За малкото бебета и националната ни депресия

Проф. Константинов: "Нямам обяснение защо една нация се самоубива"
Обновена: 4 яну 2013 12:03 | 4 яну 2013 11:50,
434
За малкото бебета и националната ни депресия
Снимка: архив Булфото

На нас ни омръзна да живеем, това е национална депресия, заяви  проф. Михаил Константинов пред БНТ по повод статистиката за бебетата, родени през 2012 година у нас.

В първите дни на 2013 стана ясен един печален рекорд от изминалата 2012 година. В България са се родили най-малко бебета от 1945 г. насам. Общият брой за 2012 е 62 хил., като за сравнение през 2011 е бил 71 хил., а през най-кризисната 1997 - 64 хил.

Константинов обясни, че причините за демографския срив са много.

Аз не знам защо една нация се самоубива. В момента една голяма част от европейските държави се самоубиват и никой не знае защо, заяви той. По негови думи трябва да спре да се говори “политически коректно“ и проблемите да започнат да се наричат с истинските им имена.

За да има възпроизводство една нация, всяка жена трябва да роди 2,1 деца, т.е. всеки 10 жени трябва да родят 21 деца. В момента нашият показател е двойно по-нисък, но има европейски държави с много по-висок стандарт, но с не много висок показател, обясни проф. Михаил Константинов.

По думите на доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека пък намаляване на раждаемостта се наблюдава от 1990 година насам и причините са комплексни. Тя обясни, че тенденцията е свързана и с възможностите за реализация и кариера при жените. Димитрова обаче беше категорична, че влошаването на икономическите условия дава силно отражение.

Хората се затрудняват в избора да имат деца, от една страна защото нямат усещането за контрол върху живота си, нещата са толкова непредсказуеми, че те не усещат в себе си силата да поемат тази отговорност, а от друга страна - не се чувстват подкрепени, когато направят избора да имат деца, коментира Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация "Родители".

По нейни думи средният дял от Брутния вътрешен продукт, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2,1 %, като има страни, в които той достига 4 %. В България този дял е 1,2 %.

Брестничка коментира и условията в образованието, положението с детските градини и здравеопазването. Според нея по Конституция се полага безплатно образование, но родителите трябва да платят, за да придобият децата им знанията, които би трябвало да получават в училище.

Според  председателя на “Родители“ малкото места в детските градини също са проблем, защото се налага единият родител да остане вкъщи, за да гледа детето, и така семейството се лишава от една заплата.

Една родилка тръгва към родилното с 1000 лева в джоба, а това не би трябвало да е така, обясни още Брестничка. По нейни думи всички тези фактори отказват хората да имат деца.

Тя обърна внимание и на малките суми, които отпуска държавата за майчински и детски, и факта, че не се стимулират многодетните семейства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
8
 
7
 
! Отговори
Край преди 11 години
За двайсти път ви казвам - бедните- мизерстващите наистина раждат повече. И колкото по богати са нациите толкова по малко раждат. За това срете да търсите решението на проблема в държавата - майчинските - бащинските и т.н. Правете любов и обичайте децата - това е.
263
6
 
7
 
! Отговори
факт преди 11 години
Ами увеличете заплатите и детските, но преди това са необходими работни места ,постройте детски градини.....как да раждат жените, повечето семейства живеят на квартира или нямат пари да си платят сметките, а вие говорите за деца....само не ми се мисли колко от родените деца са българчета...абе държавата умира.
262
3
 
9
 
! Отговори
край преди 11 години
До тези дето искат да имат коли преди да си родят деца - Да ви кажа няма да ви бъде.
261
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Програмата Ран-Ът за обезбългаряване на Родината ни се изпълнява последователно повече от 20 години. Нито едно правителство обаче това не е полагало такова усърдие в това направление, както кабинетът Борисов-Дянков-Цветанов през последните 3.5 години.
260
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе лицемери алчни,я влезте по разни сайтове за емигранти да видите какво става. Млади хора ,женени,с деца,без деца,сами, всички търсят начин да напуснат ми9лата ни татковина! Че е много готин животът тук. После се чудят защо не се раждат деца.Кой да ги ражда? Пенсионерите ,ли?
259
10
 
