БАН и Фонд "Научни изследвания" в кореспонденция

Академията иска анулиране на конкурса, Фондът огорчен от упреците
35
БАН и Фонд "Научни изследвания" в кореспонденция
Снимка: БулФото - архив

Общото събрание на Българската академия на науките поиска да бъдат анулирани резултатите от конкурса на Фонда за научни изследвания за финансиране на приоритетни научни проекти.

Скандалът около фонда избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата доктор на науките ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

В скандала беше намесено и името на театралния критик проф. Мирослава Кортенска, която беше „отлюспена“ от фонда и обяви гладна стачка в знак на протест. Министър Сергей Игнатов съобщи, че се е съгласил с отстраняването й, защото има съмнения за криминални деяния и присвояване на средства.

Още по темата

Според БАН конкурсът е проведен при многобройни драстични нарушения на законите и решенията на парламента, образователното министерство, както и на правилника на Фонда.

„Те хвърлят дълбока сянка на съмнение върху обявените крайни резултати от конкурса и обезсмислят труда и амбициите на цялата научна общност от българските висши училища и научни институти“, се посочва в обръщението, адресирано до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на ресорната парламентарна комисия и председателя на Изпълнителния съвет на Фонда.

От БАН искат осветляване на процедурата, свързана с оценяване и класиране на кандидатствалите в конкурса проекти, като се публикуват съставът на временните научно-експертни комисии по конкурса, списъкът на рецензентите, с посочване на областта им на компетентност и броя на рецензиите, които всеки от тях е изготвил, списъка на всички участвали в конкурса проекти.

В обръщението, подписано от председателя на Общото събрание на БАН проф. дхн Никола Малиновски, се иска още приемането на условия за прозрачност за всички бъдещи конкурсни процедури и публикуване на научните и финансовите отчети на всички приключени конкурси.

В отговор ръководството на Фонд „Научни изследвания“ изпрати писмо до БАН с копие на сключения тази година меморандум за сътрудничество между двете научни институции.

От Фонда заявяват, че приемат с огорчение действията на учените във връзка с конкурса и припомнят, че има процедура за възражения на некласираните проектни предложения.

Без тази сесия досега академията е получила от Фонд „Научни изследвания“ над 57 млн. лева. От тази сума 35% учените са използвали за заплати, съобщават от Фонда и напомнят, че 40% от всички екипи, участвали в конкурсната сесия, са свързани с БАН.

„Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда, в некомпетентност и участие в нечисти сделки“, заявяват още от Фонд „Научни изследвания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До тихата_стъпкаЩо за глупости! С трици маймуни можеш ли да ловиш?! Наука се прави с ПАРИ!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ехологАми Ехолог, аз имах проект преди години, на стойност 9 000 лв за 4 г., защото все нямаха пари да преведат за следващият етап. Публикувах 5 статии в реномирани списания, имам 50 цитата от тях. Е, не напвавих патент, нито станах Нобелов лауреат, ама надявам се не мислиш, че с такова финансиране е възможно. Купувах си само консумативи, а приятели в чужбина ми правеха на волни начала някой анализи (дарение брат). Та така, отговарям на теб и други които могат да се чудят същоъо!
12
3
 
5
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Не ставало въпрос за наука, а ставало въпрос затова кой да лапнел парите. Затова нямаме наука на световно ниво, всички са се разделили на противникови лагери и всеки си драпа за кинти.
11
0
 
7
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
единият анголски професор, другия театрален критик , ми като видиш ръководството и друго не ти трябва. Но е хубаво понеже така и така се заговори за фонда да се види, какво е постигнато с парите раздавани предишните години. Кой е свършил нещо и кой само е похарчил парите.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПРОСТОВ случая не става дума за Кортенска! Тя може да е права, може-не! Става дума за идиотското поведение на власт имащите!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 11 години
гюров дърт комунистически шестак .. с манталитет и вид на разплодена ***, сергей игнатов типичин нагъл . и крадлив комсомолец!! какво образование ..свинщина
8
0
 
12
 
! Отговори
Rumi преди 11 години
НФНИ се опитва да сплаши БАН и да манипулира общественото мнение! 35% от стойностите на проекта били за заплати. Ами уважаеми, г-н Петров такива са ви условията и то само ако в колектива има поне 50% млади учени участници. И за големи колективи това са 100 лв на месец на човек!!!!! Я се подгответе по-добре и се мотивирайте по-аргументирано като искате да манипулирате.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яко кражби в БАН, но шефът му няма имоти на Азорските острови за разлика от Рангел Гюров, нали така! И да не забравяме и *** конте Сергейчо Игнатов....
6
0
 
2
 
! Отговори
ама друг път преди 11 години
bulfund точка ком - спирането на линкове във форума е идиотско
5
2
 
9
 
! Отговори
ама друг път преди 11 години
Бан им казват, че не щат да имат общо с извратения тазгодишен конкурс, а те нагло им извъртат думите. Ченгеджийски похвати, ама не хващат вече вяра, защото имаме и двата текста - (сложете трите w) на bas.bg и на bulfund
4
1
 
4
 
! Отговори
ПРОСТО преди 11 години
ТАЗИ КОРТЕНСКА ТРЯБВА ДА СТАЧКУВА ПОНЕ 6 МЕСЕЦА ЗА ДА ИМА ГОРЕ-ДОЛУ ВИД!!!ТОВА Е СТРАШНО НАГЛА ЖЕНА !!! А УЧЕН С ПРАЗЕН СТОМАХ МИСЛИ ЗА ХРАНА , А НЕ ЗА ИНОВАЦИИ!!!
3
1
 
10
 
! Отговори
Нещастници! преди 11 години
Аз пък знам за един друг институт, чийто отлично атестиран директор преди няколко години беше насила сменен в разрез със всякакви правила и норми. Учените реагираха остро. Сега, наказателно, са отхвърлени 22 стабилни проекта, предложени от този институт, а е печеливш един - чиято ръководителка е сред хората с най-бедна научна продукция, но затова пък беше с големи заслуги в онази интрига отпреди няколко години. Една от покровителките й е с тежка дума в същия този Фонд за научни изследвания.
2
12
 
2
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Яко кражби в тоя БАН ей, вечно ненаялите се господа и госпожи комунисти. Всички ръководители над 45 годишна възраст трябва да бъдат освободени незабавно !!!
1
9
 
3
 
! Отговори
Мони Дянков преди 11 години
Знаете ли какъв е сайта на БАН!? eBan.org[i:ban.org] - което ще рече *** в оргия!