Българският турист иска сигурност и екзотика

Коментарите на специалист в областта
27 ное 2012 07:36, Петя Славова
23
Българският турист иска сигурност и екзотика
Българският турист обича и екзотичните места. Снимка: БТА

Като турист българинът не е склонен към авантюри, а предпочита сигурността. Една новина може да го накара да се откаже от пътуване или направо да "изтрие" определена дестинация от картата на света, каза Радослав Георгиев - мениджър на туроператорска компания пред БТА.

Експертът коментира ситуацията в бранша. Той обобщи предпочитанията на българския пътешественик и резервациите за предстоящите празници. В подкрепа на твърденията си за здравомислието на родния турист той разказва, че след т. нар. Арабска пролет пътуванията към тази част от света са сведени до минимум. За предпочитаните до преди няколко години Египет и Тунис няма почти никакви заявки.

Любими дестинации за родните туристи остават съседните държави, разказва Георгиев. По думите му много нашенци пътуват до Турция и Гърция не само, за да си починат в популярните курорти, но и за да разгледат забележителностите на двете държави. Сред най-предпочитаните маршрути на българите е и Италия. Обяснението е, че освен изключителното културно и историческо наследство, тази страна е и сравнително близко и пътуването е на приемливи цени, обяснява Георгиев.

Нашите туристи харесват и по-екзотичните места. Като най-предпочитани той посочва остров Бали, Тайланд и Индонезия. В последно време все по-актуална страна става и Виетнам.

По-предвидливите българи вече започнаха да правят резервациите си за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, казва туроператорът. Според него предпочитанията са най-вече за Гърция, Турция и Майорка. Хората се съобразяват, че почивните дни са малко и търсят места, до които се стига по-бързо. От по-далечните маршрути най-търсени са празничните пакети за остров Бали. По принцип за близките дестинации най-предпочитани са седмичните пакети, сочи практиката на Георгиев. По думите му който смята да посети далечна държава, заминава минимум за 10 дни. Всъщност, почивките и екскурзиите до екзотичните държави се оскъпяват най-вече заради самолетните билети, посочва туроператорът. Неговият съвет към желаещите да пътуват е, ако искат пътешествието да им излезе по-евтино, да купуват билети или в последния момент (макар че е под въпрос дали ще си намерят) или дълго време преди тръгването, защото тогава компаниите правят сериозни отстъпки.

Много българи са фенове на т. нар. сити-дестинации, до които "прескачат" за уикенда, казва Георгиев. По думите му сред градовете фаворити на нашите туристи са Будапеща, Виена и Париж. Георгиев със съжаление посочва, че от българските градове за сити дестинация става единствено София, тъй като до там има редовни самолетни линии. Поради тази причина и този вид туризъм у нас не е развит, тъй като до другите градове, в които има исторически и културни забележителности, е невъзможно да се дойде само за почивните дни.

През последните години все по-търсени от българите стават морските круизи, казва Георгиев. Според него предпочитанията са най-вече към Средиземноморието. Туроператорът разказва, че сега в страната започват да се развиват наченки на популярните в САЩ въздушни круизи, при които туристите обикалят с малък частен самолет. По думите му най-вероятно първите стъпки ще бъдат направени в комбинация между български и румънски туроператори, като посочва, че вече се водят разговори в тази посока.Българите проявяват любопитство и към екскурзии и почивки в Южна Америка и Африка, но реалните пътувания към тези дестинации все още са  малко, казва Георгиев. Според него основната причина е отдалечеността на тези райони. Обикновено в
тези посоки туроператорите разработват индивидуални пакети за клиентите си.

За ситуацията в бранша Георгиев посочва, че пазарът започва бавно да се размърдва. Явно на българина му омръзна да се "стиска" заради кризата и тъй като тя няма свършване, отново започва да харчи за пътувания. Специалистът подчертава, че тенденцията през последните години е мераклиите да пътуват само с големи, проверени компании, на които може да се разчита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Kletkov преди 11 години
a ot kakvo imat nujda chujdite turisti ot tzelia svyat, za da im se priiska da doidat v BG, kakvi turisticheski uslugi chujdestrannite turisti iskat da izjiveyat v BG i zasto tochno v BG?!apropo, koga ste nauchim detaili s snimki i video kak jiveyat i kak se chuvstvat siriiskite bejantzi v BG? kolko sa radostni i stastlivi, che sa popadnali tochno v BG?! to drugi turisti nadali ste otkriete okolo vas sega.......za aktualna info, uvajaemi dnes.bg!
18
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Обиколила съм толкова много държави и страни в Европа е супер скъпо да има какво да се види но от Европа предпочитам Италия Франция Германия и Скандинавските държави не искам да чувам нито за Гърция ни Испания или Португалия,най-якото пътуване ви агов било до САЩ!!!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българския турист иска всяка сутрин една и съща закуска. Иска да го цакат с 20 ст за сметанка за кафенцето след като е платил 120 лв за нощувка.Българския турист трябва да се съобразява в кой часове си почива за да не наруши графика на двете лелки дето чистят хотела.Българския турист трябва да ходи по 2 км за да стигне до плажа който е на 100 метра
16
0
 
