Добре е да си мениджър, но още по-добре е да си висш мениджър

Какви са последните тенденции в заплащането в България
2 ное 2012 18:37,
70
Добре е да си мениджър, но още по-добре е да си висш мениджър
Снимка: Reuters

Възнагражденията в България започват бавно да растат, но това важи само за точно определени позиции и за компании от точно определени браншове. Най-големи бонуси към базовата заплата получават служителите от застрахователния сектор, а най-ниски до почти никакви бонуси взимат работещите във фармацевтичния бранш. Това са част от заключенията, до които стигнаха участници в тазгодишния HR Forum “И парите имат значение. Системи за възнаграждение в новата икономическа среда.“

Планирано и действително възнаграждение

Оказва се, че планираното заплащане се разминава с реалното заплащане – за жалост, в ущърб на последното.
Въпреки това, според Мария Шишкова, управляващ съдружник в AIMS Human Capital Bulgaria , има светлина в тунела - докато през 2010-а година реалното заплащане е било по-малко от планираното, през 2011-а и 2012-а година се забелязва едно слабо повишение на реалната заплата.

Как преценява работодателят какви пари да предложи на служителя си?

Факторите, които продължават да играят съществена роля при определяне на възнаграждението независимо от икономическата криза, са индивидуалното представяне на дадения служител, повишението му в длъжност, годините на работа в компанията, но също така и фактори като инфлация, тенденции на пазара на труда както и общото увеличение на възнаграждението сред компаниите конкуренти.

Според проучване на CosultTeam Human Capital Bulgaria възнаграждението при висшия мениджмънт (директори и главни управители)  се увеличава с 2% на година в периода 2008-2012 година.
При мениджмънта и специалистите също се забелязват леки увеличения във възнаграждението. Единствената група, при която не се констатира развитие на заплатата, е оперативният персонал. В него влизат всички останали служители, които са с по-ниска квалификация, но пък са ядрото на компанията.

В дискусията австрийският ръководител на отдел за консултации по възнагражденията в Pedersen & Partner - Конрад Прамбьок представи тяхно проучване за заплащането в родината ни. Според данните заплатите в България от 2006-а до 2008-а са се увеличили с 10 до 20%. От 2008-а нататък обаче се забелязва пълна стагнация относно възнаграждението, особено при нискоквалифицирания персонал.

„Голямо предизвикателство е да се съпостави заплащането в България в международен контекст. Опитах се да сравня заплатите в София с останалите европейски градове и това, което виждаме, е, че заплатите в България са доста ниски и като погледнем същите длъжности в другите градове, виждаме, че там заплатите са в пъти повече.“, споделя Конрад Прамбьок. Той отбеляза обаче, че в София разходите за живот са доста по-ниски от тези в Цюрих например, затова не е препоръчително да се гледат само абсолютните числа, а и стандарта на живот в съответната страна.
 
„Но аз смятам също, че през последните 15 дори 20 години заплатите в България наваксват, догонват заплатите от западните страни. Но не можем да говорим за рязко увеличение на възнаграждението в България – може само отстрани да изглежда така – представете си какво сте получавали преди 20 години и какво получавате сега? "Рязкото" на пръв поглед покачване всъщност се дължи на ниското ниво, от което започват да се движат заплатите в България.“, допълни Прамбьок.

Възнаграждение по индустрия

IT-секторът остава най-платеният сектор. До този извод стигнаха участниците в тазгодишния HR форум. За 2012-а година заплатите в този сектор е трябвало да се увеличат с 6,3%, а реалното повишението е 7,2%.

Според данните за 2012-2013-а година увеличения във възнаграждението ще има само в определени сектори. Това са фармацевтичният бранш, производството и услугите – при тях има съгласуваност между планираното и реалното възнаграждение. Що се отнася до търговията – там има най-малки увеличения на парите.

Според управляващия съдружник на AIMS Human Capital Bulgaria Мария Шишкова кризата има благотворителен ефект върху повечето браншове, тъй като голямо количество ресурси се насочват от Запад към България.
 
Изводът за производството и услугите е, че те излизат от кризата и бавно, но сигурно се съвземат. Съветът на участниците в дискусията е всички работодатели да бъдат внимателни при планирането на възнагражденията, за да се избегнат несъответствия между планираната и реалната заплата.

Данните от проучването на ConsultTeam Human Capital Bulgaria пък показват, че висшият мениджмънт в производствения бранш е най-високо платен в сравнение със същата длъжност в другите браншове, дори по-висок от заплащането във фармацевтичния бранш, който не претърпя толкова голяма криза в сравнение с останалите сектори.

