За провала на референдума невинни няма

Партиите ги е страх от пряка демокрация, обясниха анализатори
Обновена: 28 яну 2013 14:41 | 28 яну 2013 10:18,
148
За провала на референдума невинни няма
Партиите не могли да мобилизират електората си. Снимка: Булфото

Референдумът беше заченат като партийно събитие, въпросът е бил неясен, а информационната кампания – слаба. Около тези твърдения се обединиха анализатори в студиото на bTV.

Политологът Първан Симеоново, дългогодишният член на ЦИК проф. Михаил Константинов и Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда се съгласиха още, че трябва да има промени в изборното законодателство, защото не може референдум да се съпоставя с парламентарни избори.

По думите на Цонева с промени в Изборния кодекс прагът за валидност на националното допитване трябва да бъде свален до 30-40%.

„Нерелевантно е да сравняваме референдумите с парламентарните избори”, категорична бе Цонева. Тя добави, че хората не са били добре информирани преди допитването, а институциите са били наясно с това. Цонева цитира изследване, според което в началото на кампанията 40% от гласоподавателите са се колебаели дали да отидат до урните. В края обаче едва 10% са имали съмнения, останалите са решили да не дадат своя вот. „Самата кампания отблъсна избирателите”, заяви Цонева.

По нейни думи трябва да се направи всичко възможно за бъдеще да се преодолее тази дупка, която е имало този път в информационната кампания.

Проф. Михаил Константинов пък обясни, че трябва да бъдат изчистени т.нар. “мъртви души“ от избирателните списъци. По негови думи това може да стане за около шест месеца с активна регистрация. Той обясни, че това е френски модел, при който гражданите предварително заявяват дали имат намерение да гласуват.

По думите на Константинов ако мъртвите души са били изчистени сега от списъците, избирателната активност е щяла да бъде с проценти по-висока.

Анализаторите се обединиха и около тезата, че въпросът е бил неясен. Първан Симеонов го определи като „троен”.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда питането е трябвало да бъде дали изобщо гражданите искат развитие на ядрената енергетика, без да се конкретизира строежа на нова АЕЦ. Според дългогодишния член на ЦИК проф. Михаил Константинов въпросът за ядрената енергетика е бил неразбираем и неточен.

„Първата стъпка в новата ни история беше стъпка накриво. Този референдум не вдъхнови хората”, заяви Първанов.

По негови думи самият референдум е бил заченат като партийно събитие. Политологът припомни, че дори пресконхеренциите вчера след вота са били дадени по партии. Първанов обясни, че нито една политическа сила не е успяла да мобилизира електората си.

По думите му е спорно дали БСП са успели да накарат всички участници в подписката им да отидат до урните. Политологът откри грешки и при действията на премиера Бойко Борисов.

Той призова ДСБ и “Атака“ да погледнат колко хора са успели да накарат да отидат до урните и да осъзнаят, че резултатите не са розови.

„Цаца, ама риба. Риба, ама цаца”, иронично обясни политологът Първан Симеонов са изглеждалите споровете кой е печелившият от първият национален демократичен референдум в България. След края на изборния ден всички представители на политическия елит се обявиха за победители.

Анализаторите се обявиха още около тезата, че невинни за провала на референдума няма. По думите им партиите се страхуват от пряката демокрация и опозицията и управляващите са виновни за “стъпката на криво“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе като ни питат - що ни питат и харчат пари. Като не ни питат , се оправдаваме, че от нас нищо не зависи. За тия 4 години всеки само се оправдава, на нас политиците са ни виновни , на тях старото правителство им е виновно. Сутринта по БТВ ни обясниха , че и за високите сметни от топлофикация пак ГЕРБ не били виновни - що парите вместо в АЕЦ не били вложени в топлофикация. Някой като тръгне да прави, всички са против , щото се харчили пари. Никой обаче нищо не предлага, май само седим и чакаме.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До реалистТи така или иначе ще си - беден и ще плащаш по - скъп ток, тъй че не се тупай в гърдите!
90
4
 
1
 
! Отговори
Националист преди 11 години
АТАКА и ВМРО му е майката, за да не са ГЕРБ, БСП и разни патерици. Елементарна математика.
89
1
 
10
 
! Отговори
Размисли от село преди 11 години
Аз пък искам да не съм роб, само свободата ми остана! За какво ми е да имам пълни магазини със западна стока, когато не мога да си я купя? За какво ми е да имам право да пътувам, когато нямам пари за билет? Защо да учиш, когато нямаш пари и за 1 книга от 10 лв. За какво са ми магистрали, като от село не мога да стигна до тях, понеже пътя е с такива кратери че хората отивайки на работа умират. Защо трябва да ми пука за политиците, като на тях не им пука за мен?
88
2
 
