"Долу ръцете от природата” поискаха екоактивисти

Стотици на протест срещу застрояването
29 яну 2013 22:25,
52
"Долу ръцете от природата” поискаха екоактивисти
Екоактивисти бранят природата. Снимка: БТА

Няколкостотин протестиращи се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий и с възгласи ,,мафия" се отправиха към сградата на Парламента в столицата.

Протестното шествие е срещу застрояването на планински и черноморски местности. Организирано е от коалиция "За да остане природа в България".

"Долу ръцете от природата” скандираха пред Народното събрание протестиращите, а също така и „Всеки ден ще е така до победата”. Има издигнати български знамена и лозунги, на някои от които пише: „Да спасим Иракли”, „Нека остане природа в България”.

По думите на Андрей Ралев от коалиция „За да остане природа в България” исканията на участниците в шествието са да бъдат защитени дюните, да бъдат оградени всички защитени територии и да бъдат защитени местностите Корал, Странджа, Камен бряг, Кара дере, Иракли и други.

Природозащитниците настояват да се осигури дългосрочна защита на всички Черноморски крайбрежни територии. Възмущението им е породено от сигнали, че на Иракли все още се строи. Възможни решения на проблемите протестиращите виждат както в бъдещи законодателни промени, така и в осигуряването на граждански достъп до административната информация.

По думите на един от протестиращите след скандала "Дюнигейт" екологичните организации са получили обещание за достъп до правосъдието, но в парламента продължават да се чува отказ от достъп на българските граждани до общоустройствените планове.

Малко преди Нова година се разрази голям скандал с продажба на имот държавна собственост в Несебър.
Оказа се, че там във въпросния парцел има редки сиви дюни, които са защитени. Имотът беше продаден от държавата на частно лице, което дни по-късно го беше препродал на пъти по-висока цена на юридическо лице. В сделката изплува и близък до вътрешния министър Цветан Цветанов бизнесмен.

Само дни по-късно стана ясно, че в местността Иракли продължава да се строи. След проверка стана ясно, че строителите са в нарушение и работата беше спряна.

"Само в България загубихме правото си да се обръщаме към съда, когато не сме доволни от някой общоустройствен план. Това състояние закрепва всички незаконни заменки и продажби за жълти стотинки на най-хубавите природни територии”, заяви протестиращият, цитиран от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По мои наблюдения ромите секат доста във гората.Нямат пари и от там си набавят дъдрва а някои от тях секът,берът или както там казват и после продават във махалите си нека тези им се опрът на тях нали са за гората.Доста кубици изгарят във къщите им.
18
29
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 11 години
Тези протестират не защото искат да запазят природата.Ако искаха да я запазят то могат да се изправят срещу дървената мафия която се4е поголовно да отидат във стара планина и да видят ако искат мога да им кажа къде то4но да погледнат.Тези са срещу хотелиерите които имат сметка до бранят готара,тези са срещу ски пистите на които няма и един квадратен метър бетон.Тези са срещу хората които носят висока добавена стойност във бюджета на страната ни. Тези за мен обслужват опозицията или съседите ни.
17
2
 
5
 
! Отговори
emigrant po nevolia преди 11 години
triabva vsi4ki protestirashti za razli4ni kauzi da se organizirat v OBSHT PROTEST za 2-3 dni tazi prolet i da bude razkarana nai-posle tova mafiotsko upravlenie ot 23 godini ve4e, no mnogo vajno e da se izberat NOVI nacionalno otgovorni lica, koito da nqmat nishto obshto s dosega upravliavashtite politi4eski klasi ! Obedinenie i solidarnost za vsi4ki kauzi sa nujni, ina4e mnogo goliama mizeria ide v BG !
16
25
 
5
 
! Отговори
х преди 11 години
за кой тая природа,...за *** ли?
15
4
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Ърни, ако мислиш че никой не плаща на жена ти да си ляга с тебе без да и се плаща за "труда" яко се лъжеш! :D
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 6Ти си се погледнал в огледалото.
13
1
 
9
 
! Отговори
Гогарога преди 11 години
До Природосъобразен типТова твоето не е мисъл, а направо запъртък.
12
18
 
3
 
! Отговори
Природосъобразен тип преди 11 години
Ако бяхте протестирали и за Белене така,щях да ви повярвам,че сте зелени,но избирателните ви протести силно ме навеждат на мисълта,че има нещо гнило и сбъркано в самоопределението ви.
11
4
 
27
 
! Отговори
Алчни сме,прости сме преди 11 години
С какво е известна България в чужбина - с хубавата природа и проститутките. Като бетонираме и унищожим хубавата природа с какво остава да сме известни...? Като отида лятото на Слънчев бряг и като видя застроените бетонни пустеещи жилищни кооперации и калните блата между тях, които трябва да са път /инфраструктура/ и ми се ще никога да не ходя на море в България. Като видиш широките плажни незастроени ивици в Гърция, забраненото със закон високо строителство, да ти е драго да почиваш в Гърция.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой виждал ли е *** на 2925,30 м височина?
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 4 лъжеш куче платено
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Гойко няма да му стигнат двете пароструйки дето ги купи.Хората му се радват.
7
3
 
29
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
На тези хора, пич, никой не им плаща. Аз имам приятели, планинари, които отидоха на тоя митинг, които наистина милеят за природата и я обичат дива и да остане такава, каквато е. Аз също щях да отида, но просто трябваше да остана до късно днес на работа, от която плащам и данъци за тая държава, плащам и пенсиите на пенсионерите. Колкото повече хора има като тези днес, толкова по-добре за тая държава. Може пък и да има надежда за гражданско общество в България и гърците да спрат да ни наричат ОВЦЕ
6
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам тези издънки на природата на снимката да ги изпратим в някоя защитена територия - така хем те ще си я пазят, хем няма да ни занимават с *** си идеи.
5
22
 
4
 
! Отговори
realist преди 11 години
нищо повече да не се строй в БГ- няма проблем, ама недейте да искате работа и по-високи заплати, ще ядете дива природа и вие и двцата ви
4
3
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 11 години
Бат'биБоко го страх само от едно нещо - масови улични протести и кадри по телевизията, в които полицаи бият с палки протестиращите!Няма значение за какво се протестира - важното е да се протестира пред повече телевизии!Само тогата ББ и Цвцв се *** от страх!
3
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой ако си мисли че тези ходят насам натам да се пречкат без да им се заплаща за "труда" яко се лъже
2
3
 
26
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Евала им правя на тези хора.
1
1
 
27
 
! Отговори
един преди 11 години
какво означава няколкостотин? Dnes.bg опитайте да сте коректни към хората които ви четат, колкото и да не ви се иска! Няколкостотин бяха в Пловдив; в София бяха повечко, ама вие си знаете...