Искат увеличение от 1 октомври на заплатите на около 80 000 учители

Ще са нужни 11 млн. лв. до края на годината при скок с 30 лева
Обновена: 29 авг 2012 08:03 | 29 авг 2012 08:03, Петя Шекерлетова
282
Искат увеличение от 1 октомври на заплатите на около 80 000 учители
Снимка: архив, Булфото

От 1 октомври тази година с 30 лева да се увеличат работните заплати на всички педагогически длъжности в училищата и в детските градини - на директори, помощник-директори, на учители и възпитатели. За това настоява Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, съобщи за БТА неговият председател Самуил Шейнин.

По данни на съюза около 80 000 е педагогическият персонал в училищата и в детските градини в страната.

За изплащането на това увеличение на заплатите до края на 2012 г. ще са необходими около 11 милиона лева, заяви Шейнин.

По думите му Министерството на образованието, младежта и науката можело да задели около 4-5 милиона лева за увеличението на заплатите. За останалите средства всички социални партньори в образованието - нашият съюз, който е към БТПП, и синдикатите в образованието към КНСБ и към "Подкрепа", с общи усилия трябва да съдействаме, за да има повишение на заплатите, коментира Шейнин.

Попитан дали е оптимист за увеличението на заплатите от 1 октомври, Шейнин заяви, "че много иска то да стане, крайно необходимо е да стане, но за съжаление, вероятно ще се случи от 1 януари 2013 г."

Искаме също от 1 януари 2013 г. единният разходен стандарт за издръжка на учениците, чрез който се формират делегираните бюджети на училищата, да бъде увеличен с 15 процента, заяви председателят на работодателския съюз в образованието.

За същото увеличение настояват и трите синдиката в образованието, те също искат повишение на минималните работни заплати на учителите с 30 лева, но от 1 септември тази година.

Шейнин каза още, че Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, както и синдикатите в образованието, искат за следващата 2013 г. за образование и наука да се отделят минимум 4 процента от БВП.

Той коментира и хода на училищните ремонти в страната. Според него в последните години те започвали много късно - едва от август. Работодателските организации искат ремонтите в училищата, които са с външно финансиране - по проекти и по програми, да се правят през лятната ваканция, за да може от началото на учебната година да започне нормален учебен процес.

За съжаление, това не случва, продължава и сега старата практика ремонти да има и в учебно време. Те пречат не само на учебния процес, но и застрашават сигурността на учениците, заяви Шейнин, който е и директор на Професионалната гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов" в Перник.

 

 


282
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
КИМ преди 8 години
Тези, които ги води злобата, завистта, а не здравия разум не биха могли да оценят тежестта на учителския труд. Родители,, които се интересуват от собствените си деца /а такива родители съвсем не са много/ са безкрайно изненадани от изнервящите условия, при които работят учителите. Много от родителите предпочитат да прекарат петте минути докато детето им се приготви за тръгване извън класната стая, защото не издържат на дразнещия шум. Учителят отговаря за живота, здравето и обучението на децата.
244
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 8 години
Синдикатите са продажници! От януари 2012 г. говорят за тези прословути 30 лв. Цяла година НЕ могат да ги извоюват! Чии интереси защитават вече започна да става ясно на хората.И как я измайсториха тая сума от 30 лв? За още 30 хляба на учителите ли става въпрос???-ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД! СИНДИКАТИТЕ НИЩО НЕ ПРАВЯТ-ЗАТОВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА-ЗА ЖАЛОСТ! Тежко и горко на българските деца,които са останали в България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
243
0
 
2
 
! Отговори
учител 1 преди 8 години
До против Що за наглост?Кой ви кара да пращате децата си на частни уроци? Болни амбиции на родители. Вместо да плащате за частни уроци накарайте детето си да седне да учи . Или на вас ви е по лесно така . Имате пари плащате. Моите деца никога не са ходили на частни уроци. И какво от това? Справят се с всичко . Но е много лесно да обвинявате учителите за това че не сте се справили със задълженията си на родител. Неграмотни били децата ! Колко книги е прочело детето ?
242
0
 
2
 
! Отговори
до учител преди 8 години
с 430 не може, но със 730 може. Толкова взима главен учител в едно селско училище. Живее на 300 м от школото. Идва в 7.30 и си тръгва в 12.30. Говори като каруцар - цинизми и простотии, но никой не се впечатлява.
Поемай към село ...
241
1
 
4
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 8 години
Някой да ме посъветва с 430 лева чисто как да издържаш децата си!!!!!!Как да живееш нормално!!!
240
0
 
3
 
! Отговори
Даскал с памперс преди 8 години
При заплата около 500 лева за учител с двайсетина год. стаж и чисто около 350 за младши учител не знам кой ще учи милите ни дечица на четмо и писмо,а за предмети като физика и химия да не говорим...
239
1
 
2
 
! Отговори
Разочарована преди 8 години
До Анонимен Твърдо съм ЗА нова стачка
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е за следващата стачка. Синдикатите да се пораздвижат малко.
237
0
 
