Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира Найденов

ДДС за храните няма да се намалява, отсече министърът
Обновена: 25 окт 2012 14:41 | 25 окт 2012 13:13,
118
 Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира Найденов
Снимка: БТА

Правителството „устоя на изкушението“ да увеличи ДДС за храните, както са го направили в съседните ни страни, каза земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на "Нова Телевизия" и не се съгласи с искането за намаляването на ДДС за хранителните продукти.

Той се мотивира с това, че в Румъния ДДС е 24%, в Гърция също има подобни ставки.

Справка в прегледа на ДДС за страните от ЕС, изготвено от Европейската комисия (ЕК) на 1 юли 2012 година обаче показва, че в Гърция данъкът върху добавената стойност е 23%, като има две изключени – за храните (13%), а дейността на хотелиерите се облага със ставка 6,5%. Данните показват, че в повечето европейски страни има диференцирани ставки и повечето са въвели по-ниски за храни, лекарства и книги.

Най-висок е ДДС в Унгария – 27%, но отново има диференцирани ставки. Дания е страната където няма никакви изключения и всички стоки се облагат с 25% ДДС. 

Прегледът на ЕК показа още, че единственото изключение, което е възприела България е за дейностите на хотелиерите, които се облагат с 9%, вместо с 20%. 
Данъкът добавена стойност (ДДС) е задължителен за целия ЕС, а минималната ставка е 15%. Допускат се и по-ниски ставки, но след разрешение от страна на ЕК.

Министър Найденов коментира и прогнозите за драстично поскъпване на хляба.
Преди броени дни от Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозираха, че цената на хляба може да достигне 2 лева за килограм. Причината, която беше изтъкната, е лошата реколта и неблагоприятните климатични условия за есенниците в този момент.

Правителството не е предвидило директни плащания за площ за зърнопроизводителите, коментира още председателя на асоциацията Ангел Вукодинов. Мирослав Найденов потвърди информацията, че в бюджета не са предвидени директни плащания за зърнопроизводителите.
Той обаче не се съгласи с прогнозите, че хлябът при тази ситуация ще бъде 2 лева.

„Поскъпване ще има, но в рамките на стотинки, колкото пазарът може да си позволи“, коментира земеделският министър и допълни, че за производителите всъщност най-големият бич е свитото потребление.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
12
 
! Отговори
ZzZz преди 11 години
С това темпо и хляб ще внасяме от чужбина!Производство и земеделие няма ли една държавапросто фалира.Въпрос на време.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** народ=калпави политици+монопол+високи цениМислещите и можещи отдавна се ориентираха към северозападните ни граници,с изключение на софтуерните специалисти,които са добре платени засега и малкото специалисти работещи за чуждестранни компании в Бг.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами то той сега е левче, ако поскъпне с 20 ст., това си е 20% ...
12
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Мусьо преди 11 години
Не е работа на Министърът на земеделието и храните да коментира цената на хляба. След всеки негов коментар разбира се, че всичко до сега е поскъпвало. А дали не се прави умишлено от министъра за някакви облаги от негова страна? Незнам, може и да съм прав.
11
0
 
10
 
! Отговори
2 лева са 200 стотин преди 11 години
2 леда са 200 стотинки, прав е, хляба е некви си стотинки
10
4
 
4
 
! Отговори
Намалеиние с 10% преди 11 години
Благодарение на ГЕРБ хляба който поскъпва с 25%, ще бъде намален с 10%. Благодарете на ГЕРБ за намалението
9
1
 
21
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Тоя същия гурел заедно с един пилчар пролетта се клеха, че яйцата няма да минат 25-28 стотинки! Гепиха пилчарите субсидията и колко са сега яйцата? Некой да е купувал под 35 ст. яйца напоследък?Щом Миро ви успокоява, чакайте хляба по 2лв., гарантирано от ГЕРБ!
8
0
 
21
 
! Отговори
с преди 11 години
нещо в тая държава ще поевтинее ли?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя министър не му вярвам вече за нищо и по-добре да се скрие и да не прави лъжливи прогнози.
6
0
 
15
 
! Отговори
Кире преди 11 години
Еми като увеличат с 80 стотинки хляб, който струва един лев, ето че министърът пак не е излъгал...
5
0
 
16
 
! Отговори
Бисер преди 11 години
А бе този все знае кога ще поскъпне нещо и се изказва неподготвен,обаче всички производители го слушат и което спомене веднага му вдигат цената но не и качеството.Кога българският хляб ще престане да мухлясва на вторият или третия ден а в момента тествам един румънски днес е единайстият ден и още е хубав.Цената му беше 1.10лв.
4
0
 
45
 
! Отговори
работещ преди 11 години
С колко "стотинки" ще поскъпне хлябът, *** мазен, крадлив ГЕРбав? С 99 ли? Отдавна съм казал, че Миро мазното е за разстрел, заедно с бат ви Бойко, *** Менда, Цецо Крадеца, Дянков измамникът, "министърката" на здравеопазването Ангелова (хем крадлива, хем нагла) и цялата им банда. Те надминаха по наглост Станишев и Доган.
3
0
 
24
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Еййй ,обаче как му тича да е пекар. Дано да си постигне мечтата човека. Но за какво му е тоя найлон на главата като и без друго няма косми.Най-много да са спари или да гъбяса.
2
0
 
29
 
! Отговори
681 преди 11 години
От статията разбрах едно - министърът лъже!Какво е редно да направи в такъв случай?
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така - ще поскъпне със стотинки- има-няма 60-70-80 ще стане около 1,90 лв!Ми какво не станал 2 лв...