Възнаграждение по ниво в организацията и по размер на компанията. Бонуси

Според данните на AIMS Human Capital Bulgaria оперативният персонал в по-малките компании получава по-голямо възнаграждение в сравнение с неквалифицирани служители в големите компании. Обяснението е, че тези служители имат по-голям и директен принос за крайния резултат и крайния продукт. За останалите позиции важи: Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-големи заплати вземат служителите от мениджмънта и висшия мендижмънт.

"Бонусите в застрахователна индустрия са най-големи, но пък за сметка на това базовата заплата е много ниска", каза Конрад Прамбьок. Във фармацевтичния бранш е точно обратното – там заплатите са високи, докато бонусите са доста ниски. В IT-индустрията съотношението е почти 50 на 50 между основната заплата и бонусите.

Що се отнася до бонусите спрямо длъжността, която заема даден служител в компанията, те се движат право пропорционално с нивото в служебната йерархия. Естествено, индивидуалното представяне също е от голямо значение за размера на бонуса. Формалната годишна оценка както и оценката от прекия ръководител също играят важна роля в сформирането на бонуса.

Прогнози

Според специалистите, провели проучванията за заплащането в България, ще се засилят различията във възнаграждението между столицата и останалата част на страната. По техни думи това е съвсем нормално, тъй като София е център за чуждестранни инвестиции и именно там се откриват много работни места по западноевропейски модел.
Друга прогноза според участниците в дискусията е увеличаването на безработицата в България заради вълната от българи, връщащи се от чужбина. Те ще донесат „цвят“ в трудовия пазар на България, но конкуренцията за едно работно място ще бъде висока. Бонусите ще бъдат обвързани с комплекс от лични, екипни и фирмени фактори. Възнагражденията на висшите мениджъри и специалистите ще продължават бавно, но сигурно да се покачват, а пропастта между заплащането на главните управители и на служителите от по-ниските етажи ще става все по-голяма. IT-индустрията ще продължи да бъде най-разцъфтяващият бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 11 години
66-и сериозно ли? Вземи помисли отново :)) а може и да попрочетеш нещо за попълване на кухините в знанията ти.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Vankata Ами ти явно се мислиш за много умен само защото не си в БГ. Айде гледай си живота и не се обрашай повече назад.
45
0
 
8
 
! Отговори
Митака преди 11 години
Да по-добре да си главен роб, отколкото обикновен. Е аз мениджър съм бил и за 3000 лева на месец ти изкарват ангелите от работа, а висшите мениджъри бачкат обикновено още повече и още по-голям стрес. А не е ли най-добре да си НИКАКЪВ и да не бачкаш нищо и само да ядеш и да пиеш - щото имам 2 -*** приятели рентиери и така си живеят от 20 години.
44
3
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
Ха, откога счетоводителите взеха да разбират от икономика и управление :)))
43
6
 
18
 
! Отговори
до Националсоциалист преди 11 години
КАК ТАКА СТАВА ЧЕ 1 РАБОТНИК В ЗАВОД НА ЛИБХЕР В ГЕРМАНИЯ ПРОИЗВЕЖДА ПРОДУКТ (Х) ВЗЕМА 4000 ЕВРА ,А В ЗАВОД НА ЛИБХЕР САМО ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ДРУГ РАБОТНИК КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА СЪЩИЯ ПРОДУКТ (Х) ВЗИМА 200 ЕВРА НА МЕСЕЦ------------------------- Ами не става, изобщо не е такова съотношението. Просто лъжеш с цифрите.
42
2
 
3
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
До 54 - "Разбира се ,че има не само един вариант..."Ама ти си много наивен бе, моето момче. :))) Що не си учиш уроците, а ни занимаваш с невежеството си? Как тъй някой си ще назначава "кадърен мениджерски екип" да управлява чужда собственост, дорде собственика и лежи в затвора? Май нещо бъркаш държавната и частната собственост. Я вземи си преговори тия работи, че не ми се обясняват елементарни неща.
41
6
 
22
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
До 58 - "При СТАНИШЕВ 20% вдигнати заплатите"Къде това, на Позитано ли? Късметлии сте вие... :)))
40
19
 
6
 
! Отговори
Скачащ брат преди 11 години
И кво стана:При СТАНИШЕВ 20% вдигнати заплатитеСЕГА - 0%Ха сега ......Честито!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уилям Бьоткер (1873 - 1962) е американскирелигиозен водач ивлиятеленполитически оратор.Сега също имат такъв дето изгори корана. Десен фанатик. Почитател на атеист и богоборец Айн Ранд.Тези дето бяха се самоубили в джунглата техния пастор е бил от ЦРУ, и е прави експерименти с тях. Ш
38
17
 
