Лекарите не искат да подпишат рамковия договор за 2013 г.

От лекарския съюз се опасяват, че дейности ще останат недофинансирани
14 дек 2012 20:30, Миглена Иванова
26
Лекарите не искат да подпишат рамковия договор за 2013 г.
Снимка: архив, Булфото

Българският лекарски съюз (БЛС) не е одобрил Националния рамков договор (НРД) за 2013 г., съобщиха от съсловната организация.

Членовете на съюза са обсъдили документа на извънреден събор в Пловдив, който ще продължи до 16 декември. От тях 224 са се обявили “против” рамковия договор за медицинските дейности през следващата година, 27 са били “за” подписването на документа, а 15 са се въздържали.

Лекарите не са съгласни с прехвърлянето на дейности от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и с огромния ръст на парите за лекарства, а не за извършените медицински дейности.

Още когато се подготвяше проектобюджета за здравеопазване през следващата година, председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че съсловната организация не вижда парите за здраве да имат реален ръст.

Според Райчинов заложените 70 млн. лева в повече в бюджета на здравната каса всъщност са заради по-високата минимална заплата и повишената събираемост на здравните вноски.

От лекарския съюз се опасяват, че прехвърлянето на дейности от министерството към касата ще ощети няколко системи от дейности, сред които педиатрия, патоанатомия, анестезиология, интензивно лечение и други.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
damata преди 11 години
Кажете ми как ще излекувате един световъртеж със 195 лв(толкова са парите за тази пътека дадени от касата!), eдин инсулт с 800 лв!, една дископатия с 600 лв2Една пневмония с 500лв и т.н.И тези пари са за всичко -труд на лекар, сестра, санитар, храна, отопление, осветление, изследвания и др. дейности свързани с лечението на един болен! Дянков, дянков просто сте вън от играта догодина!
19
1
 
0
 
! Отговори
мед сестра преди 11 години
Навсякъде се говори само за лекарите, а къде са в тази игра сестрите и санитарите дето обират трохите от трапезата и бършат *** денонощно? Т. нар. реформа беше направена само за лекарското съсловие сякаш само те са в лечебния процес! Заплатите са от 4000 до 60 000лв за лекар от провинцията и лекар в столицата.Една сестра от провинцията може да вземе максимум 700 а една столична от 1500 нагоре! За какво говорим!
18
0
 
0
 
! Отговори
Skorchev преди 11 години
Gospoda,mislia,che e kraino vreme da se vnese jasnota za vsichko v zdraveopazvaneto.Triabva da se zabrani da se plashta kakvoto i da e v lekarskija kabinet.Sled obsluzvaneto na pacienta da se otiva na saotvetnoto gishe i tam da ima chrezputarna vrazka izpratena ot med sestrata saotvetnata factura za sumata i izvarshenite deinosti.Taka e po civilizovanija sviat.Da se izdava saotvetnija document i na pacienta da mu e jasno za kakvo i kolko plashta.Struva mi se,lekarite iskat matna voda
17
5
 
0
 
! Отговори
ИК преди 11 години
Защо трябва да подпише само лекарският съюз. Няма ли пациентски организации ,организации на мед.сестрите или парите са само за лекарите.
16
0
 
5
 
! Отговори
БЛС преди 11 години
Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни алчните лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора.Източник Агенция Фокус
15
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
Най-големите далавераджии и рекетьори са лекарите, след съдиите разбира се. Побъркали са се от лакомия, да не се налага да ходиш в болница.Жив ще те одерат, а и няма да те излекуват. Прибират парите от здравната каса, прибират и рекета от пациента и шута навън
14
2
 
2
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Няма да подпишем няма да подпишем и накрая нищо
13
4
 
4
 
! Отговори
Кардио преди 11 години
Всяка година едно и също. Не ви ли омръзна да повтаряте едни и същи номера в цирка, наречен здравеопазване?!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се извиниш на мошениците от герб, означава да станеш съучастник на антинародната им политика! Това хитруване на дребно, няма да ги спаси от пълен разгром, въпреки всичките репресивни служби зад гърба и нахалните им политически фюрери!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко що е член на гЕРБ и всичко предложено от него е КОРУМПИРАНО НЕКОМПЕТЕНТНО обикновено без диплома или нужната квалификация НАГЛО КРАДЛИВО ЛЪЖЛИВО ПРОСТО ЛИЦЕМЕРНО ГАДНО УРОДЛИВО ЗАВИСТЛИВО НЕПОЧТЕНО
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаме нужда от Здравна каса, МЗ може само да разпредели средствата , а пък и всяка болница си има финансов отдел. Здравната каса е посредник, който гълта най-големият пай от здравните осигуровки. То не са заплати, то не са палати, пък като отидеш там те гледат сякаш си извънземно, а за отношение да не говорим. Този месец откриха подагра на съпруга ми и понеже е края на годината и болницата нямала пари си плащахме всички снимки и изследвания. Къде са ни здравните осугуровки /300лв./?
9
12
 
10
 
! Отговори
Bobi преди 11 години
Проф.Младенов:"Преди лекарите работеха без пари,а сега станаха алчни!"Препращаха ме от лекар на лекар,за да платя 12лв такса,а лекарствата ми струваха 09.50лв. Жена ми бе оперирана за 1500лвот моя джоб плюс разните такси ,които са си измислили,сякаш тя не била изобщо осигурявана.Сестрите са груби и арогантни,когато не получат кеша,а лекарите са надменни и недосегаеми,а би трябвало да са психолози............
8
13
 
7
 
! Отговори
един преди 11 години
Както и да реагират докторите в поликлиниките работят безхаберни некадърници и съсипват здравето на всички! Да не говорим ,че са най-корумпирани и безотговорни!Казвам го като пострадал човек от тях!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не се плащат повече пари за дейности означава, че ние обикновените хора няма пак да имаме достъп до специалисти, изследвания и адекватно болнично лечение.
6
21
 
6
 
! Отговори
RZI преди 11 години
Къде са тия лекари?То само търгащи.Къде са ми парите за здравни осигуровки????????Пушачи непушачи,шменти капели.*** дето работят по 6 часа на ден ще искат пари от ДАНЪКОПЛАТЕЦА!!!!!!!!!
5
3
 
17
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
*** от МЗ , пак оставиха първичените имунодефицити без лечение.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 4Явно не си съвсем наясно с материята,щом смесваш частен пенсионен фонд със здравноосигурителна система.Желая ти лека вечер.
3
6
 
22
 
! Отговори
патил преди 11 години
Докато плащаме на *** -така ще е !!
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТРЯБВАЗадължителната здравна осигуровка НЕ трябва да отпада,а ТРЯБВА да се въведе персонална здравноосигурителна сметка.Унаследяема.И с натрупване.Тогава като ти се наложи,НЯМА да си плащаш като поп,а ще си теглиш от сметката.Но ако това стане,твърде МНОГО чиновнически *** ще останат без синекурна работа.
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!Най-сетне една организация да се опъне на постоянните безумия,провеждани в здравеопазването!