Митрополит Николай: Църквата осиротя!

Навършиха се 40 дни от смъртта на патриарх Максим
Обновена: 15 дек 2012 15:49 | 15 дек 2012 14:49,
22
Митрополит Николай: Църквата осиротя!
Панихидата в Троянския манастир. Снимка: БТА

"Църквата осиротя! Скърбим от тежката загуба на патриарх Максим, но се утешаваме с вярата, в очакване на възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век.” Това заяви пловдивският митрополит Николай, след като отслужи заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на патриарх Максим.

Владиката спази обета си за 40-дневно мълчание и не коментира въпроси свързани със Светия Синод.

В Митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив се събраха десетки граждани, които присъстваха на панихидата.

Дядо Николай в съслужение със свещениците от пловдивската епархия отслужиха литургията в памет на патриарха.

Владиката се зарече, че ще коментира въпросите с църквата след утрешния ден и отказа да говори по темата за избор на нов патриарх и да коментира връщането на Инокентий в православната църква. Каза само, че се е помолил за душата за Максим.

"В целия си живот и служение за Светата църква той вършеше само добро, затова ни крепи надеждата, че ще възкръсне за вечен и блажен живот в Небесното царство”, каза още владиката.

На гроба на патриарх Максим в храма "Успение Богородично" в Троянския манастир днес в негова памет беше отслужена панихида.

На нея присъстваха почти всички митрополити от Светия синод на БПЦ, без Пловдивският митрополит Николай, Врачанският митрополит Калиник, Сливенският Иоаникий и без Западноевропейският митрополит Симеон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 11 години
Митрополит Николай не е гей и никога не е бил такъв. Аз го познавам лично и съм разговаряла със него на най различни теми.Мога само да кажа,че той е един прекрасен духовник и най заслужава да стане патриарх.Има чисто минало и прави прекрасни служби. Той е най способния сред всички останали. Той не се включи във пиршествата само дни след *** на Максим докато "Митрополит Кирил" пируваше и щедро черпеше със скъпо уиски.Срам и позор за църквата.Начело и трябва да има човек като Николай.
19
1
 
1
 
! Отговори
lo6o преди 11 години
В пазарджишката *** махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия синод и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.
18
2
 
12
 
! Отговори
Кой е осиротял? преди 11 години
Май че най-осиротял е Митрополит Николай като най-голям любимец на бившия Патриарх Максим който направо го хвана от детската градина и го направи Митрополит....
17
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Боже опази България в нашата църква от подобни митрополити бивши агенти на ДС бивши и настоящи ГЕЙ като дядо Николай и други в БПЦ. Опази ни ни от такъв патриарх, агент или ГЕЙ !
16
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
Коле, голям си лицемер да знаеш, да те вземат дяволите дано!
15
1
 
6
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До DO 10- KAKVI ORGII !!!!! TOY BESHE SVQT STAREC NA 98 GODINI . MISLETE PREDI DA PISHETE
14
0
 
3
 
! Отговори
Самоконтрол преди 11 години
Господ понася всички човешки немощи,но не търпи онзи ,който винаги роптае,и не го оставя без вразумление.
13
1
 
4
 
! Отговори
максима беше преди 11 години
на мястото си, а днешните мераклии ако народа ги избира, ще ги отхвърли.
12
3
 
11
 
! Отговори
Вярващ преди 11 години
Дали ако Николай не бъде допуснат до избор на патриарх ,както са вече повече са срещу него в Синода могат да го свалят сан и да бъде пратен в манастир. ?
11
2
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ТАКА Е...- ЦЪРКВАТА ОСИРОТЯ..., ЗАЩОТО СТАДОТО ИЗГУБИ ПАСТИРА СИ...- НА ЗА ДА СЕ ВЪЗРАДВА СТАДОТО ИСТИНСКИ..., ТРЯБВА ДА "ЗАГУБИ" И ЕДНА "КРАСТАВА ОВЦА"...- МАЙ СЕ КАЗВАШЕ НИКОЛАЙЧО...
10
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едва след смъртта на патриарх Максим излезе истината ,че той е живял в една стайчка с едно легло ,маса и множество книги и заплатата му от 600 лева които му се полагат на сана му като патриарх на БПЦ е дарявал всеки месец по 500 лв. в продължение на години на дом за незрящи деца като е преживявал само с 100 лв ,без да афишира това си благодеяние,ама нали жидовските медии всячески се стремят да плюят православието и БПЦ не спряха да кепазят и дядо Максим и народа се поддаде на тази пропаганда
9
4
 
11
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Какъв ли българин си,че да сложиш минус на стихотворението на Ботев(коментар 1)?А на тоя до кога и защо ни го представят за "дядо"?Господ да ни пази от него.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колката ,не е за служител на Бога ,....той става за търговец ,на едро !
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е ,...останаха само ТЪРГОВЦИТЕ, В ЦЪРКВИТЕ !
6
6
 
22
 
! Отговори
читател преди 11 години
Църквата не може да осиротее. А след това да има нов баща.Това е институция с 20 в- история.А Николайчо, с обратната резба, скъпите часовници, возила, бароне и охрана,местото не е в църквата, па макар и да го спрягат като синче на \максим.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всички ни стана ясно , че митрополит Николай се стреми към Патриаршеския трон.Но само това , че е млад и не фигурира във списъците на ДС , не е достатъчно.Начина му на живот е твърде спорен със тази нескрита любов към луксозни автомобили , скъпи часовници и най-вече яката охрана , маскирана със свещеннически раса.
4
6
 
18
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Лицемерна клика !!!!
3
3
 
17
 
! Отговори
.... преди 11 години
Турбокольо пак прави циркове!
2
5
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Светоста на блажено почившият,патриарх български Максим,тепърва ще се утвърждава и ще намира...път към вечноста.Той е един свещен...капитал за църквата и народа,вечна му памет.
1
11
 
29
 
! Отговори
Христо Ботев преди 11 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата...Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове

Спонсорирани публикации