Отхвърлиха идеята от 4 до 10 клас да няма оценки по изкуства и спорт

Предложението беше да се пише само "зачита се" или "не се зачита"
10 окт 2012 20:51,
7
Отхвърлиха идеята от 4 до 10 клас да няма оценки по изкуства и спорт
Снимка: архив, Булфото

Парламентарната образователна комисия отхвърли предложението на депутата  от ГЕРБ Диан Червенкондев от 4 до 10 клас включително по предметите от областите "Изкуства", "Бит и технологии" и "Физическа култура и спорт", да се поставят на учениците оценки само с качествен показател - "зачита се" или "не се зачита".

Предложението беше направено към законопроекта за предучилищното и училищното образование. Диан Червенкондев заяви, че прави предложението заради стреса, на който са подложени учениците да имат високи количествени оценки още от началния етап на образование.

Според мен по предметите музика, физическо възпитание и изобразително изкуство има най-много незаслужени оценки от учениците, посочи депутатът. Това не е политическо предложение, а целта е да не се травмират учениците, които не могат да бягат бързо или да пеят добре, каза Червенкондев.

Валентина Богданова от БСП каза, че не подкрепя това предложение, защото изобразителното изкуство и музиката са предмети, които допринасят за общата култура на учениците и трябва да бъдат стимулирани. Тя попита как с оценка "зачита се" ще може да се кандидатства в Музикалната академия.

Депутатите от комисията не приеха и предложение на Валентина Богданова и на Ивелин Николов от БСП за създаването от Министерския съвет на агенция за външно оценявяне, която да е независима от Министерството на образованието, младежта и науката, посочва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
dk преди 11 години
химията физиката и биологията ти оформят мирогледа номер 1
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко за хубавата идея. Още по- жалко, че нехубавите се приемат.
5
0
 
3
 
! Отговори
Nikol преди 11 години
Въпросът не е оценка да има или няма.Цялата система има нужда от качествена промяна и средства за подновяване на учебната база. За какво физическо възпитание става въпрос като няма салони, няма съблекални, няма спорни уреди, дори топките ги купуват децата. А за музикално образование ще говорим, когато има култура в обществото, а не фолкХалтура. За нашите управляващи изглежда образованието не е национален приоритет. Важното е за тях да си продадем и последните *** и да можем да махаме с лопатите
4
1
 
2
 
! Отговори
a преди 11 години
Най-добре направо да забранят училищата със закон.Или поне да забранят букварчето, и да задължат децата да изучават Винету (само 1ва част) от 1 до 12 клас.То и на герберите вече е ясно, че и първокласник разбира безкрайната некадърност на Бойко Дилъра и четата му от политически джуджета и меки китки. Развитието на мисълта - пръв враг на Партията! А, и освен това, като се закрият училищата, Бойко Капацитета ще отстрани още един от своите комплекси, понеже не трае около него да виреят умни хора.
3
0
 
3
 
! Отговори
Ян преди 11 години
И двете предложения са разумни,прилагат се в много страни ,и рано или късно те ще се въведат.Тези в комисията просто "се цакат"едни други за сметка на децата.Жалко!
2
1
 
6
 
! Отговори
pl преди 11 години
"а целта е да не се травмират учениците, които не могат да бягат бързо или да пеят добре, каза Червенкондев."Е страшна логика. Ами да махнем и оценките по литература тогава. Да не травмираме тези, които не могат да наизустят стихотворение от 3 страници! Да махнем оценките по алгебра и геометрия да не травмиране и тези на които не им се отдават числата и пространственото мислене. Прости политици! Не оценките травмират децата, а тъпите ви промени в образованието ВСЯКА ГОДИНА!
1
1
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Ами да се зачитат в съответните училища. За какво му е на цигуларя обучениое по химия или защо трябва математик да бяга или тракторист да рисува?Иначе физкултура трябва да има всеки ден по час и сутрешна физзарядка да е задължителна.

Спонсорирани публикации