Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба

Има ли спасение за българите от високите сметки за ток?
Обновена: 13 фев 2013 19:59 | 13 фев 2013 19:58,
381
Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба
И деца участват в протестите срещу високите сметки за ток. Снимка: Булфото

Абсурдно е да плащаш завишени сметки за ток, нали? Също толкова абсурдно е и доживотното закрепостяване със сметките за парно, дори когато си демонтирал радиаторите в жилището си. Има ли спасение за българите?

Енергийният експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет разговаря по темата пред „Дойче веле“.

Българите започват да търсят правата си едва тогава, когато им бръкнат в джоба - тази горчива истина излиза наяве по време на всички протести от Виденовата зима насам.

По стар навик причините за високите енергийни сметки се търсят в монополистите – електроразпределителните дружества и топлофикациите. И макар вече цяло десетилетие да се говори за либерализирането на енергийния пазар, българите могат да избират единствено между едно от трите енергоразпределителни дружества в страната, които играят ролята на регионални монополисти.

Защо токът е толкова скъп?

Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива.

"В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той.

Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".

Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност, отбелязва "Дойче веле".

“Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници”, твърди енергийният експерт.

Енергийното робство на българите

"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро. Там сметките могат да бъдат оспорени, ако потребителят реши, че са прекалено високи. Дистрибуторите, между чиито оферти избирам моя доставчик, са склонни на отстъпки, защото така печелят в борбата за повече и по-постоянни клиенти", разказва д-р Георги Касчиев.

Самият той също е ставал жертва на произвола на българските енергийни монополисти - бил е "задочно" осъден от "Тополофикация - Шумен" за сметка, която никога не му е била предявявана.

Д-р Касчиев посочва, че в България се среща един абсурд - невиждан другаде в Европа и въобще в 21-ви век.
Става въпрос за фрапиращото "право" на топлофикациите да налагат на собствениците на жилища с централно отопление доживотно закрепостяване със сметки за "топлина" и "дялово разпределение" – дори когато са демонтирали радиаторите в жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата е в безизходица.Не може да махне енергийният микс, поети са ангажименти, а и става дума за хиляди хора да останат без работа.Много говорят тук срещу Мариците, Брикел, зелената енергия и т.н. Ако спрат да им изкупуват тока какво става? - Милионни неустойки и няколко хиляди на борсата... Преди две години именно затова Тиквуняка не посмя да ги фалира Брикел...Той си е страхливец по природаДо края на мандата ще гледаме агонията на Тиквуняка и шайката му!
25
1
 
0
 
! Отговори
ЗА 28 преди 11 години
До АнонименЩЕ СЕ ПЛАТИ ПО РАЗЦЕНКИТЕ НА ПРИВАТИЗАТОРИТЕ. НЯКЪДЕ ПО 1 ДОЛАР ДА ПРЕДПРИЯТИЕ.
24
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лумпенизацията на народа достигна своя връх на тези протести .Прости им Господи те не знаят какво искат.
23
2
 
7
 
! Отговори
ЗА 25 преди 11 години
До АнонименТИ ИЗЛЕЗ ДА ГО КАЖЕШ НА ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ, ЧЕ ДА ТИ РАЗКОВАТ ПРАЗНАТА КОШНИЦА. ПОВТАРЯМ - НЕ ТИ ХАРЕСВА БЪЛГАРИЯ, ОБУВАШ СИ МИРИЗЛИВИТЕ ЧОРАПКИ И ЦЪРВУЛКИТЕ И БЕГОМ НАВЪН СЪС СКОРОСТА НА СРИТАН ПЛЪХ.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
26 колко си готов да платиш за тази операция, скапаняко
21
2
 
