Митрополит Кирил иска единство

Да не разкъсваме хитона на църквата, зове наместник-председателят на БПЦ
18 ное 2012 15:14,
68
Митрополит Кирил иска  единство
Митрополит Кирил. Снимка: БТА

Варненският митрополит Кирил призова християните за единство по време на първата си неделна литургия в катедралата "Света Неделя" в София, съобщи Дарик.

Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) от Светия синод и за Софийски митрополит, докато бъде определен новият патриарх на страната след кончината на дядо Максим. Под това решение подписите си сложиха 8 митрополити.

На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода. Според чл. 54 от Устава митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на Синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание.

Митрополит Кирил не пожела да коментира какво ще бъде наказанието, ако тримата отново не присъстват на заседанията. Той посочи, че очаква да получи отговор от Пловдивския митрополит Николай, който обяви в писмо, че няма да присъства на заседания на Светия синод в следващите 40 дни. По този начин митрополит Николай изрази несъгласието си с избора на наместник-председател на българската църква.

"Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата ѝ. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ", отбеляза митрополит Кирил.

"При епископската харитония всеки архиерей е дал клетва на светейшия патриарх и на Светия синод, че той винаги ще откликва на поканите и призива на Светия синод по каквито и да е въпроси, особено за заседания, и даже там архиереят казва, че ако по някаква причина той бъде принуден да не постъпва според призива на църквата, той сам се обрича на низвержение. Това е клетвата на епископа", подчерта митрополит Кирил. Той отбеляза, че служението в църквата трябва да се върши с голямо смирение и послушание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами че то единството си го има. Всички митрополити са на щат на Държавна сигурност - козируват и изпълняват заповед.
28
0
 
1
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
А, може би, да хвърляш безпочвени обвинения (помия) не е като да водиш аргументиран дебат. Не разбирате ли, че така само се злепоставяте?
27
0
 
1
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
Разбирам за минуса на 29ти коментар, но ще ми обясните ли тези за 30ти и 32и? Ще съм много благодарен.
26
2
 
2
 
! Отговори
Юда Искариотски преди 11 години
Като радикален атеист питам блаженните веруищи,за каквито се представят 70% от народа.Какво получавате срещу 300те лева за свадба,погребение или кръщене? По добре ли горят свещите от 5лв. от тези от 5ст.?Проститутките и оргиите около Бачковския манастир по забавни ли са от тези в студентски град?Часовника за 15000Е на "дядо" Николай по точно ли показва времето божие?Пука ли ви изобщо че 90% от клира са били агенти на онези дето напълно отричат религията, не без основание?Не е ли това лицемерие?
25
1
 
3
 
! Отговори
продължение от 30 преди 11 години
И всичко това ме навежда на мисълта, че страшния съд е все по близо... Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй!
24
2
 
2
 
! Отговори
продължение от 29 преди 11 години
Искам също така да заявя, че не подкрепям дядо Кирил, но не това е начина да се обявите против него!!! Църквата не е на няколко монаха, тя е на народа. Самата дума църква идва от гръцки и означава сбор от хора. И като изливате цялата тази помия върху един или в случая 8 от общо 14 митрополита, Вие я изливате върху целия вярващ народ.
23
2
 
1
 
! Отговори
продължение от 17 преди 11 години
С минусите, които ми дадохте, показахте, че сте 3ма, написали 25 коментара. Не Ви ли е срам? Покайте се и си признайте какво Ви дава или какво Ви е обещал Николай, за помията която хвърляте върху Св. БПЦ!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо Кириле,единството на БПЦ с БКП и ДС изобщо не е нарушено. Не се тревожи! Владиците дето сега се сърдят като им дадеш сребърниците ще ти целуват освен ръката и нещо друго....
21
1
 
5
 
! Отговори
мирянин преди 11 години
Иска по-нов модел хибрид.....
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единство ше има ако всички ДС попове си поадете оставките!!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Истински Боклуци преди 11 години
Мутрололита се срещна с един попполковник и му предаде една папка с доноси.Вътре се съдържаха една дузина изповеди, които партията трябваше да узнае.Изпълняваше партийните си задължения.Беше стар комунист и беше верен на партията.
18
5
 
14
 
! Отговори
Nebuchadnezzar преди 11 години
докъде я докарахме - попът на ***.
17
3
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 11 години
Не мога да включа. Като пристигна папата в България обяви за светци Босилков и други католически свещеници шпионирали срещу България. А ние заклеймяваме абсолютно всички работили срещу чуждите разузнавания. Изключвам доносниците, Те наистина трябва да се вкарат дори зад решетките.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ТОЯ БОГ МУ Е ОПРЕДЕЛИЛ ПЪТЯ НА РАЗКАЯНИЕТО И УЕДИНЕНИЕТО В НЯКОЙ МАНАСТИР, ЗА ДА ПОСТИ И ДА СЕ МОЛИ ЗА ИЗКУПЛЕНИЕ НА ГРЕХОВЕТЕ СИ!!! АМА НАДУТИЯ ПОП ТРЪГВА ЛИ....? ПРОДЪЛЖАВА ДА УМНОЖАВА ГРЕХА СИ....!!! ВСЕ ПАК БОГ НИ Е ДАЛ И СВОБОДНА ВОЛЯ.... РЕШЕНИЕТО СИ Е НЕГОВО....
15
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А,в СВЕЩЕНИЯ КОРАН,какво пише?
14
2
 
8
 
! Отговори
а преди 11 години
При този от снимката не виждам нищо свято, но поне е психически напълно нормален. Поне това го отличава от Колетото Пловдивски.
13
5
 
4
 
! Отговори
До 2-3мата спамещи преди 11 години
Не виждам никаква вяра във Вас. В Библията пише "Неведоми са пътищата Божии". А Вие освен да хулите и да срамите БПЦ нищо не правите. Дядо Ви Николай да не е по добър? С часовник за 10 хил. лева. Ами той е на 1/3 от цената на Линкълна да дядо Кирил. А колата върши работа и спестява пари... Докато Вие само хулите. Мое лично мнение е, че дядо Николай трябва да бъде анатемосан и изхвърлен от БПЦ!!! А и освен Николай друг не си позволил да използва компромати и да злослови по адрес на висшия клир!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
___reklama___ преди 11 години
.... topla informacia za novia luxozen model na lincoln mutropolit
11
4
 
5
 
! Отговори
КАЛИМЯВКАТА ГОРЕ НА преди 11 години
СНИМКАТА, ОСВЕН ЗА ДОНОСНИК, ЗА НИЩО ДРУГО НЕ СТАВА!!! ТО СИ МУ Е ВРОДЕНО И ВТЪКАНО В ДЕСЕУГОДНАТА МУ МУЦУНА И ОСАНКА....
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Митрополит Кирил иска единство..........i nov lexus lexus