"Гардиън" за България: гнила политика, гнили домати

Земя, измислила кирилицата, не бива да се подценява, пише изданието
Обновена: 1 дек 2012 12:14 | 1 дек 2012 09:00, Елка Василева
460
"Гардиън" за България: гнила политика, гнили домати
Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък, не бива да се подценява. Снимка: Булфото

Българският поет Николай Колев с брада като на Толстой уведоми на 14 ноември шест водещи институции в страната си, че планира да замери всяка с по един домат, обвинявайки ги в корупция, пише британският вестник "Гардиън" в редакционна статия, озаглавена "България: гнила политика, гнили домати".

"Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието", цитира вестникът думи на Колев, който, след като хвърли първия домат по парламента, бе връхлетян от 40 полицаи и арестуван.

Перспективите за доматена революция са малки, но Колев има своите основания, продължава вестникът. Според "Трансперънси интернешънъл" България е задминала ЕС като най-корумпирания член на ЕС, а Центърът за проучвания на демокрацията в София смята, че всеки месец българите плащат по 150 хиляди подкупа.

Още по темата

Разпространени от WikiLeaks дипломатически грами показаха как организираната престъпност е минала отвъд подкупите и участва пряко в изборната политика. Премиерът Бойко Борисов, който обеща да се бори с корупцията по време на кампанията си, след три години на власт все още трябва да докаже, че е достатъчно твърд  да действа, отбелязва "Гардиън".

Мнозина българи не зачитат страната си и имат повече доверие на ЕС. Вестникът добавя, че преговорите за присъединяване на България към ЕС са били прибързани и са оставили страната нереформирана.

По Божията милост, пише "Гардиън", София няма големи дългове и националната икономика е стабилна. Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от българските домакинства се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите.

Според "Гардиън" "централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон". Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.

 "Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подценява. Българите са прави да гледат към Европа, защото съдбата на България зависи много от това дали европейският проект ще се износи и дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и може би още малко домати", завършва статията на "Гардиън".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
6
 
2
 
! Отговори
@372 преди 11 години
Пич нали ти е ясно, че изказваш само личното си мнение на неуспял емигрант, а не факт или природен закон?
295
3
 
11
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До 363Статиите на Дойче веле най-често са пълни с откровена неприязън към България и българите. Подписвани са от българи. Тази статия в Гардиън е редакторска, няма определен автор, отговорност за съдържанието й носи изцяло редакторът, който е англичанин. Не знам откъде си черпи сведенията. Четох я в оригинал и не мисля, че е писана с лошо чувство към българите. Може би на някои българи да им звучи странно, но англичаните така си говорят. Някои коментарите под статията обаче са ужасни. Писах им.
294
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГМО-доматите не гният, в кой век живеете?
293
6
 
18
 
! Отговори
Bugarche преди 11 години
Да ме прощават емигрантите ама къде ли не ходих, какво ли не видях - по-хубаво от България няма. Факт!
292
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne napuskayte stranata molyavi 4e koy 6te komentira za turciya
291
5
 
12
 
! Отговори
майеми плейъ преди 11 години
Борисий || ***
290
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NAPUSNETE BALGARIA , DOKATO STE MLADI !
289
2
 
11
 
! Отговори
DO 367 преди 11 години
DADOH MLADOSTA SI I NAI- DOBROTO OT SEBE SI . POSTROIHME KOMUNIZAM ZA EDNA SHEPA LUMPENI . RABOTIHME ZA DEMOKRACIA ,POLU4IHME SOCIALISTI I MUTRI . ZATOVA EMIGRIRAH , VE4E ZNAM OT OPIT 4E BALGARIA E DARJAVA S PROST NAROD I BEZ SVETLINA V TUNELA . A TI ,TI SI PROSTO POREDNIA SHIBANIAK.
288
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички ревящи и пишман патриоти а да не забравям и интелект имигранти ; мислите ли че ако холандците бяха хвърлили лопатите и емигрирали , че всички добре платени ако бяха емигрирали къде щяхте да бегате сега?Ако просто бяхте малко по достойни мъже тук щешее да е рай ... а сега освен по една фуста да сложите и се кефете на готово
287
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е .......не е ли така?
286
1
 
10
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
MOLQ MUTRATA BOIKO BORISOV DA OTGOVORI ZATO SLED 3 G UPRAVLENIE NA GREB SME PO DOXODI SLED PAPUASITE SRAM I POZOR
285
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Николай Младенов плюе материяла на Бойко от Англия И ГЕРМАНИЯ .
284
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някой журналист се упражнява върху България един път пише от доиче веле друг път от Гардиън трети път от вашингтон пост . хахахаха и цялата поръчка идва от въшният министър Николайчо Младенов евреичето статийте си приличат
283
19
 
18
 
! Отговори
kk преди 11 години
Англичаните цъфнаха и вързаха и сега дават менторски коментари. В Лондон и пъбовете отдавна не са английски, лондончаните са по-черни от *** в Лагос, ама акъл дават...
282
8
 
6
 
! Отговори
Хохегер преди 11 години
Да изберем тогава Босия да ни управлява,като е толкова умен,знаеш,можещ и решителен,жалко че все такива подбират за лице на българската държава.
281
3
 
44
 
! Отговори
Уйко Ви преди 11 години
Аман от *** в тая държава! Само се гледа къде какво става, кой колко получава, колко било чисто, колко било подредено! Комунистите ли е^баха майката на новите спирки по София, те ли осират със спрейове всяка новобоядисана фасада, те ли режат с ножове седалките на новите автобуси Мерцедес? Вчера група *** за 5 минути направиха една градинка на ***, като си хвъркиха всичките *** около пейката, дето седяха!Не са ви проблем комунистите, а гените, гурели нещастни!
280
12
 
13
 
! Отговори
Уйко ви преди 11 години
Абе аре махайте се сички, изчезвайте! Живейте в две състояния - 1. Да си мерите стандарта със страни, които са проляли реки от кръв, за да си го осигурят, и 2. Да гледате назад, да ви се привиждат комунисти, болшевики, та чак до френската комуна и до утопистите да търсите корените на собствената си непълноценност!Пълно е с качествени млади хора, които работят тук и са щастливи. Не си мерят заплатите с германци, холандци и афганци, а просто се радват на това, което имат. Вие се махайте!
279
3
 
10
 
! Отговори
EMIGRANT преди 11 години
NAPUSNETE BG ,DOKATO STE MLADI !!!
278
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо гардиън не се загрижи за тяхната икономика, която тотално се прехвърля в ръцете на на заинтересовани компании от русия, китай, индия и тук -там сащ. ЮК ще пропадне преди българия, заради местоположението си. Пророчествата са написани преди хиляди години и да не ни завират ес в носа, защото истинския българин не го иска.
277
1
 
16
 
! Отговори
Гардиън преди 11 години
"Гардиън" за България: гнила