2
 
! Отговори
Живкова преди 8 години
До против: Не обвинявайте нито децата, нито учителите. Потърсете винат: първо - във вашетообщуване с вецата през "първите 7 години"; второ - в обществото!!!!!!
236
0
 
7
 
! Отговори
Разочарована преди 8 години
Всички тук пишат за това как учителите работели минимален брой часове на седмица и колко много отпуск ползвали. А дали някой от вас изобщо е наясно с купа контролни, който се носи вкъщи всеки петък след работа за да може след набързо свършената домакинска работа да седнеш над него с часове вместо да си със семейството си например на разходка! Дали някой си дава сметка, че по цели нощи се пишат безсмислени и напълно ненужни разпределения! Дневници, бележници или учебната програма на училището!!!
235
1
 
7
 
! Отговори
кака преди 8 години
трябвас да вземат по 3000Е
но само кадърните
и да е обвързано с резултатите от работата им
не на калпак
234
0
 
2
 
! Отговори
кака преди 8 години
може ли някой да каже колко се борят за едно място
и защо
233
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен преподаването, задължение на учителя е:
" Носи отговорност за опазване живота и здравето на учениците по време на учебни занятия и при други учебни форми и дейности в училище и по време на екскурзия или друго мероприятие извън училище.Следи за здравното състояние на учениците и контролира спазването на здравно-хигиенни норми и изисквания по време на учебния процес."
Това е включено в длъжностната характеристика на учителя. Тази негова функция се доближава до лекарската и полицейската!
232
3
 
15
 
! Отговори
Професия - учител преди 8 години
10 признака за това , че сте учител:
1. Вие носите от дома си всичко, което може да се използва на работното място. Купувате чанта, като гледате не дизайна, а нейната вместимост, така че да може да събира повече тетрадки .
2. Вашето семейство е принесено в жертва на образованието, то също работи с вас, нищо че не е на щат в училище. Работи тихо и безмълвно , но иначе проклина училището. Съдбата на вашето дете е да чака - в кабинета, в учителската стая, вкъщи, ..., чака търпеливо.
3. Хората, които не работят в образованието, не разбират, когато вие говорите за своите 30 деца и 45 родители.
4. Всяка неформална среща с колеги неизбежно прераства в мини-съвет, нищо че през цялото време сте се клели, че няма да говорите за училище.
5. Чуждите пари във вашето портмоне винаги са повече от собствените .
6. Вие скачате през нощта, за да запишете някоя гениална идея за утрешния урок по...
7. Вашият дом се задушава от вази и други ненужни вещи, които съвестта и сърцето ви не позволяват да подарите на някого.
8. Вие умеете да украсявате, залепвате, забивате гвоздеи, да боядисвате и чистите мебели, да работите до сутринта, да уговаряте, да прощавате, да промивате рани... Ходите болни на работа и винаги влизате в нечие положението.
9. Вие не умеете: да почивате. Не можете да определите какво приемате на 15 септември - поздрави или съболезнования.
10. Във вашия живот има пет пъти повече поводи за празници от останалите: начало на учебната година, начало на втория срок, края на учебната година... и пет пъти повече поводи за главоболие.
231
1
 
18
 
! Отговори
До 262 преди 8 години
Лесно е да си "против", че защо не си смените училището. Но да, дали ще търпят на новото място детенцето ви. Защото не си учител само в час, а и през междучасията, за да пазиш отрочетата на мама и тате, учител си и вечер, когато ти звънят капризни родители с всякакви тъпи въпроси за чедото, учител си и на празниците, когато водиш деца по екскурзии и тържества, учител си и през ваканциите, когато ремонтираш,боядисваш, чистиш, защото просто няма кой. Учител си и когато спиш, защото сънуваш уроците
230
14
 
2
 
! Отговори
против преди 8 години
що за наглост.по-неграмотни от децата.ако не даваме децата на частни уроци нищо няма да научат.откъде накъде за 60 часа работни за месеца тези неучители искат увеличение.също така и са вулгарни.една учителка от нашето училище така вулгарно се държи като е на улицата че простосрам да те хване.предлагам учителите да ни плащат че им позволяваме да се доказват върху децата ни
229
3
 
19
 
! Отговори
Учител съм преди 8 години
и едвам оцелявам. От 15 г не съм виждал морето, вече трета година не съм си купил нова дреха. Като взема заплатата , платя сметките и само две седмици имам пари. Останалите две седмици почти гладуваме семейството. Преди имаше деца и за частни уроци, вече втора година в кризата хората се отказват да пращат деца и за това. Преди време доработвах на втора работа през ваканциите, това лято е такава безработица, че няма за мен. Знам, че на всички е тежко. Не съм отчаян, но плюя на живота :-(
228
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 лева ..... хахахахахахахахахахахахахаха !!!!!
България братче.........
227
1
 
0
 
! Отговори
до глупака 251 преди 8 години
Явно се срамуваш от всичко българско...не знам какъв си , но защо ми даваш за справки български писател?
226
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То нема толкоз ученици бря !

Спонсорирани публикации