"С Гърция ще браним героите си, а с Румъния - разбойниците"

Преглед на печата на 21 декември
Обновена: 21 дек 2012 08:53 | 21 дек 2012 07:16, Петя Славова
53
"С Гърция ще браним героите си, а с Румъния - разбойниците"
Бойко Борисов на срещата с гръцкия си колега Андонис Самарас. Снимка: БТА

"С Гърция ще браним героите си, а с Румъния - разбойниците". Това гласи анализа на "Сега". "В новите балкански съюзи България се грижи както за славното си минало, така и за срамното си настояще. Страната ни навлиза в 2013 г. с два външнополитически приоритета - да защити от кражби миналото си и да опази днешните си крадци. За целта ще разчита на два нови балкански съюза. Единия сключи публично с Гърция срещу Македония на общото заседание на правителството на Бойко Борисов с гръцкото правителство в Атина на 17 декември. Другият съюз ще бъде таен с Румъния за отбиване на атаките на Брюксел срещу крадливите върхушки в двете държави. Така властта ще се грижи както за историческите си герои, така и за сегашните разбойници.

Изданията са отразили и избора на главен прокурор. "ВСС избра категорично фаворита на ГЕРБ за главен прокурор", съобщава "Сега". "10 часа разпитват кандидатите за главен прокурор", осветлява събитието "24 часа". "Предрешена публичност- най-краткото описание на 10-часовото заседание на ВСС", е коментарът на "Капитал Daily". С 18 гласа "за", три "против" и три "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Сотир Цацаров за главен прокурор. Той беше предизвестеният фаворит на властта, нееднократно хвален от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов като "стабилен", прави ретроспекция на оценките за г-н Цацаров "Сега".

Цацаров беше кандидатът, срещу когото имаше най-много сигнали за нарушения, които той така и не успя да обясни убедително. Гласуването се проведе в 19.40 ч вчера след десетчасово изслушване и задаване на предимно сервилни и теоретични въпроси, достойни повече за държавен изпит в правен факултет. Критичните въпроси по същество бяха малко и предимно по имотни неясноти. "Нещата са в ръцете на държавния глава", каза Цацаров минути след гласуването. Президентът Росен Плевнелиев може еднократно да откаже да издаде указ за назначението му, но не може да отхвърли повторно предложение от ВСС.

В България е действала организирана престъпна група в периода от 2007 до 2010 г. Тя е представлявала трайно сдружение на повече от 3 лица, а целта е била да извършва умишлени убийства, да нанася побои със средни и тежки телесни повреди на хората, както и да предизвиква палежи на имущество, коментира "24 часа". Тя е образувана и ръководена от Петър Виденов Стоянов-Сумиста, а нейни членове са били Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев, Владимир Филев, Георги Недев и Драгомир Генов. Имало е и други участници, но те не са установени досега.Тази група в различно съучастие стои зад убийствата на столичния бизнесмен Борислав Георгиев, извършено на 6 април 2008г., зад побоя, палежа на колата и разстрела на адвоката от В. Търново Петър Лупов, станал на 25 март 2009 г., както и на убийството на Румен Рачев на 3 юли 2009 г. в Шумен. В сметката на групата са и палежи, взрив и побои в столицата, незаконно притежание на оръжие и лихварска дейност. Това прие за установено и доказано от обвинението Шуменският окръжен съд по дело 303 на групата, получила името "Килърите". "Не мога да говоря за натиск, но действително имаше опити за въздействие по това мегадело", каза окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, след като станаха ясни присъдите на първа инстанция - доживотен затвор без право на замяна за подсъдимите Сумиста, Кеца и ГеоргиВълев и още 53 години затвор.

Всекидневниците отразяват проблемите със студа, снега и поледиците, завладели половин България вчера. "Снегът парализира Източна България", пише "Сега". "Затвориха 500 училища 2 дена преди ваканцията. Много селища са без ток в бедстващите райони",допълва информацията "24 часа". Гражданска защита изтегли 30 души, закъсали с коли и в автобуси в местността Рамануша край Сливен, десетки хора бяха блокирани с часове по пътищата, достъпът до много селища беше прекъснат. 160 населени места в Южна България останаха без ток.

По данни на пътната агенция в районите със снеговалеж са мобилизирани над 1800 снегорина, посочва "Капитал Daily". "Целият ресурс на фирмите за снегопочистване е на пътя. От две денонощия машините не са се прибирали, само шофьорите се сменят", каза министър Лиляна Павлова. Според нея обаче, докато ветровете и навяванията не спрат, техниката е безпомощна, защото веднага се трупа нов сняг върху почистеното.

"Новинар" афористично оценява зимните неволи като затрупана от снега безхаберност - субективна и колективна. "Докато по-слабонервните чакаха Края на света, над красивата ни родина взе, че падна сняг. И мигом истерията се пренасочи към естествения валеж, който се изсипа в най-естествения годишен сезон за това."

"24 часа" съобщава, че със зараждането на мощен вихър над Атлантическия океан времето рязко се обръща. За Коледа вместо очаквания студ - температурите ще стигнат до 2-8 градуса над нулата. Най-студено през почивните дни у нас ще е утре и в неделя - до минус 20 градуса.

