„Мъртвите души“ в списъците всъщност са живи

В тях обаче имало 668 столетници, 56 от тях над 110 години
Обновена: 25 яну 2013 15:55 | 25 яну 2013 15:37,
67
„Мъртвите души“ в списъците всъщност са живи
Инджова и Павлова дадоха пресконференция за избирателните списъци. Снимка: БТА

„Мъртвите души“ от 800 000 души са всъщност живи хора, които живеят в чужбина. Това стана ясно на пресконференция на регионалния министър Лиляна Павлова и на шефа на НСИ Ренета Инджова.

Разликата в броя на населението, които имат право на глас, между ГРАО и НСИ се дължи на различните принципи, които прилагат двете институции. 

НСИ преброява гражданите, които се намират на територията на страна и не брои българските граждани, които имат право на глас, но в момента не живеят в България и затова има разлика от 800 000 души, която се дължи на хората, които не живеят в България, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министър Павлова определи като спекулацията тези хора да се наричат "мъртви души". Това са живи хора, български граждани, имащи право на глас, независимо от това къде се намират по света. Нямаме право да ощетяваме конституционните им права и никой не може да си позволи да ги заличи от избирателните списъци, каза министърът.

Още по темата
По данни на националната статистика към 31 декември 2011 г. населението на България е 7 327 224, напомни председателят на НСИ Ренета Инджова. От тях на 18 и повече навършени години са 6 145 788 души.

Изчисляването на броя на населението и неговото разпределение по административно-териториалните единици се извършва на базата на настоящия адрес на хората, каза Инджова. В националната база данни в ГРАО има записи на всички български граждани с избирателни права, независимо дали те се намират понастоящем в страната или пребивават в чужбина, те са 6 949 120 души.

Министър Павлова уточни, че от 6,9 млн. избиратели има 668 столетници, от тях на над 110 години са 56 души. Написахме писмо до всички общини, където са регистрирани тези хора, за да проверят още веднъж дали тези хора са живи и ако са починали, да изискат смъртен акт, каза министърът.

Без смъртен акт длъжностното лице не може да ги отпише от избирателните списъци, уточни министърът, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 9 години
"Министър Павлова определи като спекулацията тези хора да се наричат "мъртви души". Това са живи хора, български граждани, имащи право на глас, независимо от това къде се намират по света. Нямаме право да ощетяваме конституционните им права и никой не може да си позволи да ги заличи от избирателните списъци, каза министърът." Пълни глупости: "чл. 56 от ИК - лицата, които са живели повече от 2 месеца извън страната, се заличават от списъците".
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментира, а самата тя нарече мъртви души живи хора - това са нашите нашите деца, братя, сестри, майки, бащи, приятели, които са в чужбина и имат конституционното право на глас. Казва, че през следващите 5 години те ще бъдат заличени от списъците. Това са хората, благодарение на които една голяма част от хората в България оцеляват въпреки всичко.Това го ГОВОРИ европейския комисар Кунева -СРАМОТА!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбрахме,че душите са живи,ама за телата нищо не пише.
52
1
 
4
 
! Отговори
Соня преди 11 години
Фантомите в списъците не могат да повлияят много , ако излезем и масово гласуваме в неделя. българи, призовавам ви този път да гласувате - независимо как, но не трябва да пропилеем напразно референдума.
51
2
 
2
 
! Отговори
Stel преди 11 години
Хубаво, но какво разбират тези столетници от ядрена енергетика? Те ли ще ни решават бъдещето?
50
1
 
0
 
! Отговори
Еу преди 11 години
И със смъртен акт длъжностното лице не се отписва.
49
1
 
0
 
! Отговори
lele-male преди 11 години
Tezi stoletnici sa qdrenite ni ENERGETICI....:))))
48
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
дали има мъртви души не знам..но разбрах че на тези избори (референдум) може да стане много интересно ако излезем всички да гласуваме..аз мислех да не ходя.въпреки ча съм ЗА ..но реших че съм длъжен да гласувам..не искам И ТОЗИ ПЪТ политиците да решат в место мен.оказа се че само в Америка и в Канада има над 66 ядрени централи.а нашите продажни *** от ГЕРБ искат да нямаме 2 рав БГ.безсилен бях когато Кунева продаде реакторите ни.НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ НА ГЕРБ ТОЗИ ПЪТ ДА НЕ ПРЕЦАКАТ.ДОЛУ ГЕРБ!
47
0
 
