Нищят за принадлежност към ДС началник отдели в НРС след 1991 г.

Предложението на Иван Костов бе прието на второ четене
Обновена: 18 дек 2012 19:04 | 18 дек 2012 18:48,
40
Нищят за принадлежност към ДС началник отдели в НРС след 1991 г.
Иван Костов. Снимка: БТА

Ще бъдат проверявани за принадлежност към службите на Държавна сигурност лица, заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г., съобщи БТА.

Това стана с приемане на второ четене на промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, внесени от депутати от ГЕРБ.

Предложението за отпадане на параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби на закона е направил между първо и второ четене на промените депутатът Иван Костов. Според този текст за лице, заемало или заемащо длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" към министъра на отбраната или началник на отдел или началник на секция в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г., не се установява принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА.

От левицата поискаха този законопроект да се гледа при закрити врата и да бъдат извикани началниците на НРС и "Военна информация". Депутатите отхвърлиха искането за засекретено заседание и приеха да бъдат извикани двамата началници.

Отхвърлено беше искането на Ангел Найденов да се отложи гледането на този законопроект до идването на двамата. В мотивировката си Найденов каза, че по данни от двете служби промяната ще засегне между 12 и 100 служители, като след обявяването им те могат да бъдат поставени под опасност.

За принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА ще бъдат проверявани и разследващите полицаи, военните разследващи полицаи, разследващите митнически инспектори, както и началниците и заместник-началниците на районни центрове 112. Ще бъдат проверявани и членовете на научните съвети, както и учредителите на нестопански организации и шефовете и придобилите акции и дялове на преобразувани и приватизирани държавни и общински предприятия.

Решено беше още сградата на комисията по досиетата, архива и имуществото й да се охранява от МВР, а не както е сега от НСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Питащият преди 11 години
С това трябваше да се приключи отдавна и всички досиета да станат публични. Не е редно работодателите на държавната администрация и политиците, каквито са всички данъкоплатци, да не знаят кои е работил за тоталитарния режим. Нали уж сме демокрация, а тя е власт от народа за народа. И защо когато СДС бяха на власт не се напънаха достатъчно да решат проблема? Не беше ли този министър председател.
29
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ ДС И БКП преди 11 години
До До АНТИ ДС И БКПЯВНО ТВЪРДЕНИЯТА НА МВР-ДС ПРЕДИ ДА ИЗБУХНЕ "ДЕМОКРАЦИЯТА" СА БИЛИ ИСТИНА И ВСЕКИ ТРЕТИ Е РАБОТИЛ ЗА ТЯХ !!!КАТО ГЛЕДАМ МИНУСЧЕТАТА СТЕ ДОСТА !!!СЕМО, ЧЕ ДАЛИ ЩЕ НАГАЗИШ В Л**НАТА ДОБРОВОЛНО ИЛИ ЩЕ ТЕ БУТНАТ В ТЯХ Е ВСЕ ТАЯ - Е И В ДВАТА СЛУЧАЯ СИ ИЗЦАПАН И СМЪРДИШ !!!ТАКА, ЧЕ ТОВА ИЗВИНЕНИЕ "НЯМАШЕ КАК ДА НЕ СТАНА АГЕНТ ПРОВОКАТОР" СИ ГО ДРЪЖТЕ ЗА ИЗВИНЕНИЕ ПРЕД ВНУЦИТЕ КОГАТО ИМ РАЗКАЗВАТЕ ПРИКАЗКИ ЗА ЛЕКА НОЩ !!!КАК НЯКОИ НЕ СТАНАХМЕ И ОЦЕЛЯХМЕ ?!?!?
28
2
 
1
 
! Отговори
бивш българин преди 11 години
До Каров Г. 17:Алоооо, комунистът-доносник, МНОГО ДАЖЕ Е ИНТЕРЕСНО ЗА "ПУБЛИКАТА", КОЙ КАКВО Е ДОНАСЯЛ ПЕДИ 20-30 г. Освен това, някои от "публиката" смятаме, че ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ТРЯБВА СЪД И НАКАЗАНИЕ - 100 камшика. Комунист мръсен, нагъл.
27
0
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 11 години
АГЕНТ "БУДА" ко става с тоя агент, га ша го осветляме
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой черничък е учил в СССР във военна школа и какво ?! Абе тоя няма ли кой да му тегли един хубав бой? Ограби и подари България и още има гьон сурат да се показва.
25
1
 
1
 
! Отговори
НПСД преди 11 години
Моят приятел и брат!, казал турският премиер за Бойко. Борисов и Касим Дал правят Свобода и достойнство НПСД . Най изходящи ли са те?
24
7
 
11
 
! Отговори
До АНТИ ДС И БКП преди 11 години
Много работи не можеше - без да си член на БКП - можеше да си инженер, но не можеше да проектираш. Можеше да завършиш военно-морското училище, но ако не си член на БКП - к*рец капитан или механик - оставаш си *** моряк Можеше да завършиш военно-въздушно училище, но без да си член на БКП - щеше да гледаш самолет само на снимка. Но имаше само едно училище в което не те вземаха ако нямаш поне един родител "активен" член на БКП - и това беше фабриката за идиотчета в Симеоново Така че нека да направим разлика между хора които са били партийци по задължение, и такива които станали нещо защото са партийци, деца на партийци, и са показали че ПАРТИЯТА МОЖЕ ДА ИМ ИМА ДОВЕРИЕ - само такива влизаха в Симеоново. А повечето от тях просто не ставаха за другаде!
23
8
 