6
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Предпочитам да плащам скъп ток и да съм по богат отколкото да съм беден и да плащам евтин ток.
87
2
 
4
 
! Отговори
любопитко преди 11 години
Седнали ГЕРБ в ролята на американска маша да плюят по БСП обвинявайки ги че били руска такава. Алооо умните, студената война не свърши ли? Защото ако ГЕРБ е маша на САЩ то означава, че е ортак на Турция, които са технити протежета на Балканите. А пък хамбургерчетата скапаха политиката на ЕС с финансовите балони, съзнателната политика за унищожение на еврото с цел напомпване на долара. Та вие с ЕС ли сте господа от ГЕРБ или против. Щото разбрахме, че сте против руснаците. Та.. с кого сте?
86
1
 
11
 
! Отговори
рук за герб преди 11 години
Герб изпразниха хазната, а сега се загрижиха за 30 милиона
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
битият бит..народа пак пре..ан..беден и ***..ония там си пълнят джобовете и ви правят забавления пак за ваша сметка.само революция ще ни спаси.отдавна сме на дъното.*** пари няма щото всичко е изнесено в чужбина.парите които са в обръщение са без никакво покритие и стойност.от къде ще се земат милиарди за централа в таз фалирала държава?А?всичко е един балон и то дпукан!
84
4
 
4
 
! Отговори
гробарят преди 11 години
Всички медии заедно с "бсп "са корумпирани,те манипулират и промиват мозъците на хората .Една сензация за медиите и едно преброяване на електората на агонизиращата "бсп"стува 20млн на данъкоплатеца.
83
0
 
8
 
! Отговори
опа преди 11 години
Герб се загрижиха за 30 милиона похарчени сега, но си забравиха да си замразят високите заплати и си купиха нви депутатски лимузини, докато народа гладува
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО БОРИСОВ ЗАЩИТААВА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ВЪВ ФОТОВОЛТАЦИТЕ....БОЙКО БОРИСОВ Е ГРОБОКОПАЧ НА БЪЛГАРИЯ..***!!!!.
81
2
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
Тея бонуси за за заплати на служители а не напразно.... тези 20 млн. по добре и те да бяха отишли за бонуси и пенсии.
80
0
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 11 години
Предлагам с изборите да направим референдум /така няма да се оскъпява/ за това да имаме право да отзоваваме депутати, министри, министър-председател, президент, кметове, общински съветници и въобще всички, които се избират от народа. Като сте такива смелчаги политиците, хайде де ви видим дали ще ви стиска да направите такова предложение!? Обзалагам се, че тогава ще имаме нечувана избирателна активност. А при *** ще е 120% от възможни 100%.
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев да хване малко да си реформира партията и да изрита червените барони . Защото БСП вместо да се реформира в европейска социалистическа партия още си стои руска комунистическа маша .
78
0
 
7
 
! Отговори
ти луд ли си бе преди 11 години
До Анонимен 20 милиона за референдум са по-малко отколкото 90 милиона за бонуси раздадени миналата година от герб, а нито една стотинка за увеличение на пенсиите вече някколко години
77
1
 
8
 
! Отговори
мама преди 11 години
Много ми е интересно Боко като каза, че това били парите за майките. Добре! Да речем, че това са парите за майките за тая година. Само не разбирам в предходните три за какво ги изпапкахте тия пари. И що за наглост да се грижите за мамитата, като ги докарахте до отчаяние с политиката си! И като сте загрижени за бюджетите на училищата, дали си сещате че и за местната власт изборите все са там? Ама тогава не ви е грижа, нали ще има папане.
76
1
 
12
 
! Отговори
мхм преди 11 години
Когато бойко беше избран за кмет на софия с 20 процента избирателна активност тогава това беше гласа на народа, а сега не е. Това значи ли че 80% от софиянци тогава са бойкотирали изборите, впрочем и фандъкова е избрана за кмет със същата избирателна активност
75
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шамар за руските интереси в България . Само 800 000 българи им искат аеца
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господин серго . Дължите ми 3 лева за тъпия си референдум - 20 млн похарчени излишно делено на 7 милиона българи
73
1
 
7
 
! Отговори
гласуващ преди 11 години
Това извинение с обезвереността ми е много смешно. Звучи като - писна ми да ям сух хляб, ама съм обезверен и не виждам смисъл да отида до магазина да си купя маргарин и сирене. Докато не разберете че силата да промените тая държава е във ваши ръце, ще има политици които ще се възползват от слабия ви характер и ще ви доят до дупка. А вие все така ще си ядете сухия хлебец.