Ресторантьорите натискат за цигарите, оборотите паднали с 25%

Предлагат да има данъчни облекчения за заведенията за непушачи
Обновена: 8 окт 2012 21:02 | 8 окт 2012 19:10,
453
Ресторантьорите натискат за цигарите, оборотите паднали с 25%
Собственици на заведения искат отново да се пуши в ресторантите. Снимка: Булфото

Собствениците на заведения продължават атаката си към пълната забрана за тютюнопушене.

Ресторантьорите настояват да се върне старият режим за пушене в кръчмите - половината от площта в тях да е за непушачи.

Те искат и данъчни облекчения за собствениците, приели заведението им да е за непушачи.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и редица други организации на собственици на различни видове заведения са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за здравето.

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи и забраната за тютюнопушене ще доведе до свиване на разходите в ресторантьорския бранш и масови съкращения на персонал.

Още по темата
Ресторантьорите са изчислили, че след влизането на забраната в сила на 1 юни тази година оборотите били "паднали" поне с 20-25 процента.

„Барове, дискотеки – там положението е много трагично“, съобщи Благой Рагин, президент на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ако всяко от 17-те хиляди заведения само в София съкратят средно по двама души, това означава, че на трудовата борса ще тежат нови 34 000 души, изчисляват от бранша.

Според собствениците на заведения забраната ще намали приходите в държавата с 228 млн. лв., в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лв. по-малко от ДДС и от намаляване на постъпленията от  данък печалба със 144 млн. лева.

Ресторантьорите предлагат да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим.

Според собствениците на заведенията данъчният бонус може да бъде като вид стимул за тези, които изберат да забранят пушенето в собствените си заведения;

Предлагаме нашите заведения да осигурят площ за информационна кампания за вредата от тютюнопушенето стига държавата да го поиска, но да облекчи режима, каза Марин Сотиров, управител на заведение във Варна.

Певицата Хилда Казасян, която е и собственик на заведение, определи промените в Закона за здравето като цинични.

„Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме", коментира тя.

Държавата лицемерно подпомага производството и продажбата на цигари, от които печели акциз, а иска от нас да се борим с тютюнопушенето, каза Веска Костадинова, собственик на квартално кафене в Тутракан.

В края на миналата седмица здравният министър Десислава Атанасова беше категорична, че няма да има милост за пушачите.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива хубави барбекюта стават на чист въздух на открито,сред зелената природа.За чий ми е да ходя да се завирам в разни опушени дупки,че и със съмнителна хигиена в кухнята?
5
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравето на хората е по-важно от бизнеса на ресторантьорите.
4
34
 
45
 
! Отговори
от Лондон преди 11 години
Само в БГ фалират. В цяла Европа, където пушенето е на 100% забранено не фалира никой. Що така бе, *** български?
3
46
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпо правителство, отнемат и малкото удоволствия останали на Българите.Аз съм не пушач, но това, че съм седнал на една маса с пушачи, показва, че сам съм направил избора дали да съм до тях и дима им или да си стоя в нас.Няма да живея 100 години не и при тези доходи.
2
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И без ресторантьори се живее !
1
32
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който иска да пуши да ходи на друга планета.Тук вече е забранено.