Как Рон и Роко вгорчават живота на контрабандистите

Уж на игра митническите кучета надушват наркотиците и цигарите
2 ное 2012 07:12,
27
Как Рон и Роко вгорчават живота на контрабандистите
Кучето Рон в акция.Снимка: Агенция "Митници"

Роко, Рон и Джими на пръв поглед са обикновени и игриви кучета. Но докато останалите им събратя си играят с гумени кокали и чакат с нетърпение стопаните им да ги разходят в парка, то играта на Роко, Рон и Джими е да откриват наркотици и цигари.

Тримата четириноги красавци са на служба в Митница-Русе и са най-верните помощници на митничарите при откриването на забранени за пренасяне предмети в превозни средства.

Джими е най-новият член в екипа, на три месеца и половина е и е порода голдън ретривър, каза пред БТА началникът на митницата в крайдунавския град Веселин Георгиев.

"От двайсетина дни е при нас. Целта ни е той да бъде обучаван да открива наркотични вещества", обясни началник сектор "Граничен контрол и борба с наркотиците" към русенската митница Ангел Боянов.

С Джими в момента се работи по изграждане на най-обикновените навици - да следва водача си, да се подчинява на команди, да опознае включително и името си. Кучето ще може да се ползва за обучение, след като навърши една година. През този период ще премине през медицински изследвания, ще бъде извършена оценка от експерти от школата за подготовка на митнически кучета дали е годен за подобна работа и чак след това ще бъде включен в обучителен курс.

Но докато мъничкият Джими все още стои в клетката си, то неговият батко - черният лабрадор ретривър Роко, вече е участвал в няколко акции. Преди три години е открил 15 кг хероин, а през 2011 г. - килограм от същото вещество, укрито в кутия със салфетки.

Но освен наркотици, контрабандисти опитват да пренасят нелегално и цигари. В тези случаи обаче те биват "обезпокоявани" от Рон.

Преди десетина дни специално обученият за откриване на тютюневи изделия двегодишен голдън ретривър за първи път влезе в акция в помощ на русенските митничари. Четириногото откри 140 кутии цигари без български акцизен бандерол в шофьорската кабина на ирански тир на ГКПП "Дунав мост".
Стойността им се изчислява на 1 050 лева.

Мнозина обаче се питат как всъщност кучетата се обучават да откриват наркотици или цигари.

"Тези кучета са като всички останали. При тях се използва естественото им желание за игра", казва Георгиев и обяснява как преминава обучението. За целта се използва играчка - пластмасова тръбичка, около 20-30 см, която е куха и е затворена с две тапи в краищата. В нея е поставен пълнител с разтвор от вещество, с което се синтезират твърдите наркотици и което има специфичната за тях миризма - оцетен анхидрит. Ако кучето се обучава да открива цигари, се използва смляна маса от кутия от папироси, бандерол, тютюн и хартията, с която се обвива. Така се прави един композит от миризма и четириногото свиква с нея, като счита, че това му е играчката.

"Кучето има хиляди пъти по-добро обоняние от човека и за него светът е миризми. При обучението свиква, че играчката му има такъв мирис и контактува с наркотика или тютюна посредством миризмата. Когато влезе в превозното средство да търси наркотични вещества или цигари, то всъщност си търси играчката. Започне ли да драска на едно място, това означава, че я е намерило", обяснява Георгиев.

Началникът на Митница-Русе обяснява, че е заблуда мнението, което витае в обществото, че на митническите кучета им се дава наркотик, за да привикнат към него и после да го търсят постоянно.

"Такива способи на обучение не се използват. Научно доказано е, че шестхилядни от грам наркотик при 60 процента от случаите убиват кучето. Те нямат потни жлези и при контакт с наркотично вещество биха загинали", категоричен е митничар номер 1 в Русе.

Той обяснява, че трафикантите опитвали различни методи, за да заблудят кучетата. Някои слагали около наркотиците или цигарите вещества със силна миризма - черен пипер, цитрусови плодове, прах за пране.

"Имахме случай, в който в термопанели бяха сложени цигари и засипани с черен пипер, за да не може кучето да го усети. Но пък ние имаме скенер, с който ги видяхме", обяснява Георгиев.

Кучетата са ежедневно с водачите си които се грижат постоянно за тях - къпят ги, хранят ги и са като едно цяло. Четириногите периодично минават на прегледи при ветеринарни лекари, които следят тяхното състояние. Те се хранят с качествена храна, за да не затлъстяват. Почнат ли да дебелеят, няма да искат да си играят, което е от изключително важно значение за нас, обяснява Ангел Боянов.

