Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов

Вицепремиерът иска приемане на стратегия за развитие на зимния туризъм
Обновена: 30 дек 2012 20:10 | 30 дек 2012 18:50, Елка Василева
773
Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов се присъедини към протестиращите в Банско. Снимка: БТА

Протестите на хората от Банско и района с искания за доизграждане на ски зоната в Пирин и за построяване на втори кабинков лифт подчертават още веднъж необходимостта от приемане на национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти и това ще бъде една от близките и приоритетни задачи за правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов днес пред протестиращите за трети пореден ден местни жители, събрали се на пътя пред входа на Банско.

Цветан Цветанов каза, че днес е изпитал истинско удоволствие като гост на Банско, като е видял на пистите много деца със своите родители. Но изпитах разочарование, когато видях, че час и половина трябва да чакаш на опашка, за да стигнеш до тези прекрасни писти и да могат всички деца и техните родители да карат, посочи той.

Още по темата

Това според Цветанов не е нормално и като аргумент той посочи, че в България общата дължина на ски пистите в зимните ни курорти е 220 км, докато в страни като Швейцария, Австрия или Германия пистите са по 1200 км в курорт.

Нали не си представяте, че тези страни са против екологията, против запазване на природата, но просто има национални приоритети, има стратегия, която е реализирана с години и десетилетия, каза вицепремиерът.

Аз съм убеден, че когато развием зимните си курорти, това означава работни места за хората от регионите. Това означава, че тези млади хора, които днес са тук, на този път, ще остана в Банско, Разлог, Сатовча, Гърмен, Струмяни, Кресна, защото ще съзнават, че ще могат да работят тук и да се реализират и да живеят в тази прекрасна планина. Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа и никой не може да ме убеди, че някой друг би могъл по-добре да защити природата от самите вас, каза още вицепремиерът, обръщайки се към присъстващите.

Цветанов каза още, че 14-15 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни генерира от туризъм и това определя значението на развитието на този много важен отрасъл. Той се съгласи и с казаното от кмета на община Банско Георги Икономов по време на протестния митинг, че липсата на национална стратегия за развитието на зимния туризъм е голям проблем на България.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи се обърна с молба към инициативния комитет, организатор на протестите в Банско, да се прекратят действията, които затрудняват движението към курорта в дните на активния туристически сезон. Той допълни, че при изразеното и от представители на Министерския съвет, и на Народното събрание, и при това, което президентът Росен Плевнелиев е казал по темата, е нужен диалог, който да бъде в интерес на всички и на цяла България.

От името на инициативния комитет кметът на Банско Георги Икономов заяви, че протестите под тази форма ще спрат и ще бъдат потърсени други подходящи начини гражданите от района да отстояват исканията до намиране на окончателното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


773
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре нищо да не се строй, да си стоим по селата и да си пъсем трева, нито пътища нито курорти .. нищо не ни трябва , или пък всички да се изселим в софия и чужбина и да си идваме в БГ веднъж на 5 години да се любуваме да хубавата природа.
481
0
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
На всеки Банскалия по една писта,по един хотел,по едно ферари,може и жълто и целогодишно сняг,само тогава ке има мир у *** им кратуни.Около вас се върти планетата.Да се печелят пари е хубаво нещо,но ако печеленето се ръководи от кухи леики става набутване,като по морето.Нормален данъчен,трябва да облага картите за ски с 80 процента данък и да ги вида тогава колко лифта ще построят.Легло в хотел също и да видим дали ке е празна азната.
480
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Карта за ски - 60 лв на ден, чорба - 18 лв, чай, кола, сок - 5 лв, сандвич - 8 лв, тоалетна 2 лв. Е няма и да стъпя в Банско. В Австрия е по-евтино.
479
0
 
1
 
! Отговори
диди преди 11 години
Като почнат дъждовете пролета пак ще има заливания и свлачища!
478
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Егати наглите ***. Да си блокират ако искат докато го затворят банско. Май искат да си финансират само собствения туризъм зад граница след края на сезона. Не се наядоха. Аз в банско нема да стъпа при тия брутални селяци и един лев да им дам. Все недоволни алчните. С наще пари писти да им строим а те да лочат......
477
0
 
0
 
! Отговори
5 преди 11 години
ЧНГ на всички!!!
476
0
 
3
 
! Отговори
5 преди 11 години
Алооо,къдесте бе ,налапахте бибероните ей!!!!
475
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гореща новина ! Гореща новина ! Демокрацията в България се намира в апогей ! Само минути по БНТ министър М. Найденов съобщи че Цецето Цачева и Цветанчо Цветанов са присъствали на протеста в Банско в качеството си на граждани ! И единит гражданин просто спрял протеста ! Ееее и това ако не е демокрация и кадърни граждани , здраве му кажи !!!
474
0
 