2
 
! Отговори
Д0 313 Край преди 11 години
Ти имаш ли са на идея какво значи мизерстване? Очевидно не.Примерно - семейство без деца в София, за да не мизерства трябва да има месечен доход след удръжките - данъци и осигуровките, над 6-7 хиляди лева, а може би и повече.За да не мизерства, едно такова семейство трябва да може да си купи среден клас кола с 4-6 месечни дохода и да я сменя най-много на 5 години.
258
0
 
1
 
! Отговори
stefka преди 11 години
zdr
257
0
 
12
 
! Отговори
Войводата преди 11 години
Тръгнали някакви измислени специалисти да търсят отговори, които са ясни на всеки, но нали трябва да си вземат хонорара,а на нас да ни замазват очите с глупости...Как да има възпроизводство след като няма млади хора ,а тези ,които ги има са или безработни или необвързани, и как да бъдат след като работа НЯМА, а без пари малко трудно се гледат 2,1 децаОстаналите проблеми са типично софийски, но докато няма работа на село, в Сф ще става още по-трудно да се живее и размножава, освен ***....
256
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 години
Липсват подробностите за демографската катастрофа в България. Примерно:- колко деца се раждат по етноси в България и отделно извън България- колко са българите по етноси в чужбина- какъв е възрастовия състав по етноси на живеещите в България български граждани и т.н.Картинката всъщност е много по-трагична, отколкото ни я представят разни като проф. Константинов. Най-вероятно етническите българчета сред децата до 18 години живеещи в България са примерно 20-30% ако не и по-малко.
255
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Имаме си първа рожба, но вместо да я изкарам спокойно, уви-16 дена преди майчинство не ми подновиха договора - защото съм бременна, а подчертавам, че работата не в частна фирма, а в училище:))); мога да пиша и още, но няма смисъл, ако ни се отдаде възможност довиждане България!
254
14
 
6
 
! Отговори
Край преди 11 години
Хайде да се не лъжем няма мизерстващи българи сред тези които могат да имат деца - т.е. между 20 и 40 г. и да са здрави. Ако мизестваш на тази възраст значи си необразован *** и вече имаиш 7 деца.
253
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е, че демократите обезлюдиха България.
252
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма част от демографския срив се дължи на това,че младите избягаха в чужбина /и продържават да бягат/ и техните деца ще се родят там.Като няма кой да ражда тук /освен ***/ как да има прираст?
251
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 11 години
Богатите хора стават като Лили иванова, Слави трифонов, Ала погачова и пр. Огромни егоисти. Така че не чакайте да забогатете и тогава да имате деца. Правеете любов и обичайте децата - вмай друга рецепта няма.
250
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тодор Живков бе единствения родолюбив политик в новата ни история.Народа правеше деца, отглеждаше и образоваше.Никой не остана гладен, както и никой не се притесняваше за утрешния ден.След него дойдоха предателите, крадците и тарикатите.Тези които ви лъжат и промиват мозъците вече 23 години.Тези които унизиха родителите ви, прогониха децата ви и потъпкаха мечтите ви.А вие за благодарност си ги преизбирате през четири години.Народе????
249
1
 
1
 
! Отговори
До 306 преди 11 години
Мислиш, че дава препоръка ли само?!Не съм съгласна, едва ли щеше да пише с този тон и едва ли щеше фа направи коментара за "Ориента".
248
5
 
7
 
! Отговори
До 307 Край преди 11 години
Ти така и не си разбрал, че децата са по-важни от парите, но без пари българите не искат да обричат децата си на глад и мизерия, т.е. за българите децата са по-важни - да са нахранение, обути, облечени и на топло.
247
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 11 години
Е хора така и не разбрахте че парите не са по-важни от децата. Всички които пишете тук сте нахранени, обути облечени и на топло. Децата не вървят с парите точно обратното е. Бедните раждат - богатите не.
246
1
 
9
 
! Отговори
хейтър преди 11 години
Отново манипулация и страх да се каже на хората какво каза Константинов и какво имаше в предвид като каза дя се спре с политически коректното говоряне и да се казва истината. А тя според него е че в България си стимулира *** раждаемост и тя се е превърнала в професия. А високобразованите българи се наказват за това че имат деца, като не им се плащат детски защото работят и имат доходи. Все едно че тези деца не са на България, но същите те когато пораснат ще трябва да хранят отново ***
245
1
 
6
 
! Отговори
До 284 преди 11 години
Здравей, злобо!Някои хора не искат да осиновяват - причини много, ние не сме никои, че да ги съдим.