Разкритикуваха новото туристическо лого на България

То е неясно, объркано и тромаво, смятат от Съюза на българските художници
31 яну 2013 17:43,
75
Разкритикуваха новото туристическо лого на България
Снимка: МИЕТ

Съюзът на българските художници /СБХ/ не одобрява новото туристическо лого на България. Това се посочва в изпратено до медиите отворено писмо на председателя на организацията Любен Генов, адресирано до президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В документа се изразява недоволство на творческата организация и от факта, че в СБХ не е постъпила информация за провеждане на конкурс за създаването на това лого при положение, че "едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ".

Любен Генов посочва, че по повод представеното ново туристическо лого до ръководството на съюза са били изпратени писма от секциите "Графичен дизайн", "Рекламен дизайн" и "Дизайн".

И в двата документа е изразено отрицателното отношение на професионалната художествена общност към новия знак на България.

„Самият графичен подход при направата на логото е доста посредствен. Силуетът е объркан и неясен. А всички елементи в логото са характерни поне за половината туристически държави в света. Шрифтът е претензиоцен и тромав“, се казва в становище на секция „Графичен дизайн“, цитирано в отвореното писмо.

И от трите секции заявяват, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности, завещани от традицията на българската приложна графика и дизайн.

„За съжаление огромният ресурс на истинския български талант отново остава неизползван, и то за сметка на качеството“, обобщава Любен Генов в отвореното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Заринали са ни с заключения, като "шрифтът е претенциозен и тромав", "неотговарящ на ценностите в българската кирилица", "запомняща се българска визия" и прочие аматьорско словоблудство. WTF? Защо е тромав шрифта? Kакви са ценностите на българската кирилица, на които трябва да се отговори? Какво означава българска визия? Колко шрифтове са създали въпросните художници? Какво знаят за кирлицата? Още веднъж от позицията на какви коментират именно, че не става ясно?
45
4
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Не защитавам това лого конкретно, но не мога да не се подразня от поредната изцепка на тази секта наречена СБХ. Със същия успех един инженер ПГС, който е минал в обучението си един курс по архитектура (задължителен за да си завери втория семестър примерно) може да хукне да ругае архитектурните достойнства на някоя сграда. От кога, господата художници започнаха да разбират от брандинг? Имат може би проекти, които са готови да покажат? Може би имат опит? Международни проекти?
44
4
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Нещо подобно се случва с реакцията на СБХ за новото лого на България. Защо, по дяволите, господа художниците решиха, че имат моралното или професионалното право да коментират проект от областта на брандинга? От позицията си на какви? На неуспели творци обидени на света, че не им е разбрал творчеството? От позицията на хора минали един семестриален курс по дизайн през 75-та в художествената академия? Ами да си рисуват картините, да си ходят на сбирките и да не се мешат там, където не им е работа.
43
1
 
0
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Тогава крал Леонидас избира случен войн от войската на Аркадийците и го пита каква е неговата професия. Той отговаря ковач. Пита друг и той отговаря скулптор. Пита трети и той казва, че майстори съдове. След това Леонидас се обръща към свойте триста войни и ги пита "каква е вашата професия?" Триста гърла изревават "Хоо, хоо, хоо" придружено с вдигане на копията. Леонидас се обръща към водача на Аркадийците и казва "Виждаш ли приятелю изглежда аз съм довел повече войници от вас".
42
1
 
0
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Във филма "300" има една сцена когато крал Леонидас повежда свойте 300 войни на битка с Ксеркс, той среща по пътя друга войска тази на Аркадийците. Техния водач заявява, че е чул слух, че Спартанците отиват на война с персите и че са дошли да помогнат. Също така изразява учдване, че броят на спартанските войници е само триста, предвид че той е довел много повече.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая роза поне прилича на роза, за разлика от предишната.
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво не ви е ясно,не мога да разбера-стилизирано изображение на всички български красоти-слънце,море, златист пясък,планини,българска роза...
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Логото си е много добро,особено в сравнение със старото.Ако старото е правено от някой от въпросната организация-благодаря!-по-добре да не се намесват-не можеше да се разбере какво е!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това лого може би е правено от някой дизайнер(ка) , който не е имал проблеми със стомашният си тракт :)
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakva e taia ***--- pushci ot TEC. Male male. bg 4ernobil
36
1
 
6
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Най-чиста форма на открадване на пари с фиктивни, измислени разходни документи. Насреща на 1,5 милиона имаме една голяма кръгла нула, а в джобовете на "специалистите" пачки с банкноти. Честито на печелившите! На всички останали...е да сме живи и здрави!
35
1
 
4
 
! Отговори
Mitko преди 11 години
mnogo mi haresva - takava kitka ima i kaka Zumbula, deto prodava susamki i slanchogled na plaja.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яйце на око със шунка роле.
33
3
 
0
 
! Отговори
681 преди 11 години
Kakvo e tui zavurtyanoto??Ujas...edna roza zaki4ili....Boiko e vinoven nale,nale?
32
2
 
3
 
! Отговори
Good Morning! преди 11 години
Morning, твоите моъчни клетки могат да се преброят и даже да се номерират, като на една молюска - Aplisia californica. И тя е гол *** като теб, умничето на мама. Логото е безобразно! Още по-безобразен е начинът, по който се стигна до тук. Огромни пари - за нищо! Ето това е връзката с политиката...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До bolkaи аз това се чудих, дали не е не министера детето, такива декораций се правят на кандидат-гимназиален изпит за 4 часа макс
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това лого да не е рисувано от някой седмокласник? Логото наистина не ми допада, даже хич. Това жълтото в средата, какво е? Портокал ли е, слънце ли е, какво е? А този надпис нищо българско не виждам в него, явно е там за да означи какво точно продава това лого. Има толкова български символи който могат да се "вградят" успешно в една декоративна композиция и недвусмислено да показват България само мярвайки логото. Лошото е че някой е взел пари за тази цапаница, и сега ще си удари дупето в тавана
29
2
 
12
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Посредствено, наивно, няма никаква художествен елемент и фантазия, като че ли е правено от ученик! Събрани оттук оттам детайли.
28
6
 
0
 
! Отговори
Morning преди 11 години
Много се радвам на платените коментари и тъпизмите от по-долу. Вместо да ругаете един или друг управляващ и партия, съберете си всичките мозъчни клетки (каквито половината от Вас вероятно нямат) и създайте туристическо лого .И спорете колкото искате, но няма партия и управляващ от когото добро да сме видели. Дали ще е Боко, онзи другия за който и в Щатите ни се смеят или този ниския, червения с очилата няма разлика
27
2
 
14
 
! Отговори
ник преди 11 години
Извинявам се, но ми прилича на издрайфано от пиянде след продължителен запой!И сам си давам минус!