На много от кучетата се налага да се качват на височина от метър - метър и половина и да скачат от там. Водачите ги пазят от заразни болести, както и от фрактури на краката.

"Задължение на водача е да пази митническото куче да не се нарани, както и първи да влезе и да огледа проверяваното помещение за опасни предмети", каза Боянов. Той обяснява, че двамата водачи с над 15-годишен стаж в Митница-Русе са едни от първите в България, които са минали обучение за инструктори в школата за подготовка на митнически кучета в Блекеде, Германия.

Митническата агенция има национална школа за обучение на кучета в Балчик. Там са се обучавали Роко и Рон. Митническото куче може да работи до седем-осемгодишна възраст

"Когато остарее, то вече не може да изпълнява функциите си. Загубва игривостта си. Пенсионираме ги и живеят в кучкарника на митницата. Освен, ако някой от служителите не поиска да го вземе и да го гледа в дома си, където в по-друга обстановка да изживее старините си", обяснява Георгиев.

Джими обаче въобще не мисли за пенсиониране, а чака с нетърпение да навърши година и да влезе в първата си акция.

Роко и Рон пък са готови във всеки един момент да вгорчат живота на някой контрабандист, като намерят в автомобила му "играчката" си, неподозирайки колко скъпа е тя. 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
все едно преди 9 години
ето и тук има едни куче Роковижте на какво е способно то:travell.blog.bg/regionalni/2013/08/13/otplata-razkaz.1139149
17
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Ти си ПОМИЯРА,това са най-най-най умните и подлежащи на дресировка кучета!Точно те са избрани да бъдат ВОДАЧИ на незрящите хора!Предпочитам КУЧЕТО пред теб плазмодий!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ku4etata , RON I ROKO , dano da braknat po na dalboko ! I da vidi6 na kolko politici , 6te im se vgor4i , jestoko ?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До брбв заблуда си
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е хубавото на интернета, че такива като 12ти да са смелчаци...но само зад компа... хахаха. за съжаление си.....
13
2
 
1
 
! Отговори
брб преди 11 години
Онемях от статията. Кучетата които търсят наркотици са "наркомани" регулярно и се бие определен наркотичен коктейл(доживотно) което заедно с обучението на кучето прави цената му меко казано висока. Срокът му на работа е около 3-6 години след което се пенсионира и се дава на отглеждане. Ако митничарите ни са понали саи да дресират кучета по описания в статията начин ефективността им ще е доста ниска.
12
4
 
13
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 11 години
Как Рон и Роко вгорчават живота на контрабандистите, които все още не са в списъка на спонсорите на МВР!
11
1
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
Оттук нататък всеки лев за лекарства да дадеш и дълго да се мъчиш!!! ***!!!
10
6
 
6
 
! Отговори
АТОМ преди 11 години
предлагам да се назначи и подобен лекар на фидосова.явно сегашният не се грижи достатъчно за здравословното и състояние.доста е затлъстяла и няма желание за работа,а когато има то е в полза само и единственно за партията майка герб
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б - Тиквата - Ще звънна на Танов,Проблеми никакви
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кокершпанъол!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Весо ***, заедно с пияния Урко да се подготвят след 9 месеца да отговарят на много въпроси, един от които е "Защо закрихте отделите по борба с наркотрафика в страната?"
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кучетата поне не са подкупни и продажни за разлика от хората.
5
17
 
5
 
! Отговори
не преди 11 години
Тук вече можете да махнете коментарите на вашите новини! Това просто е писане на най-големи глупости. Искренно съм възхитен "Дрън-дрън Открили 140кутии за 1050лв/ по 8лв за брой?/ , а само храната на тези *** струва десетина хиляди." ....Това вече просто не са хора ,които нямат какво да правят ,а това са хора които просто са решили да обиждат другите и са против общество и всичко . Колко получавате за гнусната си работа бе !?
4
2
 
33
 
! Отговори
ivanovbg преди 11 години
До номер 2:Нали си наясно, че тези наркотични вещества заплашват живота на нашите деца? И в случая не е важно колко пари се дават за гледането на тези кучета, а това, че по един или друг начин помагат за откриването на наркотици.Но ти явно нямаш мозък, колкото тези кучета...
3
2
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
ти пък ... не му прави комплименти
2
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 - ти си пълен ***...
1
60
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дрън-дрън Открили 140кутии за 1050лв/ по 8лв за брой?/ , а само храната на тези *** струва десетина хиляди.

Спонсорирани публикации