Старт на информационната кампания за референдума

11 пъти са обмисляни допитвания, проведени са само три
Обновена: 27 дек 2012 14:21 | 27 дек 2012 09:30, Петя Славова
114
Старт на информационната кампания за референдума
Снимка: Булфото-архив

Днес се открива информационната кампания за националния референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Кампанията ще завърши в 24.00 часа на 25 януари 2013-а.

Кампанията се организира от Инициативния комитет и от 76-те народни представители, поискали провеждането на референдума, както и от инициативните комитети, регистрирани в Централната избирателна комисия като застъпници на алтернативната позиция.

По време на кампанията участниците в нея могат да бъдат подпомагани и от други гласоподаватели, който не са членове на инициативните комитети, които да участват в организираните прояви и в различните форми на агитация.

Забранява се поставянето на агитационни материали на 27 януари 2013 г. и до края на гласуването в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение.

Гласуването на 27 януари 2013 г. ще се осъществява на територията на България, включително в дипломатическите и консулските представителства на страната, както и на плавателните съдове, плаващи под българско знаме.

Българските граждани в чужбина ще участват в референдума за развитие на ядрената енергетика в България, гласувайки в посолствата и в консулствата /без почетните консулства/.

От 1878 година до днес управляващите в България единайсет пъти са обмисляли да питат народа по държавни и общински въпроси, но реално произведените национални допитвания са само три, сочи справка на редакцията "Справочна информация" в БТА.

Първото предложение за референдум е направено през 1878 г. от Драган Цанков - лидер на Либералната партия - за формата на управление. Референдумът не се е състоял, защото въпросът е бил решен с Берлинския договор /1 юли 1878/ и с приемането на Търновската конституция /16 април 1879/.

Следващото искане за референдум е от 1908 г. - дали България да стане княжество, васално на Турция. Допитването не се е състояло, тъй като с обявяването на Независимостта /1908 г./ въпросът е автоматично решен.

През 1909 г. Народното събрание приема "Закон за допитване до народа по общински работи". Според закона някои решения на общинските съвети, преди да бъдат изпълнени, трябва да се подлагат на одобрение от народа.
Референдуми по общинските работи са произвеждани от 1909 г. до 1934 г., когато законът е отменен.

През 1914 г. е направено предложение за референдум дали България да участва в Европейската война и на чия страна. Допитването не се е състояло, защото са се противопоставили Александър Стамболийски, Драган Цанков и някои други лидери на партии.

На 19 ноември 1922 г. се произвежда референдум по Закона за допитване до народа за виновността на министрите от кабинетите на Иван Евстратиев Гешов /16 март 1911 г. - 1 юни 1913 г./, на д-р Стоян Данев /1 юни - 4 юли 1913 г./ и на Александър Малинов /21 юни - 18 октомври 1918 г./ за обявените и водени войни и за последвалите ги национални катастрофи през 1913 г. и 1918 година. Допитването се извършва чрез гласуване с два вида бюлетини - черни, с които ще се гласува за "невиновен", и бели - за "виновен". Ако резултатът от гласуването е мнозинство за "виновни", министрите от трите кабинета се съдят от Държавен съд. Бялата бюлетина съдържа имената на 22-ма бивши министри. Законът за референдума утвърждава Постановление на Министерския съвет от 24 септември 1922 г. за арестуване на министрите от кабинетите на Стоян Данев и на Александър Малинов и за налагане на възбрана върху имуществото им. Така още на 26 септември 1922 г. министрите от кабинетите, управлявали България през 1912-1913г. и 1918 г., са арестувани, преди да бъдат обвинени.

Допитването за виновността им е направено на 19 ноември 1922 г. И мнозинството ги обявява за виновни. На 13 февруари 1923 г. е обнародван Закон за съдене на министрите от правителствата на на Иван Евстр. Гешов, на д-р Стоян Данев и на Александър Малинов. През март 1923 г. на основание на допитването те са предадени на Държавен съд. След преврата, организиран на 9 юни 1923 г. от Народния сговор и Военния съюз, с който е свалено правителството на Александър Стамболийски, министрите са пуснати на свобода, преди да им бъде връчен обвинителен акт.

През 1941 г. е имало предложение за референдум, насочен против настъплението на германския фашизъм и за неутралитет на България, който не се е състоял, тъй като срещу инициаторите му са организирани процеси и мнозина са изпратени в затворите.

