Съединението - един от малкото обединяващи ни епизоди

Професор Пантев говори за празника
Обновена: 6 сеп 2012 09:52 | 6 сеп 2012 09:48, Петя Славова
97
Съединението - един от малкото обединяващи ни епизоди
Проф. Андрей Пантев. Снимка: Булфото

"Съединението е един от малкото обединяващи ни епизоди". Това сподели през Агенция „Фокус” историкът проф. Андрей Пантев.

„Има разни изхвърляния в една или друга посока. Едно е безспорно – васална държава на Балканите дръзко отхвърля международен договор като на полето на честта и на дипломатическите преговори се държи цивилизовано, с чувство за мярка и с достойнство”, каза още проф. Пантев.

„Преди години наш президент каза, че „Съединението преди Десети било премълчавано”. А той говореше на фона на огромен негов паметник и в град с име Съединение. Имаше десетки конференции, монографии, документални сборници и публикации на участници в това велико дело. Е, виждахме и някои заобикаляния…От скромност няма да спомена кой тогава пишеше за положителната роля на Англия и отрицателната на Русия в Съединението.

Днес обаче сме попаднали в другата крайност, която е не по-малко смешна”, категоричен е историкът. Според него, съвременно звучене на датата 6 септември е много просто. „Между дейците на Съединението тогава е имало принципни различия, дори лична неприязън. Някои се изнервили, че е много рано, други недоволствали, че не става същото и в Скопие. Но всички са преглътнали различията заради народната работа. Ето това ужасно ни липсва днес”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
за 53... преди 11 години
....прав си--картината за "БАТАШКОТО КЛАНЕ"...е руско-полска измишльотина..!Пък и тогава -основното оръжие е бил ятагана...не скъпите пушки и пищови!Единствената свястна пушка през Априлското възстание е била на Г.Бенковски /Гаврил Хлътев/--марка "Уинчестър"!Другите са били с обикновенни кремъклийки и шишанета!Затова и възстанието се проваля---завалява дъжд и фишеците стават на мокра кал!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Saedinenieto Pravi Silata...ZARSTVO BALGARIA...Edin ZAR,Edin Obedinitel...TARNOVSKATA KONsTITUZIA...'SHumi Maritza' E Balgarskiat Nazzionalen Himn...Nevastanovavaneto na ZARSTVO BALGARIA prez 1990 g.ni STRUVA 22 godini ZAGUBI,RAZRUHA,PADENIE,koeto republikata PRODALZZAVA da ni Ossigurava,Bokssuvame na EDNO massto,ZAGIVAME...Za 20 godini Stahme OTNOVO da Dosstignem Standarta na Belgia-Hollandia...
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
56. Ако е имало геноцид,да, трябва да платят турците! Ама като е нямало геноцид какво да плащат? Това за геноцида,както вече писах го учехме в учебниците по история написани по поръчка на руския губернатор на Задунайская губерниия България, Дондуков. А ние на турските султани трябва дори да благодарим. когато през средновековието в цяла Европа са водени жестоки,кървави войни, османските султани са пазили българското население и са изпращали на война само турците. Хиляди българи са запазили
23
1
 
3
 
! Отговори
д.Данчо преди 11 години
Пак си играете на фоби и фили!Плацикат ни разни доморасли перекендета,при това казионни/поръчкови/ и Вие се хващате като канарчета.Спорили как е по-добре:да вдигнат първо цените,а после заплатите или обратно?Замислил се Иванчо и казал:Какво значение има,след като НАРОДА ще е преебан?!Те това е Освобождението и Съединението!Малка държава на кръстопът,с продажни хайдукуправници и народ страхлив,има каквото заслужава!Като сте ербап,хващайте сопата!Или терминал 2!
22
4
 
5
 
! Отговори
историк преди 11 години
Винаги сме живели добре и в мир българи и турци. Не е имало някакви конфликти между нас и тях. А това за кланета и насилие е измислица на руските историци,които са извикани у нас от руския губернатор на България княз Дондуков-Корсаков в 1878г за да съчинят нова фалшива българска история. Сега учим историята ни по старите руски учебници. Дондуков е казал на руските писачи на историята ни"Лъжете,клеветете турците! Нека забием клин между тях и българите! Измислете кланета,измислете изнасилвания"
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
успяхте да отсечете краката на коня на цар Освободител и окончателно решавате проблема с "руските завоеватели". Така ли е ?----------------- Нищо по-правилно от това не виждам.
20
2
 
4
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
"И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да твърдят,че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателкаВреме е, трябва вече, щото българските деятели, офицери и учители,когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място Захари Стоянов
19
3
 
2
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
Да Пантев ,вие демократите водите люта битка с комунистите - разрушихте по най- варварски начин мавзолея на ГДимитров, а днес на 6 септември успяхте да отсечете краката на коня на цар Освободител и окончателно решавате проблема с "руските завоеватели". Така ли е ?
18
2
 
10
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България."?"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка" и "покровителка"!Захари СтояновКАЗАХ
17
3
 
3
 
! Отговори
az преди 11 години
Какво съединение, какво ме интересува.Истината е, че за жалост съм се родил в тоя *** България,в най-мизерната,смешна,абсурдна държавичка в Европа и това е само от значение.Че никога не сме били сплотени и че българина е сбирщина от *** това е ясно...само се загледайте по улиците-няма един с един поне малко да си прилича по физиономия!Нито генетично,нито по друг признак си приличаме,а и тия тъпотии,лъжи за славната българска история,която само ние си я знаем.Срам ме е, че съм българин.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит празник на истинските българи, които достойно защитават и отстояват българщината, за да я има България! Поклон и вечна памет на героите отдали живота си за майка България!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв национален празник, бе овче племе!?В града в който живея в радиус поне на 2 км,тази сутрин не видях поне едно Българско знаме да се вее,с изключение на мойто!Не сме народ, а ***!
14
0
 
7
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Като им знам делата не понасям комунисти като Пантев да ми говорят за България.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България в последните десетилетия остана встрани от югославската драма, но нека не забравяме, че сме на Балканите и всички наоколо са ни врагове, може би с изключение на Турция.
12
4
 
5
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Tоя туркофилски *** по-добре да не говори изобщо.
11
1
 
15
 
! Отговори
Бл.Благов преди 11 години
Съединението ние си го знаем ,какво е за нас българите!Не е необходимо политиците ,които ни разделят ,да ни го обясняват!Честит Празник,българи!
10
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от идолите на БКП/БСП - Димитър Благоев Дядото е бил един от най върлите антибългари! БКП функционери да ми говорят за Съединението е наглост и безочие !
9
17
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
профанобединението мое да си го наврете отзад.
8
9
 
13
 
! Отговори
а преди 11 години
Този егоцентрик, като започне да говори по която и да е тема, нарочно всичко го увърта по килифаревски, стремейки се да демонстрира някакво интелектуално превъзходство, Накрая обаче винаги се връща на комунистическите си позиции.
7
19
 
11
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
Истинското СЪЕДИНЕНИЕ и ОБЕДИНЕНИЕ Земите на Българите на Дунав, Вардар, Киев, Волга и Кавказ предстои и минава през ГРОБА на Руската Юдо Хазарска и Славянска ***.Руснаците са КЛАЛИ Българи така като и Турчин не го е правил : "Руското самодържавие издигнало пирамида от отсечените глави и карало кавказките ни братя да се кълнат пред нея, че не са Българи, а каракачани, балкари..В Башкортосан било избито цялото население: пеленачетата посичани със саби, жените с разпаряне на коремите..