дали ще търп€т на новото м€сто детенцето ви. «ащото не си учител само в час, а и през междучаси€та, за да пазиш отрочетата на мама и тате, учител си и вечер, когато ти звън€т капризни родители с вс€какви *** въпроси за чедото, учител си и на празниците, когато водиш деца по екскурзии и тържества, учител си и през ваканциите, когато ремонтираш,бо€дисваш, чистиш, защото просто н€ма кой. ”чител си и когато спиш, защото сънуваш уроците
230
14
 
2
 
! ќтговори
против преди 11 години
що за наглост.по-неграмотни от децата.ако не даваме децата на частни уроци нищо н€ма да научат.откъде накъде за 60 часа работни за месеца тези неучители искат увеличение.също така и са вулгарни.една учителка от нашето училище така вулгарно се държи като е на улицата че простосрам да те хване.предлагам учителите да ни плащат че им позвол€ваме да се доказват върху децата ни
229
3
 
19
 
! ќтговори
”чител съм преди 11 години
и едвам оцел€вам. ќт 15 г не съм виждал морето, вече трета година не съм си купил нова дреха.  ато взема заплатата , плат€ сметките и само две седмици имам пари. ќстаналите две седмици почти гладуваме семейството. ѕреди имаше деца и за частни уроци, вече втора година в кризата хората се отказват да пращат деца и за това. ѕреди време доработвах на втора работа през ваканциите, това л€то е такава безработица, че н€ма за мен. «нам, че на всички е тежко. Ќе съм отча€н, но плю€ на живота :-(
228
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 11 години
30 лева ..... хахахахахахахахахахахахахаха !!!!!Ѕългари€ братче.........
227
1
 
0
 
! ќтговори
до глупака 251 преди 11 години
явно се срамуваш от всичко българско...не знам какъв си , но защо ми даваш за справки български писател?
226
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 11 години
“о нема толкоз ученици бр€ !