Сателитните оператори задържат 80% от приходите си от абонати

Доставчиците системно укриват броя на абонатите си, смятат от АБРО
Обновена: 14 яну 2013 21:32 | 14 яну 2013 21:32,
75
Сателитните оператори задържат 80% от приходите си от абонати
Снимка: Creative Commons

Кабелните и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на съдържание за зрителите.

Това се посочва в декларация на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) във връзка с публичната дискусия за модела на работа между телевизиите и цифровите оператори, която през последните седмици е на фокуса на общественото внимание.

Според данни на членове на асоциацията сателитните оператори отделят за телевизиите под 20% от месечните такси на зрителите за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците влагат до 50 на сто.

"Нито една телевизия няма за цел да увеличи таксите за кабелна или сателитна телевизия, които плащат зрителите. Очаква се платформените оператори да отделят справедлив процент от печалбата си за съдържание, без да натоварват допълнително своите абонати", казва се още в становището на АБРО.

Според представители на асоциацията се наблюдава системно укриване на реалния брой абонати от страна на кабелните и сателитните оператори.

Порочната практика е потвърдена в две независими представителни проучвания - на АБРО и на пийпълметричната агенция GARB (GfK Aidience Research Bulgaria). И двете проучвания потвърждават информацията, че кабелният и сателитен оператор "Булсатком" има 35 % пазарен дял, в същото време операторът декларира пред членовете на асоциацията по-малко от половината от този дял и укрива от 26 до над 64 на сто от абонатите си.

Допълнителен приход, който изцяло се задържа от "Булсатком", е приходът от разпространение на български телевизии извън България, пише в декларацията на асоциацията.

От АБРО са категорични, че запазването на модела ще доведе до невъзможност да се създават български телевизионни канали. Кабелните и сателитни оператори не дават избор на потребителите да определят програмите, за които плащат и променят изцяло по своя преценка вида и броя на каналите, които разпространяват.

"Операторите спекулират с това, че имат много абонати и че ако телевизиите не играят по техните правила, просто няма да излъчват телевизионния канал, при това независимо дали зрителят иска да го гледа или не", уточнява се още в декларацията на асоциацията.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: кабелна телевизияАБРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
алфа преди 11 години
До Ана Ти нормална ли си? Всички сме зад БУЛСАТ. Всички сме против туркизацията на българския ефир.
64
1
 
4
 
! Отговори
алфа преди 11 години
Който иска да гледа БТВ, да смени оператора. Никой на никого не е длъжен и никой никого не спира. Защо трябва да става национална трагедия от това, че БУЛСАТ не излъчват БТВ?
63
2
 
3
 
! Отговори
Ана преди 11 години
То няма кой да застане на страната на "Булсатком" - омазали са се достатъчно!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 1 март заради започналата цифровизация в бтв ще раздават безплатни декодери.Условието е 1.Да се изброят 3/трима /герои от популиарен турски сериал. 2. Да се разкаже смешен виц на Слави .3Да се изпее саунтрака на филма"Умирай трудно4 1 2 3 или 4 На печелившите честито
61
0
 
4
 
! Отговори
незнаен преди 11 години
да им таковам м...а на всички, писна ми от реклами през 5 минути и то на хенди, турски и испански сериали, стари филми и политически мутри
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ ФИРМИ В Бг ,...КРИЕХА ДОХОДИ ,И СЕГА ТИЯ /ПО-ЯКИТЕ,НАЙ-КРАДЛИВИТЕ/,......ИСКАТ ДА ИМА РЕД И НЕ ДОПУСКАТ ДРУГИ !----ИСКАТ МОНОПОЛ -----,ТОВА Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ПРЕХОДА !Бг-ОЛИГАРСИ-МОНОПОЛИСТИ....КРАДЦИТЕ НА ПРЕХОДАБг-МУТРИ СТАНАХА ---ОЛИГАРСИ,*** СТАНАХА ---РОМИ ,А БЪЛГАРИТЕ СТАНАХме----*** ,ЗАЩОТО НЯМАМЕ ПРАВА ,А САМО ----ЗАДЪЛЖЕНИЯ!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯКОЙ РАЗБРА ЛИ ,.....КОЙ СОБСТВЕНИКЪТ НА ----БУЛСАТКОМ ?МОЛЯ, АКО ЗНАЕ НЯКОЙ ,НЕКА ДА КАЖЕ!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали обявиха ПРЕДИ 3 ДНИ ,...че е ---70% ,а сега ---80%,.....КОЙ ЛЪЖЕ ?
57
0
 
