Възможно ли е? В населените места с 30, вместо с 50 км/ч

Нова наредба ще намалява пътнотранспортните произшествия
30 авг 2012 21:00,
551
Възможно ли е? В населените места с 30, вместо с 50 км/ч
С новата наредба трябва да се намалят ПТП-тата. Снимка Булфото

С нова наредба държавата ще се опита да намали броят и тежестта на пътнотранспортните произшествия, а скоростта в населените места да падне от 50 до 30 километра в час.

Тя се изработва съвместно от експерти на МВР и строителното министерство.

До средата на 2013 година трябва да се премахнат всички неравности, известни като "легнали полицаи", които не могат да се приведат в състояние, изисквано от нова наредба, съобщиха за БТА експерти по безопасността на движението, участвали в подготовката на разпоредбите.

"Легнали полицаи" няма да се поставят върху платна с разрешена скорост от 60 до 90 километра в час.

Специалисти обърнаха внимание, че в посочените изисквания на наредбата има противоречие с изискванията за достъпна среда.

Според новата наредба при направата на повдигнати пешеходни пътеки от двете им страни ще има по 45-сантиметрово скосяване към бордюра, което от своя страна ще е допълнително затруднение за преминаващите детски колички и колички на хора с увреждания, ако и тротоарите не са скосени към пътното платно.

Изпъкналите изкуствени напречни неравности трябва да са с височина 7,5 сантиметра, а ширината им - над 4 метра.

Елементите за подобряване на безопасността на движението могат да се монтират, когато улицата преминава покрай  входове на училища, детски ясли и градини, детски и спортни площадки, здравни и културни заведения, големи търговски обекти и други обекти за масово събиране на хора, на пешеходни пътеки, използвани от деца и от хора с увреждания, на входовете и изходите на обособени и сигнализирани жилищни зони, паркинги и гаражи, както и на участъци от улицата с концентрация на ПТП.

Предвидено е поставянето на напречни пътни маркировки за ограничаване на скоростта, които да се използват при кръстовища и железопътни прелези. Напречните "шумни" линии ще подсказват за приближаването на обекта, заради който са доставени и за изискваното намаляване на скоростта.

Напречната оптична пътна маркировка ще е разположена в края или в средата на лентите за движение, като ще става по-гъста съобразно изискването за намаляване на скоростта.

Освен всички прилагани у нас до момента мерки за безопасност на движението, наредбата предвижда и изграждането на повдигнати кръстовища, които са по-популярни в Западна Европа.

Изискването е пешеходната пътека през такива кръстовища да е изработена от цветни паважни или бетонни блокчета, а вътрешната част - от асфалт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЛЕГИ, камера, радар или сонар ще ни засичат??? аз не знам как могат да направят разлика при такава скорост- моля за обяснение по-компетентните. Живея в Москва и тук глобата за препятстване на движението е ДВОЙНА на превишената скорост!!! в града има ограничения до 90 по мостовете, но 30... ще има доста закъсали по "преминавнето" .
27
0
 
25
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
Викам направо да забранят всякакъв вид МПС, всички на колела, скейтове, ролери, делтапланери и темподобни.
26
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
дали няма да настане хаос в големите градове, особено в София.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каручките ще са пак на мода :D
24
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гаврата продължава но не бой се, избори идат !
23
0
 
28
 
! Отговори
Луегнаул пуицай преди 11 години
Требе да се кара на ламби , тромби и аварийни за да нема пруишезтвия. Тава го измислии яз минцунеро.
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи,като падне сега скоростта на 30 и пак има произшествия,сваляме я на 20,на 10 и накрая-забраняваме транспорта.не плащате данъци?ами интернет връзка на касовите апарати,пак не плащате - и видеовръзка,продължавате да не плащате-забрана на търговията.возите се гратис?намаляване на транспорта,продължавате,още не плащате - забрана на обществения транспорт.аз мисля че този подход е твърде сложен.да приложим направо сталинският:ИМА ЧОВЕК-ИМА ПРОБЛЕМ,НЯМА ЧОВЕК-НЯМА ПРОБЛЕМ/той вече е в действие/
21
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
тия *** .вече прекаляват.измъдриха куп глупости от както са на власт..като примерно все нови и нови данъци .притискайки българина до стената СИЛОВО..едни от тях са карането целогодишно с включени светлини.един абсурд за шофьорите.ТУК НЕ Е АНГЛИЯ господа тиквеници..та да е мъгливо и дъждовно.и сега поредната глупост.30 км.та тия автомобили ще се движат само на 2 ра скорост и тук там на 3 та.разхода на гориво ще се увеличи още.съвсем ще ни откажат да караме защото ще е ад в градски условия
20
1
 
42
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
ГЕРБ творят простотия след простотия,тези хора само гледат как да усложнят живота на гражданите.Вече съм убеден,че тия трябва да бъдат изринати от властта с мощен народен шут.С простащините си ме амбицираха да отида и да гласувам СРЕЩУ ГЕРБ!!!
19
0
 
38
 
! Отговори
Ицо преди 11 години
Абе как 30км/ч, трябва 10 да го направят, как така допускат колите да фучат бясно с 30км/ч...Остава само учените да установят как е възможно управляващите да са толкова ***.
18
2
 
9
 
! Отговори
takaaa преди 11 години
s kolelo e nai dobre.kontrolyorite da barat 6peka
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по случая пръднах мн лошо
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
направете градовете по-малки и пуснете услуга- "Обслужване по колите" като задължително включите и бръснар- тогава може и да не вдигнем стачка !
15
1
 
38
 
! Отговори
ооох преди 11 години
При тази скорост без фарове може и през ноща.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната простотия на ГЕРБ. Те очевидно не са в състояние да измислят нищо свястно. Тази вечер по ТВ даваха за годишнина от убийството на дете на пешеходна пътека, мотовът се е движел с над 100 при разрешени 50. Въпросът ми е с колко ще се движи този *** при ограничение 30, когато убие още някой? Питам, защото той няма да влезе в затвора. А няма да влезе, защото няма държава, а е капал с над 100, защото КАТ е импотентна структура и нищо не прави. И 1 км/ч да стане няма ли ченгета.....
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИКВИТЕ си мислят за електората,който гласува за тях!Предимно с каруци са!
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В АБСУРДИСТАН ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО.
11
1
 
41
 
! Отговори
qq преди 11 години
При движение с 30 ще се вдигне поне 3 пъти замърсяването на въздуха в градовете и ще трябва да се разреши на водачите да четат вестници в движение за да н заспят, а за да пресечеш града си вземи някой роман за четене.
10
1
 
44
 
! Отговори
34 преди 11 години
Има много по-добър вариант за ограничаване на ПТП-тата.. Просто забранете движението на автомобили и се решава въпроса! Друг елегантен вариант е в завода в Ловеч да се правят коли с две скорости и всички българи да са задължени да карат само тях! Чудя се как не са се сетили "експертите" от ГЕРБ още?! Понеже ни управляват "експерти" за това са ни пълни джобовете с пари и държавата просперира! ***!
9
1
 
37
 
! Отговори
Тия нормални ли са?? преди 11 години
Ми да бутаме колите в населените места.ЕЕЕЕЕЕЕЕ------ати простотиите.т-шак до безобразие.