Могат ли да носят етикет "вредно" млечните продукти с растителни мазнини?

Трябват ясни правила за етикетите, не стряскащи надписи, коментират млекопреработвателите
Обновена: 21 ное 2012 12:16 | 21 ное 2012 12:16,
13
Могат ли да носят етикет "вредно" млечните продукти с растителни мазнини?
Снимка: Reuters

Етикети „вредно“ на млечните продукти с растителни мазнини биха били парадокс, коментира в ефира на bTV Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите. Това означава, че въпросният продукт не би трябвало да е на пазара, защото става въпрос за храни от първа необходимост, допълни тя.

Коментарът на Славова е свързан с изявленията на министър Мирослав Найденов от вторник (20 ноември). По време на форума „Чиста храна“ той нарече „вредни за здравето“ млечни продукти с растителни мазнини и коментира, че би искал да има поставени предупредителни етикети за тези храни.

Представителите на млекопреработвателната индустрия обаче смятат, че не стряскащи предупреждения, а ясни правила при етикетирането са решението на проблема. Славова коментира, че е световна практика на етикетите на храни с растителни мазнини да не може да бъде слаган надпис „млечен продукт“.

Зад разграничение при етикетирането застават и от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Представителят на организацията Димитър Зоров смята, че посочването на съдържанието на растителни мазнини на етикета е в основата на решението на проблема.

Имитиращият бизнес – с добавянето на растителни мазнини в млечните продукти, е бизнес за няколко милиарда и с голямо лоби – и в ЕС, и в България, обясни той.

Производителите, които влагат чисти продукти страдат от нелоялна конкуренция в случая, допълни още Зоров. Техните продукти са по-скъпи, а фирмите, които влагат примеси си осигуряват големи печалби за сметка на истинския млечен продукт.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
32
 
! Отговори
Vapros? преди 11 години
Samo v BG li se praviat "mlechni produkti" s rastitelna maznina? Pitam zastoto ne jiveia tam i mi e lubopitno dali i az triabva da vnimavam za tova. A i kato se vrastam v BG dori ne znaeh che sireneto ne e istinsko, dokato niakoi priatel ne mi kaza...Ujasno e che taka podvejdat horata, zastoto povecheto ili ne chetat etiketi, ili ne znaiat che sastetsvuvat imitazii..Mnogo jalko za vkusnoto ni bialo sirene, sega samo grazka feta ostana kato zamestitel.
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Славова коментира, че е световна практика на етикетите на храни с растителни мазнини да не може да бъде слаган надпис млечен продукт."---Такава мярка няма НИКАКЪВ ефект на практика. Например: на щанда с краве масло и подобни в Кауфланд гледам няколко продукта на които пише само "Масло" с големи букви, вместо "Краве Масло", а на етикета пише че е имитиращ продукт с растителна мазнина. Каква е вероятността средностатистическия потребител да се замисли за разликата между "Масло" и "Краве масло"? НУЛЕВА. Същото е примерно и с топеното сирене. Вместо примерно "Топено Сирене Гауда" пише само "Топено Гауда" (и с малко букви - имитиращ продукт)... Това е безсмислено - просто са си измислили начин хем на хартия да се води че има някакви "строги" регулации, хем на практика да си продават същите *** на един и същи щанд с млечните продукти и да подвеждат хората.Щом нещо е вредно - ЗАБРАНЕТЕ ГО.По същия начин извъртяха и стандарта "Стара Планина" - продават *** на които ИМЕТО им е "Стара Планина", а не стандарта по който са правени (сега не знам дали още има такива, но в един момент съм 100% сигурен че имаше)...
10
0
 
32
 
! Отговори
НЕ на ГМО-то преди 11 години
МОГАТ ДА НОСЯТ ВСИЧКО, ВАЖНО Е ДАЛИ ЩЕ РАЗРЕШАТ ДА НОСЯТ ТЕЗИ ЕТИКЕТИ!!!
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако на всички вредни продукти пише, че са вредни, то ние бихме констатирали, че употребяваме много вредни продукти.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом са вредни, разбира се че могат, дори трябва да е задължително!
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вредно или не - аз искам да ям чист МЛЕЧЕН продукт.
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВРЕДНО-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.Пише СИРЕНЕ,пък то ПАЛМОВО МАСЛО.Не ВРЕДНО,а да пише ОТРОВНО.
5
0
 
32
 
! Отговори
анон преди 11 години
Защо само млечните продукти???То и сладкото е вредно и циграите и алкохола, да слагат навсякъде Етикета "Вредно" И готово!Който може да си позволи сирене хубаво си позволява, а който не може да си го позволи взима от растителните 1път в месеца и готово, Питам как възрастните хора на които масово пенсийте са 150-200лв. За които тия пари за сметките едвам стигат да не говорим за лекарства да си позволят хората по скъпо сирене, което не е разтително или кисело мляко по скъпо примерно!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА могат
3
0
 
34
 
! Отговори
Зоров преди 11 години
Тоя па Зоров кво се прави, че продуктите му са много качествени, *** от класа са и те. Пършевица не купувам. Да си яде пършивите млека.
2
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ако някой чака Миро Мазното да каже нещо свестно,значи чака от умрял писмо,или по точно казано тез от ГЕРБ всички се изхвърлят като ч.....я на мокър пясък
1
0
 
35
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Това дали са вредни може да стане след дълго време консумация, но тогава ще е късно.Тези подукти имат вкус *** и не ми е ясно кой ги яде - по-добре малко качествен продукт, отколкото имитации. Тези *** не стават и за баница, защото се превръщат в някаква течност.Аз ям сирене Сердика и Роса от мандра Рилци- Добрич и се надявам, че се спазвят всички правила - вкусни са.Освен това продукцията е голяма и често има промоции, които ги правят достъпни.