1
 
! Отговори
Харис Китос преди 11 години
Като турист българинът иска луксна ниска цена!Всички възможни екстри за жълти стотинки.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и чужденците предпочитат екзотиката,по близо до природата.Това лято в Слънчев бряг ,чуждестранни туристи рязко са намалели.Слънчев бряг е известен само с алкохолния туризъм.Презастроен до неузнаваемост.Преди се е посещавал от доста богати,сега от младежи за около 1 седмица,ползват го като дестинация.Хората искат да си почиват по близо до природата.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 4-ти:темата е какво предпочитат нормалните бг туристи. Не става дума за червени талибани, които могат само зомбирано да повтарят повелите на партията. Идват избори, гласувай си за бсп щом толкова ти е акъла и продължавай да търсиш дестинации около кофите за ***.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Белийз е оригиналното име, прочети където трябва. Белиз е през руски език. И е по-точно в Централна Америка, а граничи с Карибско море. А кой е *** и ***, нека другите си направят извода, защото обиждаш един човек, който нищо не ти е направил. Както виждаш и ти не си точен.......
12
2
 
1
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
ste harchi koyto ima-obiknoveniyat balgarin pak ste si broi stotinkite pred magazina.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1Белиз е на Карибите а не в Южна Америка бе ***!И е Белиз а не Белийз бе *** неграмотен.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10Лъжат се балъците като теб.Що не дойде мен няkoй да излъжe...
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Коментарите на специалист в областта"................???Не знаех че в Бг има специалисти по каквото и да е.Като виждам в какъв *** се е превърнала държавата си правя изводите и за "специалистите".Те определено са от типа ПИШМАН.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление българина е вечно лъган. Четеш до Италия със самолет за 500 лв. еди колко си дни. После започва не е включен трансфер, летищна такса, доплащане горивна такса и др. , ами значи цената не е 500 лв. защото това са неща които не може да не платиш. Защо тогава губят времето на хората да четат, това е супер некоректно и досадно. Това е нещото което ме отказва веднага, защото лъжата започва още в предложението, какво ли да очаквам после.
7
1
 
9
 
! Отговори
с парашути от Румъни преди 11 години
А какво обичат френските туристи, любители на екстремните спортове, дошли с парашути от Румъния?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходя на море в Гърция и Турция ,просто защото там ми е по- евтино от нашето черноморие. Ако си с компания и наемете вила ,а пазарувате от супера ,то морето излиза супер евтино. За екскурзии другаде няма пари!
5
3
 
2
 
! Отговори
Нико преди 11 години
Аз бих посетил Япония, за там не ни трябва виза в рамките на 90 дни
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българският турист иска сигурност и екзотика, и всичко това го осигуряват боклукчийските кофи в които всички се стараят да докопат нещо свежо за хапване. боклукчийските кофи стават все по-честа дестинация за българина вследствие на бързия икономически разтеж. Хубавото е че за тези интересни преживявания не се налага да се ходи в чужбина, а се равива Бг туризма. След вояжа на Боко в Щатите, се очертава още една екзотична дестинация - Афганистан, където много млади хора в търсенето хармония и покой ще намерят вечен покой сред просторите на талибаните. Там ще имат невероятната възможност да се напушват до умопомрачаване и в такова състояние да участват в реалити шоу наречено футбол с току що отрязана глава на българин, участниците и отборите вече са утвърдени в щатите. А победителите ще могат безплатно да разгледат кулите близнаци в ен ей...или по точно ямите от тях и да направят дарение от спестяванията си за подпомагане на американските вдовици. Българските туроператори развиват и едни други много перспективни направления на туризма в Бг като отрепване на пенсионер за 2 лева, измама на 1 или повече пенсионери по телефона, екстремално крадене на високоволтови кабели, крадене на луканки от балкон, разбиване на изби със зимнина и други естремални направления които могат да се предложат само в Бг.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът не се стиска, а просто няма. Като нямам ,няма какво да стискам.
2
2
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
"Бали и Индинезия" е добро.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лично аз предпочитам Франция, Германия ,Австрия и Швейцария. Добрата стара Европа.Ако отида на екзотично пътешествие бих избрал Белийз, в Южна Америка. Истинско съкровище за природолюбителите и екотуризма.