Бизнесът таи надежда за забраната за пушене

Браншът търпи загуби, иска връщане на старите правила
Обновена: 21 сеп 2012 11:33 | 18 сеп 2012 20:55,
169
Бизнесът таи надежда за забраната за пушене
Снимка: БТА

Повече от три месеца след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места сред ресторантьорския бранш отново има надежди за смекчаване на правилата за цигарения дим, въведени със Закона за здравето от 1 юни тази година.

Сред бизнес средите на хотелиери и собственици на заведения има силно притеснение от спада в оборотите заради забраната, които се засилват особено сега в началото на есенно-зимния сезон.

Въпреки очакванията, че летните месеци ще смекчат негативните икономически последици за бранша, разчитайки, че пушачите ще палят цигари на открито, собствениците вече сигнализират за драстичен отлив на клиенти и спад в оборотите.

По данни на хотелиерската и ресторантьорска асоциация около 10 на сто от заведенията са прекратили дейността си през лятото заради регистриран 90-процентен спад в оборотите. Това са предимно малки заведения, сладкарници или ведомствени места за хранене.

От хотелиерската асоциация отчитат, че забраната за пушене не се е отразила негативно на заведенията по Черноморието, защото там повечето ресторанти са разположени на открито. В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми, защото там правилата за пушене важат от години.

Представители на бранша разкриха, че надеждите им за промяна на правилата са свързани с връщането на стария режим, при който имаше два салона - за пушачи и непушачи, или за разрешаване на пушенето на закрито след 22 часа.

Някои от собствениците дори заявяват, че няма да спазват забраната в настоящия й вид, защото търпят големи загуби и не могат да плащат заплати и осигуровки на служителите си. Други стигат и по-далеч, като казват, че предпочитат да плащат санкции, вместо да спазват забраната за цигарен дим.

Нека припомним, че това е пореден опит на бизнеса да си извоюва известно смекчаване на забраната за тютюнопушене на закрито. Предишните опити от пролетта не дадоха резултат. През март осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори изпратиха отворено писмо до премиера, с което настояваха за либерализация на режима с мотив, че ще се свият оборотите и ще се наложи съкращаване на работни места.

Премиерът обаче отхвърли доводите им, като напомни за преходния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи.

Със застудяването на времето и прибирането на масите за хранене на закрито, проблемът за голяма част от бизнеса, се изостря. Този път надеждите на бизнеса за смекчаване на забраната са свързани с наличието на прецедент. В други европейски държави, където е имало влязла в сила пълна забрана за пушене, тя е била отменена.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
2
 
! Отговори
vangeloff преди 11 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ izpalnimo e kele6!v germaniq pone e taka a tova e osnovniq stalb na ikonomikata v EU!ako varvim po tehniq pat a toi e praviq zna4i do nqkolko godini 6te se opravim...tova e edna dobra kra4ka napred!
63
4
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Забраната ще падне точно тогава, когато направят магазини за трева.....
62
13
 
10
 
! Отговори
Пушачите преди 11 години
да се кефят, че още ги издържаме гратис съгласно правилата за здравно осигуряване. Щото според мен техните вноски трябва да са поне тройни на моите към НЗОК. Аз не съм съгласен цървула, който е започнал от честа пробе келешлик пушенето да се лекува за моя сметка! Нека се експериментират само за тяхна сметка.
61
5
 
5
 
! Отговори
vangeloff преди 11 години
py6a4ite na hladni4ko da si pafkat kolkoto iskat...ako ne iskat ami da 4akat lqtoto...:)
60
3
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
До 65 - Тук се наруши добрия тон, но е нормално за зависим...Колкото до пръднята, медицината не познава случай някой да е направил рак от пръцкане...
59
12
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Пак ще го напиша - Защо криете безволието и малодушието си под маската на непукизма...Истината е, че нямате волята да ги спрете...това е...Нещастни наркомани....
58
5
 
2
 
! Отговори
rosenbosen преди 11 години
Ха-ха-ха, само не ми е ясно как точно, ако аз ям свинско с пържени картофи, вредя на хората около мен!?!?!
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИ СИ ГНИДА , НИМА МИСЛИШ, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЕШ 100 ГОДИНИ?
56
18
 
11
 
! Отговори
непушач преди 11 години
Мноо ми е кеф да слушам пушачите как ревът.
55
20
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Нещастни тютюнджийски душици. Безволеви ***, които се крият зад уж някакво ограничение на правата. Ей, нещастници, никой няма право да ме трови с дима си....Щом иска да пуши, да си влиза в газовата камера и ако иска и в *** си да навре цигара!!!!
54
0
 
10
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
Това лято най-опасния пушек на морето беше на едно летище!!!!!!!!
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупостииииииии
52
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен"Айде, стига глупости! Всичко е до навик. В Турция как успяха!? На който му се пуши излиза извън заведението дърпа 1 фас и обратно. "Колко да са успели в Турция???От друга страна - като толкова те кефят, заминавай да живееш там. Аз няма да ида на заведение, за да вися като кон отвън през половината време. Или вътре с пурата - или вкъщи, както ми е приятно. Жалко за ресторантьорите, но няма да си наруша удобствата заради тях.
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива поръчкови статийки-хахахаха Не забраната за пушене смазва ресторантьорите и останалите, а *** ни правителство. Всъщност, то ни смаза всички.
50
4
 
4
 
! Отговори
до работодател преди 11 години
до номер 31...не съм виждал по жалък и нещастен човек от теб...утре ще забраниш и *** в твоята фирма...изпуснал си много добри кадри и такива малкопишковци като теб бързо си затварят бизнеса...Бог да те убие дано!
49
4
 
34
 
! Отговори
. преди 11 години
глупости,имам заведение повече от 10 години... спада на работата се усещаше още преди забраната. Не смятам, че пушенето е основната, а по скоро по-високите разходи и почти същите приходи:-по висок ток-по-високи цени на продукти / напитки и т.н.-по-високи разходи за транспорт-по-висока инфлация, вследствие на което се налага да актуализирам и заплатите на персонала-невъзможност да вдигаме цените още, защото съвсем ще откажем клиентите и от кафетоБлагодаря Ви ГРОБ
48
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, стига глупости! Всичко е до навик. В Турция как успяха!? На който му се пуши излиза извън заведението дърпа 1 фас и обратно.
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига вече с това пушене! И то пушат повече жените, дърпат като дърт каруцар, да ги удари и в петите! Както има пияници, така ще има и заклети пушачи, но това не означава, че трябва да се прави "евалла" и на едните, и на другите.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До fOk79... ами ако ти е писано да умреш от рак?
45
6
 
17
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
А бе.***...Ми като имаше внесено предложение да не се садят.берат,обработват и продават тютюневи изделия,мишоците от ГЕРБ в пленарна зала що не го приеха бе?Нали бяха много загрижени за здравето на хората?Но се оказа,че загрижеността им е към....стойността на акцизите,които всички ние плащаме коствено...*** смотани...