6
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
по наше време,един пицар взимаше 1200 лв нето(бруто пак толкова-кой ти плаща данъци), един строител общак също толкова взимаше( пак без да плаща данъци). Сега герп оглпзгаха и на босия цървулите, а вие пак си мислите че ние сме лошите.
37
3
 
7
 
! Отговори
извод преди 11 години
българското племе се вразумява от тоталитарно управление и робство.
36
4
 
10
 
! Отговори
Vankata преди 11 години
От мениджърите около мен, не съм видял никой да иска да се връща в БГ, да не говорим, че начинът на работа в БГ е първобитен, съответно и дискутираните проблеми!:)Очаквайте да се завърне нискоквалифицирана работна ръка, ама вие си имате по-много от нея и сега в БГ!:)Тези ЕйчАри понякога са най-голямото зло - само с деградирали идеи за обезценка на човешкия капитал и заточването му, прогрес не се реализира!!!:)Дерзайте, като сте толкова глупави да си харчите парите за ЕйчАр ***!:) :) :)
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига стъкмистите,-счетоводителите, журналистите и "икономистите" да четат Айн Ранд.deanbaker.net/books/the-conservative-nanny-state.htm
34
2
 
11
 
! Отговори
Западнал стандарт преди 11 години
Последните тенденции в заплащането в България са да настигнем Камерун и Мозамбик.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Уилям Бьоткер,1916 година: Не можеш дапостигнеш възходкатообезкуражаваш спестовността. Не можеш дапомогнеш намал"Господ ли го казва това. Господ е казал ако имаш две ризи едната да я дадеш на този който няма. И че богат няма да влезе в Раят. То и БКП е плащала заплатата. и в концлагерите вероятно са дава ли храна. Както и на робите. Ние не се стремим да е 1916-та, след нея имаше и войни и икономически катастрофи. Ние не искахме да сме капиталистическа стана а да сме развита страна. Цяла Африка е капиталистическа и то от памтивека. Развитието започна след като икономиите станаха поне половината държавни - обществени, със силни синдикати и достъпни държавни услуги. След като капитализма докара две войни.р
32
4
 
5
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
Към 43 - За твоя случай е точно 4-тата сентенция: Не можеш да помогнеш на тези, които изкарват прехраната си със заплата, като унищожаваш тези, които им я плащат.Това е, което ти искаш. Ако приемат това, което предлагаш, нали за всяко временно затруднение, в каквото всяка фирма понякога изпада, ще трябва да затварят предприятия и да вкарват собствениците им в затвора. А какво ще правят после тия работници? Нали остават на улицата и именно държавата трябва да почва да им плаща помощи. Хич не ви бива в мисленето... :)))
31
0
 
3
 
! Отговори
LosHo преди 11 години
v darajvnata aministraciq na edna i sashta dlajnost vav Varna ti davat 800lv a v Sofia 1200lv.Cenite vav VArna sa do 2 pati po-visoki ot Sofia... doti cenite na apartamentite sa po-vidoki... za kakvo govorim. Obarkana darjava. Manageri v golemi mejdunarodni firmi u nas im opreselqt zaplatata i bonusite.kam.neq v zavisimost tova kolko sa optimizirali rabotata t.e. kolkto poveche exploatirash i rejesh nadnici na podchinenite tolkova posle poveche pari shte vzemesh
30
5
 
18
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 11 години
ТАМ КЪДЕТО ЗАПЛАТА Е ДОБРА СА САМО ВРЪЗКАРИ ИЛИ ПОЧТИ САМО ТАКИВА. БЪЛГАРИНЪТ Е ***, КОРУМПИРАН И ГАДЕН СУБЕКТ ЛИШЕН ОТ ЧУВСТВОТО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И ФЕАР ПЛЕЙ! КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ СЛОЖИХА КРЪСТ НА ДЪРЖАВАТА!
29
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
тази "демократична професия" си е кръгла нула.пълна глупост
28
1
 
6
 
! Отговори
Петър Николов преди 11 години
до Националсоциалист - До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТАз съм анти-Гербер, но ... В Китай същият този продукт ще бъде произведен от един работник срещу 100 евро. Другите фактори са - България минава през комунистическо робство, а Германия почти не. България е разпродадена по време на промените, Германия - не. За България не е имало план Маршал. България няма инфраструктурата, нито съседите на Германия. България не е фактор в Световната политика. Политиците на България систематично унищожават малкото остан