Религията няма да е задължителна в училище

Игнатов не е притеснен, че децата ще са натоварени с повече математика
Обновена: 15 сеп 2012 12:18 | 15 сеп 2012 12:00,
244
Религията няма да е задължителна в училище
Сергей Игнатов. Снимка: Булфото

Религията няма да стане задължителен предмет в училище. Имало достатъчно други възможности тя да се изучава, а активността на преподавателите е ключова.

Екпертното мнение е на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Направи го при откриването на новата учебна година в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Игнатов препоръча на представителите на Българската православна църква да участват и в спортни занимания с учениците като начин за увеличаване на интереса към техния предмет.

„Българското училище има светски характер, има нормативна уредба. България е страна по международни договори и религията може да се изучава само със съгласието на родителите“, допълни Игнатов, цитиран от БТА.

Той подкрепя проверките, които прави в училищата Министерството на здравеопазването. Така се разбирало какво наложително трябва да се ремонтира.

„Нещата са отстраними, така че няма да се попречи на учебния процес", допълни Игнатов.

Няма място за притеснение, че децата ще бъдат по-натоварени с новите програми по математика. Това са още проекти, предстои да се обсъждат, посочи просветният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
0
 
! Отговори
feat gym преди 11 години
spored men toia predmet triabva da e svobodno izbiraem,ne biva na uzenizte da budat manipulirani ,da im se vuzdeistva po toia nazin,zovek sus svobodnia si izbor izbira kakvo da uzi,a dali tova shte e polezno za nego.. nikoi ne znae,spezialnostta ,koiato dava pulna predstava za boga i hristianstvoto tova e bogoslovie, spored men triabva da se vuvedat hristianskite zennosti kato zadulzitelen predmet,no ne i religiata....
151
0
 
2
 
! Отговори
бай Благой преди 11 години
Вярата в Бог е начин на живот според определени житейски принципи. Вярата в Бог е гледна точка, от която човекът се ориентира за доброто и лошото в този свят. Това е нещо, което НЕ може да бъде преподавано, то се усвоява от семейната и социалната среда от ранно детство. Да ме извиняват атеистите, но те също имат житейска гледна точка, коятов голяма степен съвпада с тази на обществото им в което виреят, макар че отричат Божественото присъствие.Религията е човешко творение, тя се състои от институции, които спускат забрани/разрешения, ритуали и платени услуги. Забраните/разрешенията и ритуалите могат да се научат и да се извършват според правилата на религията. Но това е безмислено, ако липсва вярата в Бог. Например, защо е нужно да лягаш по корем 5 пъти на ден или да палиш свещи всяка неделя, ако твоите представи за добро и лошо са изградени от религията, а не от вярата в Бога?! Религиозният човек ще излезе от Храма и с чиста съвест ще извърши пакости, за които дори не би се сетил, ако в сърцето си имаше вяра в Бога.Не, вярата в Бога, а религията е тази, която се използва от държавници и чиновници, за да разделят и противопоставят хората и народите. Говяма част от християните са прозряли разликата между вяра и религия и се противопоставят на религиозните (институционалните) манипулации, с риск да се превърнат в сектанти или атеисти. При мюсюлманите това е по-трудна работа, те се придържат към религиозните порядки и много често не забелязват пакостите, които са принудени да вършат.Така че никакво преподаване на религия в българските училища! Това е начин за манипулация на детското съзнание и може да се използва за етническо и политическо противопоставяне на гражданите в държавата. За останалото трябва да се погрижи ДАНС!
150
3
 
3
 
! Отговори
Toma преди 11 години
Да се учи религия в училищата, само ако в църквата се учи и пее физика!
149
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако имахме българско правителство, можеха да уредат въпроса така: В някои училища ще се изучава Християнство (не религии), в някои атеизъм или каквито си искат вероизповедания. Ще се установи че християнските не могат да приемат желаещите, а другите ще бъдат полупразни. В Калифорния имаше голяма врява да се учи на испански, защото испанскоговорещите са повече. Власта се съгласи да им испански и английски училища. Никой не записа дещата си в испанско, протестите спряха.
148
5
 
3
 
! Отговори
майка преди 11 години
45 години атеизъм, 22 години- безнравственост и накрая - никаква необходимост от предмета, посочващ добродетели,ред и любов ...............
147
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Ако сме били вярващ народ нямаше да се затриваме помежду си, а да си помагаме и оби4аме! Това е!
146
1
 