3
 
! Отговори
Schivanov преди 11 години
bravo, g-ja Reneta Indjova!finexpert top 1 !tolkova sam stastliv!!!! - BG ima 56 balgari nad 110 godishna vazrast!!!!!! i dano da sa zdravi i s dobra pamet dalgi godini oste!!!!!ye,ye,ye!!!
46
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
А в Англя всеки столетник получава телеграма лично от Кралицата! Нашите столетници сигурно едва смогват да си купят хляба и млякото горките?
45
2
 
6
 
! Отговори
Гажданин на България преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ СПЕШНО ДА СЕ ПРОВЕДЕ ЕДНО ПРЕБРОЯВАНЕ САМО НА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ.АКО НЕ ГО ПРОВЕДАТ ЗНАЧИ ТАКА ИМ ИЗНАСЯ ДА НЕ ЗНАЕМ КОЛКО СМЕ И ДА СПЕКОЛИРАТ ВИНАГИТЕЗИ ДЕТО СА В ЧУЖБИНА ДА ГИ ВОДЯТ ОТДЕЛНО ПО ДАННИ НА БЛИЗКИ И РОДНИНИ И ПРИ ВЛИЗАНЕ У НАС ДА ГИ ЗАСИЧАТ НА ГКПП. Колко е лесно, но няма политическа воля за това. Как ли ни водят в Европа и ЕС колко сме? Май и тях ги лъжем колко сме. Нещо има далавера в това...
44
0
 
9
 
! Отговори
има грешка преди 11 години
аз мисля, че въпросът на референдума трябваше да е: Трябва ли да се намали наполовина броя на депутатите? - тогава да видите каква активност на гласуване щеше да има.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знаели какво става в Родопите, колко хора живет там, колко са в града, колко на село, в махалата! Да не би да имаме и партизани дето се крият в горите?Защо даваме пари за система дето не ти върши работа-ЕСГРАОН? Щом не знаем колко сме назначете веднага едно преброяване само за хората, а не да ме пиатате колко, крави имам, колко вили, колко велосипеда.Първо вижте колко сме българите, който се е преброил и това е, засичаш с информация по близки роднини и приятелиДали им стиска преброяване
42
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тези столетници които вече не са между живите и не са отписани .техните близки навярно още и пенсиите им получават и за това не представят смъртен акт и ги водят живи това за тях си е доход.
41
7
 
7
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 11 години
Писна ми да плащам тока на *** ,на пенсионерите енергийни помощи ,те ли ще решават съдбата ми като освен БСП за друго не знаят защото кмета или ,,големеца,, така е казал,е а стига де накичили сателитите по къщите манговците ,а бабите вадят от бурканите пари колкото аз никога не мога ...видя,ще ми казват ДА за АЕЦ и мец.Умрял човек без смъртен акт не погребват освен активните борси да са вечните избиратели.
40
4
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
Аз смисъл от този референдум не виждам!30 милиона лв изхарчени за нищо.Защо мисля така ли?Ами защото референдума няма да мине, понеже се изисква да са гласували толкова хора, колкото на последните избори.Е според мен няма да се съберат достатъчно бюлетини и въпросът за АЕЦ ще се върне отново в парламента и пак няма да решаваме ние!Ето товае истината за изхарчени едни 30-тина милиона лв, а уж пари няма!
39
0
 
2
 
! Отговори
Atanasulov преди 11 години
uvajaemi komentator 26, tzelta na referenduma e dopitvane po opredelen vapros - kakvoto dopitvane pravi vsyaka moderna svetovna telefonna kompania naprimer da pita klientite si dali jelayat opredelena usluga ili ne jelayat - kato klientite mogat da sa primerno 25 miliona dushi mladi i stari s ID karti. i tova stava tolkova barzo, eftino i lesno.tzelta ne referenduma ne e da znae koi balgarin v koe kolorado e - istinskoto ili pamporovskoto - v koya zala na NDK e - garmyastata ili grimiornata.
38
10
 
5
 
! Отговори
Пак пуснаха преди 11 години
Пак пуснаха *** да могат да пишат мивуси и плюсове -- така де, нека се радват!Туй много важно -- нали този форум се списва от *** и 90 % от *** коментират.
37
6
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Не знам, не знам, ако погледнем разбивката на гласовете по избори *** и пенсионерите гласуват винаги за БъСъПъ, та не знам кой им купува гласовете. Данните друго показват.
36
1
 
14
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Прав си че *** решават изборите.Затова ГЕРБ печели.Те сега всички *** са се юрнали да търсят бележки от общо практикуващите лекари защото ще им дават допълнителни социални помощи по 80 лева на човек.Така с държавни пари директно се се купуват гласове.