"Армията има нужда от спокойствие, тя е консервативна, действа само дългосрочно. В качеството ми на върховен главнокомандващ ще направя всичко необходимо, за да се запазят тези компенсации от 20 заплати и в бъдеще, независимо кой ще бъде на власт и кой ще бъде министър", цитира казаното от президента Росен Плевнелиев пред разширения съвет по отбраната в МО "Българска армия".

Работещите в сферата на отбраната си раздадоха награди, които възлизат общо на 11 700 000 лв., цитира съобщение на военното министерство "Труд". Средно по 300 лв. са взели военните и цивилните служители. Парите са получени със заплатите в края на ноември, казаха от Министерството на отбраната. От там уточниха, че е имало и по-високи, и по-ниски възнаграждения, но големите не са стигнали размера на цяла заплата. В този контекст изданието публикува данни на Евростат, според които 17 на сто от всички работещи в Европейския съюз са получавали ниска заплата през 2010 г. За България този дял е 22%, това означава, че ниска заплата получава всеки шести в ЕС, а у нас - всеки пети.

"Атака" създава социални отряди срещу циганската престъпност", оповестява изданието на националистите. На 22 декември лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутати от партията ще дарят хората от село Мечка, с продукти от първа необходимост. Българите в селото живеят почти като на война, отбелязват от партията. Седем са жертвите за последните 10 години, някои от тях застреляни в собствените им къщи по време на обир. Убийците не са осъдени, а трагичните случаи просто се поставят в графата "битов инцидент". "Държавата по всичко личи е абдикирала от отговорностите си, а полицията е безсилна въпреки монтираните камери", смята Сидеров. "Атака" набира доброволци за сформиране на социалните отряди на територията на цялата страна.

"Ще направя всичко възможно кренвиршите с прекалено много соя да се наричат вече соеви пръчици, защото са имитиращ продукти соевите колбаси не са колбаси", предава думите на министъра на земеделието Мирослав Найденов "24 часа".

"Въпросите, които останаха без отговор", коментира развоя на заседанието на парламентарната комисия по образование в сряда"Капитал Daily". Изслушването на образователния министър в този ден за скандалите във Фонд "Научни изследвания" не даде резултат. Депутатите - както от опозицията, така и от управляващите, наистина зададоха много и то в голямата си част конкретни въпроси. Отговорите на много от тях обаче бяха неясни и непълни.

С дискусия на тема "Защо ще гласувам с "Да" на референдума?" бе даден официално старт вчера на информационната кампания за националното допитване на 27 януари, известява "Дума". "Очевидно е, че ГЕРБ, променяйки въпроса на референдума, стремейки се да се присъединят, целят да не стане ясно, че българските граждани не подкрепят решението за спирането на изграждането на АЕЦ "Белене", коментира поведението на правителството лидерът на БСП Сергей Станишев и определи позицията на управляващите като лицемерна. Той предупреди, че властта ще направи всичко възможно активността на допитването да е ниска и гласът на хората да не бъде чут. Според него резултатите от референдума ще определят модела на развитие на България - дали страната ще има високотехнологично производство, или ще се превърне единствено в население от обслужващ персонал.

Станишев определи като скандален информационния лист, с който правителството е съобщило за националния референдум. В него аргументите на инициаторите на подписката въобще ги няма, за сметка на тези на 76-те депутати от ГЕРБ, обясни възмущението си той.

Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) е принуден да изпълнява мини "екшън планове", за да запази стабилността на електроенергийната и газовата система. Това съобщи шефът на компанията Михаил Андонов в четвъртък, пише "Труд". В интервю за вестника Валентин Николов, председател на Надзорния съвет на БЕХ, смята, че референдумът ще се тълкува после. "Топлофикациите трябва да се нагодят към пазара, а към новия блок в "Козлодуй" ще бъдат прехвърлени 12 млн. лв."

Намалението на цената на газа ще бъде с 9,8 на сто от догодина, реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера, съобщава за решенията й "Новинар". Парното поевтинява най-драстично в София, най-скъпо остава в Търново. Намалението няма да засегне абонатите в Русе и Перник, защото ТЕЦ-овете там са на въглища, а не на природен газ. Поевтиняването е заради договорената отстъпка от над 20 на сто от цената на природния газ, който страната ни внася от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
ДО ВЪЛКОДАВ преди 11 години
ТИ КАТО СИ ГЛАДЕН СИГУРНО ДЪВЧЕШ ДЪРТИТЕ МЪДИ НА БАЙ ВЪЛЧО
48
1
 
3
 
! Отговори
ВЪЛКОДАВ преди 11 години
До Бай Вълчо от ХисаряТези които се надяват власта да падне са като лисицата която вървяла след коча защото видяла, че мъдите му се клатят и чакала да паднат. Чакала цял ден и останала гладна.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А от Боката кой да ни пази?
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека младежката Граб да ни разясни какво е "искало да каже" *** *** Боце?!
45
2
 
