Народното събрание прие бюджета на НЗОК за 2013 г.

Вноската остава 8%, а възрастните ще плащат 3,10 лв. за посещение
5 дек 2012 22:14,
47
Народното събрание прие бюджета на НЗОК за 2013 г.
Мая Манолова. Снимка: Bulphoto

Министерският съвет предлага бюджетът на НЗОК по приходите и трансферите да е на обща сума 2 710 276 000 лв. Това стана ясно при днешното му обсъждане в Народното събрание.

За здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 176 млн. лв., за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ са отделени 178 млн. лв., за дентална помощ са предвидени 106,5 млн. лв. за медико-диагностична дейност - 71,5 млн. лв. за лекарствени продукти - 534 млн. лв.; за медицински изделия - 70 млн лв. за болнична медицинска помощ - 1 189 511 000 лв.

Предвижда се резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, да е 269 033 000 лв. Депутатите записаха със средства от резерва на НЗОК да могат да се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата за здравноосигурителни плащания.

Здравната вноска остава 8%, а таксата за посещение при личния лекар не бе свалена за възрастните хора до 1,50 лв. за посещение, както бяха поискали депутатите от Коалиция за България. От догодина за посещение при лекар ще се плаща 3,10 лв., подчерта Емилия Масларова от левицата.

Предложението на Коалиция за България предвиждаше за всяко посещение при лекаря или лекаря по дентална медицина лицата, навършили 60 години и осем месеца за жените и 63 години и осем месеца за мъжете, да заплащат сума в размер на 1% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, определена със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. В момента те плащат 1% от минималната работна заплата.

Народният представител от ПГ на Синята коалиция Ваньо Шарков заяви, че това предложение е дискриминиращо по възраст. „Не е уместно това предложение до тази възраст да плащат една потребителска такса, над тази възраст – да плащат друга”, каза Шарков.

НЗОК ще определя за всяка районна каса годишен прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите, разпределени по месеци, а в договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ съгласно Закона за здравното осигуряване се определя годишен прогнозен план за обем на дейност и стойност на разходите, разпределен по месеци и тримесечия.

Управителят на Здравната каса вече публикува новите правила за финансиране на болничната помощ, те са определили в един район колко ще са пациентите с язва, с херния, коментира депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Надзорният съвет /НЗ/ ще има право да извършва вътрешни компенсирани промени на кредитите между елементите на разходите и трансферите в рамките на утвърдените със закона за бюджета на НЗОК за съответната година разходи и трансфери, с изключение на такива, които водят до увеличаване на разходите за персонала.

Според промените НЗ по предложение на управителя на касата одобрява необходимите промени по отделни параграфи на разходите, извършвани от НЗОК и финансирани със средства от трансфери от МЗ, непредвидени в този закон, без да се нарушава балансът по бюджета на касата. Трансферите са за здравно неосигурени лица - за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически болести, и др.

Манолова обаче откри 2 тежки нарушения на Конституцията в Закона за бюджета на НЗОК. Тя напомни за решението на Конституционния съд, според което трансферът на 100 млн. лв. от НЗОК към здравното министерство противоречи на Конституцията. Решението беше взето, когато вече бяха трансферирани 50 млн. лв. Остава обаче въпросът - къде са останалите пари.

„50 млн. лв. висят някъде във въздуха. Не се харчат тази година, но ги няма и бюджета за следващата година", изтъкна Манолова. Тя напомни, че беше отхвърлено предложението на левицата тези 50 млн. лв. да се използват в бюджета на НЗОК за следващата година. Отхвърлено беше и предложението за актуализация на бюджета на НЗОК за 2012 г.

Управителят на НЗОК Пламен Цеков обясни, че парите - около 41,8 млн. лв. - са по сметките на касата, но не може да се разпорежда с тях без санкция на Народното събрание. В парламента има внесено предложение за актуализация на бюджета на касата за 2012 г., очакваме депутатите да се произнесат, посочи той. Ако приемете тези над 41 млн. лв. да бъдат в разходната част на НЗОК за 2012 г. , ние ще можем да оперираме с тях, добави Пламен Цеков.

Мая Манолова беше категорична, че е противоконституционен и текстът, с който се прехвърлят дейности от здравното министерство към НЗОК - за имунизации, за ин витро, за интензивни грижи. „От ангажимент на държавата превръщате дейностите в ангажимент на осигурените граждани", подчерта депутатът от ПГКБ.

Манолова настоя тези противоконституционни трансфери трябва да бъдат върнати там, където им е мястото. „Къде са 43 млн. лв., с които се увеличава вноската на държавата за пенсионерите в резултат на увеличението на пенсиите от 1 април с 9,3%? Къде са 30 млн. лв. от увеличената вноска на държавата за децата, за пенсионерите? Как така четвърта година поред трансферът на държавата за вноски на хората, които осигурява, са в един и същи размер? Тук е нужен не финансист, а екстрасенс, за да обясни тези факти", каза още Манолова.

