Археолози откриха златни накити в дървено ковчеже

Находката е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр
Обновена: 8 ное 2012 14:33 | 8 ное 2012 11:11,
57

Снимка: БТА

Ценна находка от златни предмети в дървено ковчеже откриха археолози край село Свещари. Съкровището е открито късно вчера при проучвания на т.нар. "Омуртагова могила" в резервата Сборяново, съобщи ръководителят на археологическия екип проф. Диана Гергова.

По думите на археолога самата находка е уникална - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр.

По думите на проф. Гергова става дума за ритуално погребване на една голяма находка от златни предмети, която е била поставена в дървено сандъче.

Предстои да се направят проучвания и след това археолозите ще могат да дадат по-точна дата. Ще бъде направена и отливка на дървеното ковчеже.

Сред предметите има още златна диадема от тип, който за пръв път се открива в нашите земи, с прекрасни релефни изображения на лъвове и на фантастични животни, както и четири многоспирални гривни и един пръстен.

В ковчежето има също много златни копчета, мъниста с женски глави. Според проф.Гергова вероятно всички тези дарове са били обвити в една златотъкана материя, тъй като са открити огромно количество златни нишки.

Археологът обясни, че все още има много работа по могилата и ще се търси начин за адеквагтно финансиране.

Надявам се този път да го получим, защото обектът е много важен и повече не трябва да се отлага довършването на неговото проучване, заяви археологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като го поотложат, иманярите ще му видят сметката. Те явно се финансират по-добре от археолозите.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da vidim koi shte gi otkradne sega .
38
9
 
3
 
! Отговори
Прът преди 11 години
Добри пари може да му се вземат на някой аукцион в Лондон
37
0
 
19
 
! Отговори
Силвия Зарева преди 11 години
Аз искам да поздравя Диана Гергова, нейният екип и да й пожелая да я съпътства радостта на откривателя, който тя заслужава.
36
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 11 години
До qwerАбе *** то археологията не е само копане бе.То аз колко съм копал *** най-много некое пърче тел от лозето съм намирал.Те там нещо картографират обекта, а пък това дето е разкопано трябва да се консервира, щото тук не става дума за иманяри дето вземат квото могат да носят, а за археолозите всичко е ценно.
35
0
 
24
 
! Отговори
! преди 11 години
Каква красота!
34
13
 
4
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Абе какви пари търсят тия бе, за какво им са да влязат в джобовете им ли, да сеназначат 15-20 безработни копача на заплата към техното учреждение и това е да копат под надзорът на археолозите плюс това нема да се копае на норма а внимателно и предпазливо. Пари в тази държава само пари се проси ор всяка институция,как досега преди да се разкрие находката копаха сега не може само с пари ставало. Никакви пари както са работили до сега така и да продължават.
33
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 11 години
До Отец ИванЛеко по леко и науката ще ти даде всички отговори и не малка част от тях ще се различават от тези на религията.Вярвайте хора ама не и на глупости."И ВСЕ ПАК ЗЕМЯТА СЕ ВЪРТИ"
32
0
 
4
 
! Отговори
az преди 11 години
nice
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Археолозите напразно се надяват на пари . В тази държава пари за " феодални старци " и други подобни - няма !
30
0
 
38
 
! Отговори
Попов преди 11 години
Никакво отлагане на финансирането и проучването-иманярите при тези находки само това чакат,за да продължат вместо държавата!!! Така че, Вежди да дава парите и то незабавно!!!
29
2
 
4
 
! Отговори
jan преди 11 години
До 36Потърси "Ancien aliens" - 4 сезона са. Там има доста шокиращи неща. Вече много неща не могат да бъдат скривани и хората манипулирани. А затъмнение за откритията е наложено, защото сриват всякакви вярвания и могат да доведат до всеобщ хаос.
28
1
 
8
 
! Отговори
до Отец Иван 26 преди 11 години
Обединява казваш.Може,но и разделя за да владее хората религията.До сега обаче все по религиозни причини се извършват атентати и то от вярващи в някоя религия.Възможно ли е религията и езика да е бил един векове преди Христос?Такова майсторство на изпълнение на тези златни съкровища говори за силна власт по онова време.Нещо се е случило и не е само потоп.
27
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен ми се струва,че родните археолози си пооткрадват
26
2
 
16
 
! Отговори
jan преди 11 години
"Относно въпроса ти "Защо хората вярват в религии" , защото религията е ценностна система от която човек има нуждаи защото религията има отговор на въпроси, на които науката няма отговор."26В това няма нищо вярно. В религии вярват тези, които лесно се зомбират.Образованите питат: защо ако има бог, има такива разлики в религиите , и коя е истинска. И християнството и ислямът са ограничавали просветата през различни периоди.Отговорът е: чети повече и мисли. И не лъжи!
25
11
 
6
 
! Отговори
Борисов преди 11 години
Какво е това археология , астрономия , Академия на науките ? Пари за такива глупости - НЯМА !
24
0
 
11
 
! Отговори
още нещо преди 11 години
религиите са създадени за да обединят племена, който да са по силни обединени...дедо поп кара мерцедес и носи ролекс а ние трябва да вярваме в простотии и да вярваме,че религиите не са създадени с някаква цел за манипулиране на народа,за това и дедо поп не е бил в ДС...айде не на мен тия простотии
23
0
 
9
 
! Отговори
еххх преди 11 години
за спора по-долу: преди християнството хората са вярвали в други неща! В животни,в слънцето,в други хора...но някой е решил да ги нарече езичници и да ги изтрепе за да може да има облага от някаква нова и друга религия и вярвания! езичници са тези който са приели другите религии преди има нема 2000 години и са написали някакви книги наречени библии,коран....хиляди години преди това хората са вярвали в други сили и са рисували по стените :) МИР!
22
0
 
14
 
! Отговори
Али Баба до Аладин преди 11 години
Дървото понякога се консервира от намиращите се в него смоли, нещо като принципа на който се образува кехлибара. Не задавай некомпетентни въпроси. :)Фокусирай се върху златното съкровище, обогатявай знанията си за древната култура на траките.
21
5
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Мислите ти трябва да се конструират по следния начин(поредица) :" 1.Първото име което гърците са дали на българите когато са дошли на Балканския полуостров е "пелазги",което означава "божествени", понеже впоследствие са решили да крадат културата на прабългарите и са ги нарекли "траки"