След 9 септември 1944 г. възможност за местни референдуми съществува в Закона за намаляване на броя на кръчмите и ограничаване на пиянството. Според негови текстове допитване до жителите на общината за затваряне на кръчмите се извършва, когато Общинският съвет реши, или когато една трета от избирателите подпише предложение до областния директор. То може да се произведе за всички селища в общината или само на отделни населени места и се извършва по реда на закона за избиране на народни представители за обикновено Народно събрание. Ако 60 на сто от подадените гласове са за затваряне на кръчмите, счита се,че населението е решило тяхното затваряне. В този случай областният директор разпорежда по административен ред да бъдат закрити всички кръчми в общината.

На 8 септември 1946 г. се произвежда референдум въз основа на гласувания от 26-ото Народно събрание Закон за допитване до народа за премахване на монархията и провъзгласяването на Народна Република България и за свикване на VI Велико народно събрание". Проектозаконът е внесен от Министерския съвет на 25 юли 1946 г. и е приет на следващия ден единодушно на първо четене с поименно гласуване от 244 народни представители.
Референдумът за премахване на монархията е произведен на 8 септември 1946 г, като от 4 509 354 гласоподаватели в него участват 4 132 007 /91,63 на сто/. 92,72 процента от гласувалите са за република, а 4,37 на сто - за монархия. На 16 септември 1946 г. България е обявена за Народна република.

С мотив, че с референдум не може да се променя формата на държавно управление, на 22 декември 1998 г. бившият главен прокурор Иван Татарчев внася Искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закона от 1946 г., но Конституционният съд отказва да направи това.

През март 1968 г. Петото Народно събрание избира комисия за изработване на проект за Конституция на Народна република България в състав от 78 депутати под председателството на Тодор Живков. Специален пленум на ЦК на БКП одобрява основните положения в текста и излиза с предложение проектът да бъде публикуван за всенародно обсъждане.

В периода на обсъждането са направени повече от 14 000 предложения за промени в текста на конституцията. Новата редакция е одобрена от парламента на 8 май 1971 г., и е взето решение конституцията да бъде приета чрез референдум. Приет е и специален закон за произвеждане на референдума за приемане на новата конституция. В допитването участват 99,7 на сто от 6 174 635 гласоподаватели като 99,66 на сто от тях са "за" приемането на конституцията. Резултатите са обявени на 18 май 1971 г. на тържествено заседание на последната сесия на Народното събрание.

На 28 май 1991 г. Седмото Велико народно събрание /ВНС/ приема решение да се извърши на 6 юли 1991 г. народно допитване за формата на държавното управление - република или монархия. На 5 юни 1991 г. обаче ВНС се отказва от произвеждане на референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
СЛЕД 20 г с 4.5 мил население от които 3 мил ромоиндианци -за какво ни е енергия? - дотогава един кабел няма да остане !!!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА за АЕЦ БеленеНЕ за други реакториКак да гласувам и дали изобщо да гласувам?ГЕРБ *** референдума ...
15
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
На Бг не и трябва енергия !! Нямаме икономика понеже е затрита и ГЕРБ помогна окончателно - КОЙ Инвестира в БГ -??? кой е този ЛУД?? в най корупираната страна в която всеки ден се сменят правилата законите данъците ?? газта нали сега е евтина ?? казаха 20 % а всъщност е даже по скъпа от преди --всичко е пълна измама -това е положението - Погледнете Семерджиев и ще разберете в каква АПАШКА СТРАНА ЖИВЕЕТЕ
14
2
 
12
 
! Отговори
66 преди 11 години
По времето на Тодор Живков до сега щяхме да сме забравили че сме построили АЕЦ Белене Тогава ако някой крадеше от строежа щеше да е някоя торба цимент или желязо А сега направо крадът парите с куфари и после искът ние да ги връщаме.
13
1
 
5
 
! Отговори
супер анонимен преди 11 години
Въпросът на референдума е формулиран много некоректно, защото обвързва развитието на ядрената енергетика у нас единствено със строежа на нова централа, като че ли други пътища няма. Ако например съм ЗА развитието на ядрената енергетика, но не със строителството на Белене, а с модернизирането и евентуално разширяване на Козлодуй- ами сега? Как трябва да гласувам?
12
1
 