2
 
! Отговори
Кибик преди 11 години
Когато в един бранш започне война или пазарите са отеснели или има нова апетитна хапка, като цифровизацията на пример. Всички тези статии са изстрели на участници в бойните действия. Масовката са кибици и потърпевши, за разлика от "белия" свят, където подобни стълкновения са повод за повишаване качеството или количеството или цената.
56
2
 
3
 
! Отговори
Деси Атанасова преди 11 години
Какво друго може да се очаква> Булсатком са самозванци. Мъчат се да заблудят хората изкарвайки се голяма и успешна компания, а за тях работят само некадърници, особено от техническите им екипи. Вместо да поправят, те развалят нещата. Що за "професионализъм"
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой колко % задържа за себе си, си е лично негова работа. Това си е частна компания. И колкото по-голяма им е печалбата, толкова по-добър мениджмънт имат.На БТВ колко им е печалбата, като ни заливат с реклами през 2мин. , а??????????
54
1
 
3
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Укриването на абонатите как да е, това си е работа на икономическа полиция, но аз като техен потребител така и не разбрах как ще бъда компенсирана за липсата на тези канали, не че умирам за тях, ама някак си не е справедливо... Плюс това постфактум разбирам, че съм можела в замяна натова да си поискам безплатно HBO?! Защо това не се казва на касите?! Защо няма яснота как точно мислят да ни компенсират!? Това ми се струга много некоректно от страна на Булсатком!
53
0
 
2
 
! Отговори
До bezpartien преди 11 години
Класацията ти за наглост е правилната градация, но продължава и по-нататък. Само не знам кой стои между Булсатком и ьТВ в този ред.
52
1
 
3
 
! Отговори
idiot_ преди 11 години
"Кабелните и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на съдържание за зрителите."- О Боже!! Булсатком и те нали?! Нали бяха много невинни, какво стана? Излиза, че абонатите са си плащали, като попове за тоя дето духа, а целия панаир дето направиха с Бтв и Тв7 си беше колкото да се сринат тези медии нарочно, по пръчка на някого!!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ьТВ трябва да намалят зрителския си рейтинг с официалния брой абонати на Булсатком плюс укрития според тях брой зрители. Обаче как да кажеш на рекламодателите си, че никой вече не те гледа :)))
50
2
 
3
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
И защо на такива им се дава лиценз за мобилен оператор? Ако станат гсм оператор, защо трябва да мислим, че ще се държат по по-различен начин? И на всичкото отгоре с цялата си наглост се нареждат да правят и цифровизацията! Ако има класация за наглост трябва да изглежда така: НАГЪЛ, ПО-НАГЪЛ, ОЩЕ ПО-НАГЪЛ, БУЛСАТКОМ!
49
3
 
3
 
! Отговори
konsiel_gomes преди 11 години
Булсатком определено укриват абонати - може да сте доста сигурни в това нещо! А защо излъчват ТВ7 без да имат това право по договор - на какви се правят? Трябва да им отнемат лиценза за 4-ти мобилен оператор и това си е.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде АБРО сега кажете, как след като Булсатком има 35% пазарен дял + така надлежно укриваните (от 26 до над 64 на сто) от абонатите си, което прави до около половината ТВ зрители в България, гледаемостта на програмите на БТВ Медиа Груп продължава да расте?Иначе казано, между 300 000 и 400 000 абоната с общо 1 000 000 телевизионни приемници са престанали да рекламите по 6-те програми на ьТВ медиа груп. Как рекламодателите гледат на този въпрос?
47
0
 
4
 
! Отговори
зрител преди 11 години
Аман от тия телевизии и препирните им! От както спрях да гледам ТВ и по-специално по-голяма част от БГ телевизиите спя спокойно. Новините на всички са криминални хроники, от които не богатата вечеря на средностатистическия българин е вгорчена още повече, в светските новини присъстват полуоблечени ***тутки, спортните новини са спортно-интригански миришещи на мръсни пари и после за капак РЕВЯЩИ реклами и турски сериали .. Хляб и зрелища! Е спрях да гледам телевизия!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я БТВ и ко. да почнат да си плащат за разпространението. Така, както плащат за ефирно излъчване, така трябва да цакат и за кабелно.