3
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
До другарки и другари-40 пост.О.к. След 7 месеца дугарите и другарките идват, за вас *** от ГЕРБ. С лопати.Дай си тел. номер да ти звънна.След това си знаете всинца от ПП ГЕРБ- в гьола на Белене при шараните.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селски шегаджия!
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е,че довластта повече НЕ трябва да се допускат мафиотските деца на столетницата БКП,а именно: БСП/дс,ДПС/дс,ГЕРБ/дс,Бълг.на гражданите/дс,РЗС/дс,ЛИДЕР/дс,АТАКА/дс,ВМРО(агент Каракач)/дс
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"С Гърция ще браним героите си, а с Румъния - разбойниците" РАПОНА СЪВСЕМ ИЗТРЕЩЯ...ДАЛИ СЕ Е НАДРУСАЛ?!
41
3
 
5
 
! Отговори
ДАНО БОГ ГО НАКАЖЕ преди 11 години
КАТО КАК ДА РАЗБИРАМЕ "С РУМЪНИЯ ЩЕ БРАНИМ РАЗБОЙНИЦИТЕ". БУКВАЛНО ЛИ ЩЕ ГИ БРАНИМ ИЛИ МЪКАТА НА СЛОВОТО БОРИСОВО Е МЪКА НА МИСЪЛТА МУ. ЩОТО Е МНОГО ВАЖНО КОИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗАЩО ЩЕ ГИ БРАНИМ ЗАЕДНО С РУМЪНИЯ. Е, ТОВА Е ДА СИ *** *** И ДА ПЛЕЩИШ ПРОСТОТИИ, ОТ КОИТО ДА ТЕ Е СРАМ. КАК ЩЕ ТЪЛКУВА ЕВРОПА НАПЪНА НА БОКО ДА БРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ВЕЧЕ СИ ИЗБРАХА И ПОДХОДЯЩИЯ ЗА ЦЕЛТА ГЛАВЕН ПРОКУРОР. ДА НИ Е ЧЕСТИТО ОКОНЧАТЕЛНТО КОМПЛЕКТОВА НА ПРЕСТЪПНАТА УПРАВЛЯВАЩА КЛИКА.
40
2
 
8
 
! Отговори
герб преди 11 години
Това може само партия ГЕРБ да го направи ГРАБИМ БЪЛГАРИЯ така гербаджийте си написаха на предизборните агитации , а простаците гласуваха за тях а най- простите още ги подкрепят
39
2
 
7
 
! Отговори
РУМЕН 221 преди 11 години
ИЗБРАХА КАНИБАЛ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР. СПОРЕД ЗАПАДНИ МЕДИИ ЦАЦАРОВ ЯДЕ МАЛКИ ДЕЦА!! ДОЛУ ГРОБ!!!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..
37
7
 
9
 
! Отговори
Другари и Другарки преди 11 години
Да съборим омразната Гербариийска власт . Долу Герб. Напред другари да изберем дружно Сергей Станишев, нашия вожд и бащица. Той е нашия спасител и месия. Заедно с Румен Петков, Мая Манолова, Орешарски, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Георги Първанов. Това са едни доказали се професионалисти и водачи на пролетариата. Нека заедно с братята *** и *** фесове да доведем борбата до Победа . Ура Другари и Другарки, пенсионери и пенсионерки. Кумунизъма е пред нас , нашата история като партия доказва правотата ни.
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 35Хе-хе-хе! Има искам гърците и цар Калоян да честват и да му отдадат почит.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само като прочетох заглавието се сетих ,че е бойко го е казал това.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо при другите правителства не беше възможен арест,съд и присъда като при килъриете,а вестника е толкова манипулативен и политически пристрастен в червено,че просто не заслужава коментар
33
1
 
2
 
! Отговори
аС преди 11 години
Вода с олио, не се смесват ...
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коментирайте по темата ,ако не можете стига писахте глупости!България и Гърция ще честват през 2013 заедно Кирил и Методи,а през 2014 ще се отдаде почит и на цар Самуил във връзка с хилядагодишнината от битката на Беласица до сегашния град Петрич и смъртта на цар Самуил!До тук браво,защото има вечни интереси,а не вечни неприятели,а фиромските безумци да се сърдят само на себе си!Глупостите за нашите и румънски "разбойници" въобще не заслужават коментар,идиотизъм!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кирил и Методи СА ВИЗАНТИЙСКИ ВИСШИ да кажем ЧИНОВНИЦИ,"кирилицата" всъщност е БЪЛГАРСКА АЗБУКА изработена по поръчка на българския княз/цар/Борис 1 Покръстител в книжовните школи в ОХРИД И ПРЕСЛАВ ОТ УЧЕНИЦИ НА БРАТЯТА ОТ СОЛУН И НАРЕЧЕНА ТАКА В ТЯХНА ЧЕСТ!!!Нека да не ставаме и ние психопати като античките.Не рзбирам от какъв зор тая статия се препечатва по новинарските сайтове,тоя "журналист" трябва да се самоубие ако има човешко достойнство,ама то пък нихилист и журналист ...откъде да го има
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
идиотска статия,бранели престъпниците,а дали при друго правителство бе възможно арест,дело и присъди като при килърите

Спонсорирани публикации