11
 
! Отговори
АНТИ ДС И БКП преди 11 години
МОЖЕШЕ ЛИ ЧОВЕК ДА БЪДЕ ПРЕПОДАВАТЕЛ В ВУЗ БЕЗ ДА Е ЧЛЕН НА БКП ?!?МОЖЕШЕ ЛИ ЧОВЕК ДАБЪДЕ ПРЕПОДАВАТЕЛ В ПОЛИТИЧЕСКА КАТЕДРА В ВУЗ БЕЗ ДА ЕЧЛЕН НА БКП ?!?МОЖЕШЕ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ В ПЕТЪК КОГАТО ДРУГИТЕ СЕ ПРИБИРАХА В КЪЩИ ТОЙ ОТИВАШЕ В МВР ИЛИ РАЙОННИЯ КАМИТЕТ НА БКП И ПИШЕШЕ - ГОШО КАЗА ТОВА, ПЕШО КАЗА ОНОВА И ......ТАКА, ЧЕ *** ЗАЩО НЕ ОДИШ ДА СИ БЕСЕДВАШ С ТЕМЕНУЖКИТЕ И ДА СЕ РАДВАШ, ЧЕ ОЩЕ СМЕ ТЕ ОСТАВИЛИ ДА НИ ДИШАШ ВЪЗДУХА ?!?!?БАШ КРАДЕЦА ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА !!!ХА ХА ХА ХА ХА
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Демократ -----за теб пич.....демократ съм аз демократ.....дедо е комунист,тати ремсист,мама е партиина секретарка,а кака е в партиината централка--демократ съм аз,демократ.....
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте ни плашили с това плашило.ограбихте България докато ни подхвърляхте този кокал-...няма работа,няма здравеопазване,няма образование мръсни!!!!
20
8
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
Трябва да се отнеме на пенсионираните ДС-ченгета пенсията за годините в които са съдействали на антидемократичните идеи.На практика те взимат най-добрите пенсии като активисти ***.Тогава ще има и 13 пенсия за останалите.
19
9
 
8
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 11 години
ТОЗИ"ЦВЕТНОКОЖИЯТ"КОГА НАЙ-НАКРРАЯ ЩЕ СЕ РАЗКАРРА,20 ГОДИНИ СТИГАТ,СТИГАТ,ДОГНОСЯНИ ВЕЧЕ ОТ ТЕБЕ И ТВОЯТА МАЛЦИНСТВЕНА МУТРРА.
18
12
 
10
 
! Отговори
Дядото преди 11 години
Този е за бесилото или куршум в челото.
17
14
 
8
 
! Отговори
Vapcarov преди 11 години
Костоф и Доган са завършили една и съща школа на кгб,и двамата по различен начин но със един одговор,***.а мамата на Държавата.И кои са тези *** които пак гласуват за тях.Дано по скоро чумата дъги настигне.Добре че се появи Бойко та ни отърва от тези предатели.Да живее ГЕРБ.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a ivan kostov koga shte go osadite ,no nali shte edno s tozi izmenik i prestapnik predatel na rodinata smart za kycheto.rasipnik na balgaria ybiec na deca .
15
3
 
5
 
! Отговори
иво преди 11 години
До chicago.До chicago .*** .Ти или не живееш в България или не получаваш заплата тук . Та ти кажа .Сега у нас освен вноските към нои всеки работещ внася и частните пенсионни фондове - викат му "Допълнително пенсионно осигуряване " . По идея като на запад - е малка разлика там е ако искаш , тук задължително . И това е от успехите на гъзолижения от теб костуф . А сега бате боко им е хърлил око
14
9
 
13
 
! Отговори
Каров Г. преди 11 години
Иван Костов няма да спечели с тази си инициатива. Това, какво някой е донасял за друг преди 25-30 години, едва ли е най интересно за публиката. По интересното е, защо Костов не е в кауша, след като разпродаде държавни активи за 1,34 млрд.лв. , вместо да иска реалната им цена - 29 млрд.лв. ?
13
7
 
1
 
! Отговори
ivo преди 11 години
До Анонимен 7 .Интересно става обаче ако потърсиш в гугъл гад зееви и намираш ...capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/12/10/1965429_bulgariia_specheli_sudebniia_spor_s_gad_zeevi/ .Та остатията става ясно ,че симпатягата от израел ни съдил в 3 различни страни - резултат осъдени сме в Париж и Израел , оправдани сме в щатите ( все пак *** слушка ) тъй че 2:1 .Интересно че циагането май пак забравило.
12
1
 
5
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 9 Кой Пенсионен фонд бе,червен ***.
11
5
 
18
 
! Отговори
Кому е нужно това ? преди 11 години
На 35 годнини съм. Итересувам се от Комисията по досиетата ( а не от нейната работа и от досиетата) до толкова до колкото:Членовете на тази Комисия и техните сътрудници харчат за една година 7 млн.лева наши пари. Всеки от тях е с персонална държавна кола, също както коституционните съдии. До сега не съм усетил нещо да се е случило, след като бяха разсекретени досиетата на сътрудници на ДС. Чувал съм, че в ДС и за ДС не са служили простовати хора.

Спонсорирани публикации