Минималната заплата скача от януари, за пенсиите се мисли

Най-вероятно парите за възрастните ще се увеличат от 1 април
18 сеп 2012 21:35,
258
Минималната заплата скача от януари, за пенсиите се мисли
Цветанов заяви, че скокът на минималната заплата не е предизборен ход. Снимка: БТА

Един от най-дискутираните социални въпроси - кога ще бъдат вдигнати пенсиите, все още не може да намери своя категоричен отговор.

На този етап предварителните разчети сочат, че това ще се случи най-вероятно от 1 април 2013 година. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова на пресконференция в централата на ГЕРБ в София.

Тя отрече да има някакво разминаване между депутатите и кабинета. "Съмнява ме, че финансовият министър Симеон Дянков твърдо е обявил, че скокът на парите на възрастните хора ще бъде от 1 януари догодина", завви Стоянова.

Сметките показват, че ако повишението на пенсиите - между 9% и 10%, е през януари ще са необходими 800 млн. лева, а от април - 600 млн.лева.

Менда Стоянова увери, че ако има възможности, корекцията ще бъде и по-рано от април. Според нея, повишението ще покрие инфлацията от средата на 2009 до края на 2012 година.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък обяви, че от януари 2013 г. скача минималната работна и тя ще бъде 310 лв.

Цветанов увери, че това не е предизборен ход на ГЕРБ, а начало на втори мандат за управляващата партия. Той добави, че се прави всичко възможно на база икономии, вътрешни компенсаторни механизми да се намерят повече пари и за сектор "Сигурност", като в т.ч. и за по-високи заплати на служителите в него.

В бюджета за следващата година приоритети ще бъдат социалните плащания, здравеопазването, екологията и образованието, пише БТА.

Менда Стоянова потвърди, че догодина заложеният ръст на БВП, на база прогнози, е 1,8 на сто. Дефицитът през 2013 г. се очаква да бъде 1,3 на сто от БВП.

Разходите ще са повече, като разликата се предвижда да бъде покрита от по-голяма събираемост на данъците, посочи Менда Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това "увеличение" даже няма да компенсира инфлацията. Защо ГЕРБ нарушиха закона не променяха размера на пенсиите, както е по закон? Кой сега ще компенсира починалите пенсионери? А кой ще компенсира тези 3 години без повишение? Герберастка му работа.
158
2
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Малеее хората в България са принудени да мият чинии за 155 евро на месец !!! НИКОГА ,за по-малко от 1200 евро не мия чинии !
157
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** предизборен ход на ГЕРБ. Едва ли някой ще се хване на въдицата на ГЕРБ и после нови 4 години без повишение на пенсии и заплати - гарантирано от ГЕРБ.
156
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жалки сте. като ги компенсирате сега за инфлацията, защо не ги компенсирате и за пропуснатите увеличения през тези 3 години наведнъжоткъде сега ще намерите още пари? сетих се - бензина ще го направите 4 лева, а газа ще го вдигнем с още 30%, инфлацията ще я надуем още и ето го прихода от ДДС
155
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само глупаците повтарят грешките си
154
0
 
8
 
! Отговори
3,14 преди 11 години
Не скача, ами направо рипа, рипа!!! Оро ще заигра!
153
1
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Щели да увеличават - пълни шменти капели! Че вие ги окрадохте българските пенсионери с това неспазване на ежегодното индексиране на пенсиите им! Сега щели да им подхвърлят 10%, а то няма и да е толкова! А колко трябваше да вземат, ако спазвахте законите! Никога ГЕРБ!
152
1
 
16
 
! Отговори
някой преди 11 години
Да вземете да се махате, че вече не ви търпим! Уникални ***, пък със самочувствие! За втори мандат КУПЕН се готвите вие, щото иначе кой нормален човек би гласувал за вас?!?!?!?
151
0
 
27
 
! Отговори
ддд преди 11 години
Престанете да се гаврите с тоя народ и с горките пенсионери - ще се увеличат, няма да се увеличат! Пак ще ви предложа господа управляващи - опитайте 1-2 месеца ама през зимата да живеет с 200-250 лв. Да, ама не ви стиска.
150
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
полицията цъфнала и вързала та тоя се занимава с пенсии
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега спокойно мога да кажа Борисов е виновен.
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2010 не само трябваше да въведем еврото но и да сме в Шенген!!!! Кой ли ни пречи???И със средно европейски доходи.
147
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е той Дянков си подаде оставката още май 2010 година, когато трябваше да излезем от кризата.Подаде ли я ?///??? както оня дето щеше да ни оправя за 800 дни, гейски обещания.
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С индекса но и 36 месеца назад всичко трябва да си платите *** долни.
145
1
 
27
 
! Отговори
pensia преди 11 години
Ще ви се набръчкат челата милички управляващи!И вие ще гледате като Иван Костов след предните избори!Дръжте пенсиите на това ниво и ще имате власта чак в другия си живот.Обещаваме ви да не гласуваме за вас по две причини!За 3 години не дадохте нито лев горница на пенсиите и оставихте *** да безчинстват по селата.За какво да гласуваме за вас?Вижда се,че *** са ви по-важни от другите хора в България!Ха вървете си по живо и здраво!
144
2
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Много си убеден, бе Цветанов! Пак ли ще гледаме мъкнене на чували от депутати на ГЕРБ, което остана съвсем ненаказано! То бива наглост, но вашето вече минава всякакви граници! По-некадърни и нагли управляващи досега сме нямали! Лошото е, че управлението им ще ни струва милиарди от неизпълнението на задълженията си като управляващи! А за политическия им език и манталитет - мислят си, че все едно командват стадото българи! Тези разсипаха всичко в тази държава! Долу ГЕРБ!
143
2
 
15
 
! Отговори
ТЪСТОВЕ-МИЛИОНЕРИ преди 11 години
ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ ГЛАСУВАТ ЗА КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ И СРЕЩУ ТЯХ, КАКТО И СРЕЩУ КМЕТИЦАТА И ЖИТЕЛИТЕ НА ПЕРНИК СЕ ПРОВЕЖДА НАКАЗАТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ.ТОВА,КАКТО ОБИКНОВЕНО,НЕСВЪРЗАНО ИЗКАЗВАНЕ НА МИЛИЦИОНЕРА- ФИЗКУЛТУРНИК Е РАЗМАХВАНЕ НА ПРЪСТ КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА.ГОСПОДИН ДРУГАРЮ ФИЗКУЛТУРНИК,МИЛИЦИОНЕР,ПОЛИЦАЙ И ГОРД СОБСТВЕНИК НА ИМОТИ, КАК ГИ ПРАВИТЕ ТЕЗИ РАБОТИ С МИЛИОНИТЕ НА ТЪСТОВЕТЕ ТИ ПЕНСИОНЕРИ Е ЯСНО,НО ОСТАНАЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ НЯМАТ ЗЕТ МУТРОМИЛИЦИОНЕР И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
142
2
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Втори и много повече мандати.АМА В СОФИЙСКИЯ ЦЕНТРАЛЕН.Все ще му дойде времето.
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истинския предател на Васил Левски е граф Игнатиев, който като посланник на Русия в Турция по това време, предал информация на турските власти за Великия Български революционер чиито паметни думи звучат и днес:"КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ"
140
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мандат на БСП ще е не само разруха(това от 23-години го знаем), но и робство.Долна предателска *** !