14
 
! Отговори
ДЕВЕРА преди 11 години
СПОРЕД МЕН ЦВЪКИ Е БИЛ ТАМ НЕ ДА ПОДКРЕПИ СТАЧНИЦИТЕ, А ЗА ДА СИ ИЗБЕРЕ МЕСТЕНЦЕ ЗА СЛЕДВАЩ ИМОТ КОЙТО ТЪСТА И ТЪЩАТА ДА МУ КУПЯТ.
473
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на морето за да се къпеш ти трябва хотел, нали?Ама вместо един който ще ти е достатъчен се нароиха 100, че някои от тях и по пясъка.Няма лошо да се строят писти и хотели, но въпроса е, че *** на нашите алчни управници и обръчите им от фирми е толкова ненаситен, че ще изгледаме отново същия филм който изгледахме на морето.Така, че по-добрия вариант(засега) е да останат така нещата докато правораздавателната ни система не се изчисти и заработи,и докато дойдат родолюбиви управници на власт
472
6
 
2
 
! Отговори
3 преди 11 години
За да карам ски ми трябва хотел, в който да отседна. Не става да спя в палатка на пистата.Карам ски от 20 години - в Пампорово спускането по най-дългия маршрут ти отнема 15тина минути (изключвам туристическата писта). Тази година с приятели си направихме резервация за един ски курорт в Италия. Ето така едни 10 000лв. заминават безвъзвратно към чужбина... Доволни ли сте? Или после пак някой друг ще ви е виновен, че сте бедни...
471
2
 
6
 
! Отговори
до 664 преди 11 години
В Италия, Швейцария, Австрия едва ли има управник който би допуснал безобразието което се случи с черноморието ни.Отговори си сам на въпроса "Какъв ни е проблема"Писти едва ли ще има, но хотели и бетон ще има излят в изобилие.Ще осерат и планината така както *** и морето.Анадън му?
470
4
 
3
 
! Отговори
3d преди 11 години
Нещо не схващам къде ви е проблемът... В Италия, Швейцария, Австрия "природозащитници" няма ли? Как тогава имат хиляди километри писти?
469
3
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 11 години
А тези уж ни обещаха да не са като "онези"Обещаха да раздадат справедливост!Обещаха да накажат крадците тройници!Обещаха да накажат и виновниците за бетонирането на черноморието ни!А то какво се оказа?Несебър - стоеж на дюните!!!Банско - лично ЦвъЦвъ и желязната грозна лейди на протест против запазването на горите.Ами бетонирайте и асфалтирайте всичко бе ***.По нищо не се различавате от тези преди вас, освен че сте по-алчни и не делите с никого.Не се наядохте.***!
468
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Направете всичко в бетон, ***, няма да си харчите парите ще ви приседнат!Алчни милиционери!!!
467
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рушители на съвременна България
466
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един доста симпатичен коментар е изтрит !В него се говореше за показно ОНАНИРАНЕ пред българското общество от председател на Народно събрание и министър на вътрешните работи ! Двамата бяха освидетелствани като извратеняци ! Имаше възхищение и към обслужващите ръкопляскащи медии ! И безличните партии ! Дали пък не е вярно ?! Май че ги е заболяло ! Ами като искат имидж , да си го създадат !
465
1
 
7
 
! Отговори
друг избирател преди 11 години
Цвъки, и да не забравите след като изсечете горите и оголите полянките да презастроите и налеете с бетон планината, така както тези преди вас сториха със слънчев бгряг. Успех на съвременните грабители на България с бетонирането И на планината ни.Нека и тя заприлича на черноморието ни.Как досега не сте се сетили.Нещастници!
464
0
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
ГЕРБавите им се иска фирмите им да асфалтират всяка полянка и всяка паланка на Рила, Пирин, Балкана, че и Странджа.Добре, че малко им остана.Ше ги наритаме с кеф, само след някой и друг месец.
463
0
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
И два нови кабинкови лифта да построят, нищо няма да се реши, ще се се пръкнат още 200 хотела и пак тая, да са мислели когато са давали разрешенията за строеж, къде са тези главни "архитекти" много жалко за хубавото старо Банско, иначе пистите са страхотни но не повече от ПИРИН. Къде по света има супер курорти, а покрай тях нищо, никаква друга инфраструктура, май това е характерно за "африканските" държави, където някой докопал мината и покрай него другите да го... и къде застават държавниците?