Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
21
 
! Отговори
tf преди 11 години
viral не значи вирусен
167
4
 
41
 
! Отговори
джаз доид ФОСТАТА преди 11 години
Паиджина *** за авс !
166
1
 
58
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Страничката е абсолютна простотия, но пък това ли е най-големия проблем в българското общество, уважаеми господа ***? Пречи ви Спиндермаан, ама не ви пречи учиндолският ***, банкянският *** или пък онова недоразумение Азис? Лицемерна ***! И на вас ***, като сте такива "елитари"!
165
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
журналиста е лош, паяжина ***
164
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ae are *** da vi firgam boklici mrisni
163
3
 
49
 
! Отговори
Pete преди 11 години
Нито концепцията, нито персонажа са български, моля проверете си фактите преди да пишете граничещи с малоумност статии. Произхода на комиска е от 'Dolan', които са серия вулгарни комикси с умишлени правописни грешки. Един от често срещаните персонажи в комикса е Spider Man нарисуван точно по този начин.Всъщност, едва ли масата хора които разпространяват Спиндермаан дори осъзнават, че имитират нещо, което отдавна е утвърдено, мислейки си че са създали поредния български meme.П.С.: ***.
162
4
 
24
 
! Отговори
spinder преди 11 години
FOSTATAA
161
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da ne s okaje i twa nekwa PR istoriq na oniq s helikoptera ... ina4e *** e dobro :) haha
160
2
 
26
 
! Отговори
фостата преди 11 години
паяджина ***
159
2
 
29
 
! Отговори
miti преди 11 години
paidjina *** za fas boklici !! :D
158
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да се напъва един *** човек никога не може да измисли ***...този е доста над средното ниво и го вбесяват/мен-също/хора които са толкова ***,че пишат ОМОРЕНА,ЛИМОЗИНА и т.н. защото `бързали`,представи си...Тъпака може да сътвори `Ханко Брат` и то на официален документ,но *** е за напреднали...
157
6
 
41
 
! Отговори
x6 преди 11 години
ZA CHOVEKA PISAL TOVA PAIDJINA FOSTATAAA
156
4
 
25
 
! Отговори
Benom преди 11 години
Paiajina *** za vaz
155
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам нищо против Спиндерман просто не е чак толкова забавно, че да ме размее, Критериите ви са много ниски, ако базата за сравнение е шоуто на слави.
154
5
 
51
 
! Отговори
Simon преди 11 години
И кво ви пречи спиндерман... Май ви тряя ПАЯДЖИНА *** ...
153
4
 
37
 
! Отговори
hahahaha преди 11 години
До Мартин деградирал ти е живота, като нямаш чувство за хумор .. ***, ***!
152
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Господ ХАКУНА ***.. ИИ ХАНКУ, бе брат!
151
1
 
38
 
! Отговори
Първанова-УКТЦ преди 11 години
Спиндермаан!! ФОСТАТААААА :D
150
7
 
24
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Ей странно нещо, някои ученици не могат да пишат правилно на родния си език, а този олигофренски диалект бързо го учат. Поредният пирон в коФчега на деградиралото ни общество.
149
3
 
44
 
! Отговори
Nerealen преди 11 години
***, *** ***. Търсите къде да си начешете езиците и ето ви повод. Кой се възхищава на Спиндермаан? Кой говори за възхищение? Просто това е една ***, но смешна страница във Фейсбук. Вие се хвърлихте да разнищвате новият социален феномен... Нямате ли си работа покрай Будата, тока, Дюнигейт? А вярно, вие сте преписвачи, а не истински журналисти...