9
 
! Отговори
Простотия.....до шия преди 11 години
Простотията на пожарникарчето няма граници...а тука бък от неговите младежки формирования - на които яко се накара че са пасивни в нета...И те изпълняват ЗАВЕТА на своето слънце......дерзайте деца на краля слънце....нормалните хорица имат и други задължения.....вие пишете да ни ви дърпат ушичките ......
11
2
 
7
 
! Отговори
Хейтър преди 11 години
Дали сами да си произвеждаме енергията и да продаваме остатъка... или да купуваме на ужасни цени енергия от другите страни..? Хмм... А и като ни нападнат извънземните е по-добре да имаме автономни източници.
10
2
 
10
 
! Отговори
Жо преди 11 години
СПОКО, това е театър за баламурниците в България!Първо- този референдум няма да събере необходимия брой гласували, по-точно 4 350 000 души.Второ- дори да се одобри решението за строеж на "Нова ядрена централа", никъде не е посочен срок за изпълнение. Така че, не се знае кога строителите на новата АЕЦ или ЯЕЦ ще започнат.Трето- не е ясно откъде ще дойдат парите. Ако са от джоба на данъкоплатеца, нищо добро не очаква обикновените българи. За сметка на това, някои ще гушнат огромни комисионни!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕС И НАТО НЕКА ДА НАРОДА ДА КАЖЕ А НЕ ПОЛИТИЦИТЕ
8
4
 
13
 
! Отговори
Тъпотия !!! преди 11 години
Близо пмилион се подписаха и поискаха референдум с един въпрос...ясен и точен....и не може НЯКОЙ СИ ....МИНАЛ ПРЕЗ ПОЖАРНИЯ ФАКУЛТЕТ ....защото не е имал достатъчно мозък за другите факултети....на школата Симеоново ...да подменя въпроса на тези хора....
7
3
 
14
 
! Отговори
ПОДМЯНА !!! преди 11 години
Аз бях за АЕЦ БЕЛЕНЕ....не общо за ядрена енергетика....НО ТВЪРДО СЪМ ПРОТИВ БАЦИЛЪТ ВЪВ ВЛАСТА .....***...с две ББ.....Едноличната власт не води към нищо добро...а когато е в ръцете на *** и недоразвит индивид...то .....става страшно !!!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдума на ГЕРБ не е референдума за който се събраха >700 000 подписа. Подменения въпрос е опасен защото и двата отговора са грешни. Нито искам да подкрепя някаква централа неизвестно къде и защо нито съм против ядрената енергетика. Не обичам и да решават от мое име. Аз съм се подписал за определен въпрос и не приемам подмяната! Така че призовавам: ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ!
5
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Много е просто -едните(БСП) са взели стотици пачки под масата за строеж на АЕЦ, а другите (ГЕРБ)сега също искат поне толкова пачки ,но братушките повече не дават след като са си платили един път под масата- ако няма АЕЦ едните трябва да връщат парите а другите ще искат от американците пачки за да се облагодетелстват -нормалните хора ще кажем НЕ! стига още МОНОПОЛИСТИ- и 7 АЕЦ да имаме пак ще ни дерат кожите -ТОВА Е !!
4
2
 
10
 
! Отговори
Че преди 11 години
Когато беше подписката за референдума въпроса беше за строежа на АЕЦ Белене. Сегашните въпроси при гласуването нямат нищо общо с подписката.Изглежда че властта се страхува от вота на народа.
3
4
 
8
 
! Отговори
дедо преди 11 години
Това да не са ти обувки че да ги подменяш,алооо!Когато човек не е подготвен не трябва да говори глупости!Атомната енергетика е едно от най-върховните постижения на човека,така че е необходимо малко повече приличие при нейното обсъждане!А колкото до това,дали да има или не в България,въпроса е елементарен:-имаме една АЕЦ- не пречи да са две!-и ако искаш да си готов за развитие на икономиката в държавата,ако е възможно трябва да си осигуриш енергоносителите,т.е. да си произвеждаш ел.енергия
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ яко се изложиха с подменения въпрос. Сега човек не знае за какво ще гласува на референдума - дали за нови реактори в Козлодуй, които да се строят от американци, дали за АЕЦ Белене, както се подписаха над 750 хиляди човека, дали за нещо съвсем друго, а това са различни неща. Човек може примерно да иска да се строи АЕЦ Белене и да не иска нови реактори в Козлодуй или обратното, както и да не иска нова АЕЦ някъде на трето място.
1
9
 
7
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Козлодуй стига! Само трябва периодична да се подменят реакторите с нови.