По думите й болниците са в трагично положение с около 350 млн. лв. неразплатени задължения, а същевременно все повече хора не си плащат здравните вноски. „Тази система не удовлетворява гражданите и лекарите. Трябва да я променим", отбеляза депутатът Евгений Желев.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер заяви по време на дебата преди гласуването, че според нея Българският лекарски съюз няма да подпише рамков договор - лекарите подозират опит да се администрира системата в одържавената каса. Предлага се рестриктивен бюджет със строги правила, диктувани от НЗОК - близо 3 милиарда лева не могат да бъдат определяни само от здравната каса, обясни тя.

Според Джафер се предлага да се слагат рамки по отношение на годишен план, на шестмесечие, да се ограничават клинични пътеки. За нея това означава още фалирали общински болници, върнати пациенти, защото диагнозата им не е добре платена по съответните клинични пътеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
хе хе хе преди 11 години
ракията дошла по-вече за някои форумци.
36
0
 
0
 
! Отговори
много преди 11 години
страшна бе, тя е съветничката на С.Станишев и виж до къде го докара.Просто е копирал кюстендилското й красноречие....
35
1
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....Я ДА ВИДИМЕ ПЪ МАИШЕТО КОИ *** Е***....!
34
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ДРЪТА *** С ПРИВИЛЕГИИ...!
33
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МАИШО Я КЪЦКАИТИ САМУ У Г*ЗЕТО...!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ali Baba i 240-te razboinika napravili NARODNO hahahahahahaha SABRANIE !!!!!!!!!!!
31
4
 
2
 
! Отговори
деди преди 11 години
Що разваляте настроението на хората с тая грозна, селска муцуна
30
3
 
20
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Точен коментар! Нали щяха да спират контрабандата на цигари и акцизни стоки по митниците? Да, ама всичко тече в техният бездънен джоб.Ще увеличават таксата за посещение при лекар, за да може Дянков да си пълни дупките в бюджета. С кои пари си води секретарката на екзотични дестинаци?ДЯНКОВ и разбойници откраднаха 1 милиард и 400 милиона здравни осигуровки.Сега източват и пенсионния фонд.По крадливо правителство от мародерите герберасти не сме имали.
29
1
 
19
 
! Отговори
Да дойде Сталин преди 11 години
Здравната каса отдавна фалира. Колко пъти вече Дянков я източва за да покрие бюджета си. Две неща най-много намразих - полицаите и спортистите, защото се опитват да са политици и с политическата и финансовата си неграмотност смачкват държавата. Към тях прибавям и докторите, че основното при тях е не лечението, а финансовото си забогатяване. В България, основния девиз стана "Човек за човека е вълк". Държавата се превърна в една зверилница, където вълците разкъсват ОВЦЕТЕ. Няма ли кучета?
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не казва от къде ще дойдат парите за този бюджет ?! От данъци, акцизи и ДДС-то на крайния потребител. Не от икономика.
27
0
 
9
 
! Отговори
arhar преди 11 години
И кой казва, че пенсиите щели да се увеличат средно с 9,3 % ? Това поредната лъжа на пицата ли е ?Ако една пенсия от 145 лв стане на 150 лв, то тогава имаме5/145 = 0,3448 , т.е. 3,45 % .А кои пенсии ще бъдат повишени от 700 лв на 770 лв ? Тези на другарите от БКП/ДС ?Някой да му обясни на ' калкулатора ', че лъжата е грях !
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Куче влаче-диря няма....
25
1
 
5
 
! Отговори
улук преди 11 години
Корнелйа кажими цифрите от ТОТОТ-искашли, да играеме ПОКЕР!!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не променят тези здравни вноски да не отиват в общ кюп системата ще фалира.Няма как едни да плащат други да ползват!Това не е социализъм той свърши!Но май точно това искат да фалира здравната система и да се почне от начало на чисто.Какъв е стимула на един работещ да внася за да се лекува ***?
23
5
 
3
 
! Отговори
Мая преди 11 години
Който иска да ме порне,първо да мине през шефа Сергей за одобрение.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТИГА МЕРАЦИ БЕ АЛОООО, МАЦА НЕ ДАВА БЕЗПЛАТНО./Само предизборно, може/
21
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НАПРАО СКЕМБЕ ЦОРБА...МААИООО...!
20
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
20...ТОВА Е ЕКСТРЕМНО...!
19
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕКОИ БРОНИРАН ВЛАК...!
18
2
 
9
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Маята кой ли я пердаши,кандидати много.

Спонсорирани публикации