3
 
! Отговори
До 222-Анонимен преди 11 години
Алоо,анонимния! Правиш ли разлика между число и цифра?Цифрите са десет и се пишат в различна последователност за да се лолучат числата, точно както използваме буквите, за да пишем думи и можем да четем смисловни думи!По същия начин трябва да правиш разлика между ИДЕОЛОГИЯТА и РЕЛИГИЯТА, между комунизмът и ислямът! При идеологията светът е плод и отражение на активната човешка дейност и зависи изцяло от волята на хората,докато религията взривява човешкия разум с нереалните абстрактни божествени чудеса и детерминизмът!
145
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 11 години
До ИстинатаКакво му е злото на християнството, невернико, ако не беше то, нямаше да го има този народ днес. Само *** карабини щяха да се разминават околвръс. В църква изобщо влизал ли си, молитва чул ли си, отворил си си сърцето за нещо друго освен за плюскане, хакане и акане? *** безпросветни.
144
0
 
4
 
! Отговори
Ивайло преди 11 години
Аз като наблюдавам поповете си имат фирми освободени от данъци.Но оборота на умрели,родени и венчани в църквата прогресивно намалява и поповете застрашени от анорексия заради загубен интерес на инвеститори -будали вият отчаено на умряло и се опитват да зарибят нови зомбита с гарантиран членски внос за да имат да блажат, ролекси, коли и т.н.
143
1
 
3
 
! Отговори
доносник преди 11 години
Хубаво е да въведат вероучение в училищата. Тъкмо владиците ще разказват на децата как са станали агенти на ДС и колко хубаво е било да бъдеш доносник!
142
0
 
1
 
! Отговори
Селенка преди 11 години
За съжеление, още един предател, на когото плащаме, най добреееееееееее да си отиде там от където е ,няма нужда от передатели
141
1
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 11 години
Министера на снимката как се е ухили задоволно все едно 4е тъкмо се е облек4ил по голяма нужда в клозета мбухахаахха
140
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Не е важна религията!!! Религията е най-голямото ЗЛО изкуствено сътворено на земята! Повярвайте ми! И колкото по-дале4е стоите от това зло толкова по-добре! Всеки от нас разбира се е добре да има вяра - но в оня бог който е бог на вси4ки хора на земята, справедливия и истински бог....някой му казват провидение и аз в него вярвам! Да не се вярва пак е лошо - пример е нашия народ! Ако сме били вярващ народ нямаше да се затриваме помежду си, а да си помагаме и оби4аме! Това е!
139
0
 
3
 
! Отговори
до 229 преди 11 години
"където не се учи вяра си личи като в зоопарк и където учат си личи подредено е- така казват които са видяли свят"Да така е. Подредено е. Както беше подредено и по комунизма. Всички в официални униформи, мислят едно и също, всички еднакви. Скотове без мнение и свобода.
138
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
където не се учи вяра си личи като в зоопарк и където учат си личи подредено е- така казват които са видяли свят
137
6
 
6
 
! Отговори
кари преди 11 години
защо не се каже открито,че се води жестока битка срещу православието,за заличаване на българския народ,а дали ще успеят-само Бог знае
136
5
 
1
 
! Отговори
lilly.alex.35 преди 11 години
ako q nalozat kato u4eben predmet religiqta v u4iliwata moite deca nqma da stapat tam. zawo li zawoto ne 4e sam protiv religiqta no u4iliwata ne sa mqstoto za izu4avane na religiqta.we se prevarnat v newo drugo
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поповете не могат да докарат хората в плана.родителите не се считат за длъжни да кажат на децата, че религията е нещо важно.защо тогава държавата трябва да върши работата на родителите и поповете.защото някой бил подтискан 45 години да вярва, сега точно той ще казва на всички кое е важно?ай стига с това избиване на комплекси.
134
0
 
5
 
! Отговори
НОРА преди 11 години
Все още не преставам да се учудвам на това ,че за всички други предмети се отделя някоя дума, освен за предмета музика.Учат се деца ,които никога няма пожелаят да отидат на концерт или опера ,защото нищо не знаят за тази музика ,а не смятам че и самия министър е от поклонниците на това изкуство.Много жалко обаче.Нека произвеждаме само комп.специалисти,математици,спортисти, а духовно нека слушаме само чалга музика.
133
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мисля, че религията трябва да се изучава в училище.Формализирането й като учебен предмет, няма да научи децата на християнство и добродетел.Това се учи в семейството, в обществото, в храма, от църквата, като институция, ако тя е близо до хората, а тя за съжаление е много далече ...Отиваме в храма на празници, по навик или от еснафлък. В храмовете виждам по-често преуспяли бизнесмени, а не благи служители на Бога... Е как да се обясни на едно дете, защо Исус е изгонил търговците от храма....