Конституционният съд ще гледа пак закона за конфискацията

Наскоро съдът събори текстовете за проверка за 15 години назад
Обновена: 8 ное 2012 22:27 | 8 ное 2012 22:23,
15
Конституционният съд ще гледа пак закона за конфискацията
Любен Корнезов. Снимка: Bulphoto

За втори път депутати от опозицията дават на Конституционния съд текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, съобщи народният представител от левицата Любен Корнезов, цитиран от БТА.

Този път депутатите ще атакуват регламента за обжалването на решенията на Комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Законът предвижда решенията на комисията да се обжалват пред административните съдилища, а искът за отнемане на имуществото да се предявява пред гражданския съд. Според Корнезов обаче би следвало един и същи съд да се произнася.

Депутатите сезират Конституционния съд и за два текста, които регламентират кой може да бъде ответник.

“Ответник е лицето, което евентуално се е обогатило по незаконен начин, но това лице има семейство - може да има съпруга, непълнолетни деца, освен това огромна част от хората сега живеят във фактическо съжителство, без да сключват брак”, обясни Любен Корнезов.

В момента законът не предвижда засегнатите лица от близкото обкръжение на ответника да участват в процеса и има опасност да бъдат засегнати техни права.

“Трябва да се даде възможност на членовете на семейството да участват в процеса, защото иначе се нарушава конституционното им право на защита”, коментира Корнезов.

Припомняме, че наскоро Конституционният съд отмени текстовете от закона за конфискация, които предвиждаха проверката на комисията за отнемане на престъпно придобито имущество да обхваща период от 15 години назад, считано от датата на започването й.

Съдът отмени и възможността граждани да подават сигнали към комисията за конфискация на имущество, както и да започва проверка срещу лица, извършили административни нарушения.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toq sad e izlishen nishto ne varshi
8
6
 
13
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Ето ви нагледен пример БСП-ДС за кой се е загрижела. Закон, който изцяло касае партийната върхушка на червената мафия. Защо се притесняват нали са партия на бедните и онеправдани пролетарии, а те нямат имоти. Така ли защитават бедните пенсионери. Чудно ми е как има все още хора, които им вярват.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЛюбен Корнезов ли? От БКП?Е... как ще иска да се прибере откраднатото. Да не е луд.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя на снимката, като го гледате, за какво ще пледира? Аз искам да направят срока 25 години назад, а той иска да издигнат паметници на крадците, както имаше на партизаните.Едва ли ще видим осъден крадец тук, в БГ...Жалко, че този сайт се омаскари от платените драскачи на разни партии. А решението е всички до една партии да бъдат забранени, ръководството на държавата да е от експерти, които да носят отговорност за действията и решенията си. Останалото е просто престъпност...
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ama ti kolko si otkradnal ne kazvash ,dart lisyger kolko firmichki imash i kolko parichki pribirash .
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** bsp-ri, пазят си кожичките който са садрали от народа
3
3
 
17
 
! Отговори
парлама преди 11 години
По тоя закон и един няма да има осъден, наистина виновен. За пред Европа си го гласува ББ тоя закон. Като се започне от кредитни милионери и директори на заводи, та се стигне до кметове, депутати и министри - първия милион на всички е незаконно придобит.Та сега срока от 15 на 5 ще намалят. Сигнали до комисията няма да може всеки да праща. Който е неудобен за властимащите, на него ще се отнема имуществото.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
доколкото разбирам бсп се страхува ,че далаверите им ще бъдат разкрити и ще им вземат краденото...много са нагли тези чада политбюровски и цекайски.....и искат власта--отново ли да крадат....!!!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убиват демокрацията.Ама те разни бивши милиционери и изобщо "силоваци" никога не са уважавали този строй.На тях им дай да мачкат и да са отгоре.Още не са се ъпгрейднали до такава степен.Може би Внуците на техните внуци... абе поне след 200 години.