6
 
! Отговори
ЗА 23 преди 11 години
До АнонименНАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА Е ВРЪЩАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА, ОТНЕТА ЧРЕЗ ПРИСВОЯВАНЕ/ПРИВАТИЗАЦИЯ. АКО НЯКОЙ ИСКА ЧАСТЕН ЗАВОД - МОЛЯ, ДА СИ НАПРАВИ С НЕГОВИ ПАРИ.
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24 Напротив скапаняко ти хващаш Сибирския експрес и беж от тук
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BG е дива ИндияКАТО Е ДИВА ИНДИЯ, ОБУВАШ СИ ТЪРЛЪЧКИТЕ И БЕГОМ МАРШ. ЯСНО ЛИ ТИ Е *** ЧОВЕЧЕ.
18
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВА Е АЛТЕРНАТИВАТА НА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА------------------- Каква национализация, бе? Мислиш да отидеш да вземеш на някого частната собственост ли? Искаш да крадеш ли, какво?
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБЩЕСТВОТО РЕШАВА КАК ДА СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА! ДЪРЖАВАТА Е НА ХОРАТА И ТЕ РЕШАВАТ ДАЛИ ЕДНА ФИРМА ДА ИМА ПРАВО НА ИЗВЪРШВА ДЕЙНОСТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИЛИ НЕ! ХОРАТА НЕ ИСКАТ ЕРП-ТАТА, ТАКА ЧЕ АДИО РИО. НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГИ ИСКАМЕ, ДОРИ ДА НЯМА ОСНОВАНИЕ ЗА ОПЛАКВАНЕ, А ОСНОВАНИЯ ИМА.
16
10
 
3
 
! Отговори
BG е дива Индия преди 11 години
До 2030 г. Европа може да произвежда до 40% от необходимата ѝ енергия от възобновяеми източници, използвайки с 38% по-малко енергия спрямо 2005 г. и намалявайки емисиите парникови газове с 50% спрямо 1990 г., става ясно от нов доклад на Световния фонд за дивата природа (World Wildlife Fund - WWF), цитиран от изданието EurActiv.Достигането на тези нива ще изведе Европейския съюз на пътя за изграждане на система за 100% произведена енергия от възобновяеми източници най-късно до 2050 г.
15
1
 
24
 
! Отговори
Ламбо преди 11 години
така ще е.Господата крадци не изчислиха че след 23 години о началото на така наречената псевдо промяна и демокрация израстна едно поколение което няма да трае това.А зад тях са 35 40 годишни Бащи които едва ли ще траят да бият децата им. Довиждане сте господа Крадци и ***.Времето ви е към самият си край.
14
21
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Да сложиш на детето си табела "РОБ" и да го ползваш за политическа агитация, значи си пулен ***.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми се вярваше,че тиквата е толкова *** сам да си предизвика Хелоуин баш преди изборите. Не ми се нрави обаче факта ,че *** и атакситите се опитват да яхнат протестите. ДА ГИ ИЗРИНЕМ ВСИЧКИ ДО КРАК!!!
12
7
 
11
 
! Отговори
АТАКА преди 11 години
Има спасение за мас и то е само едно Волен Сидеров Министър - Председател,АТАКА Победа.България над всичко,България е на народа
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВА Е АЛТЕРНАТИВАТА НА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА? ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ДА МОЖЕ НЯКОЙ ДА ЖИВЕЕ В ИМОТ ЗА МИЛИОНИ, ДА КАРА ДЖИП ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ И ДА НИ СЕ СМЕЕ, ЧЕ СМЕ БЕДНИ И ГЛАДНИ ЛИ? ТОВА ЛИ Е АЛТЕРНАТИВАТА? НЯКОЙ, КОЙТО СИ Е ПРИСВОИЛ /ПРИВАТИЗИРАЛ/ ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ СТРОЕНО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като почнат с прастарите лафове - "като му бръкнат в джоба... " аре да не си бъркаме по джобовете а? ромски прелести.. Как да се бориш за правата си когато в българия всичко е предрешено?Ако има нещо някъде добро то задължително е някакво прикрите на тонове помия и мизерия..Ето сега ,хиляди хора търсят правата си и какво?Получават уклончивият отговор-"Ще видим,сметките са ту верни,ту сгрешени,ала бала- тоест няма да направим нищо"И как да съдиш някой след като дори нямаш пари за адвокат?
9
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен цената на тока е напълно нормална!
8
1
 
44
 
! Отговори
СЪБУДЕТЕ СЕ преди 11 години
БУНТЪТ ВЕЧЕ Е ОБЩОНАРОДЕН, ОБЩОПРИЧИНЕН - БЕДНОСТТА, МИЗЕРИЯТА, КОРУПЦИЯТА, МОНОПОЛИТЕ, НАГЛОСТТА НА ПОЛИТИЦИТЕ. НИЕ СМЕ НА ХОД, ДА ГИ ИЗМЕТЕМНЕКА ГИ Е СТРАХ ЗАЕДНО СМЕ СИЛНИНЕДЕЛЯ, 11 часа ! АЗ ЩЕ БЪДА ТАМ, А ТИ ?
7
0
 
28
 
! Отговори
Дървар преди 11 години
КАТО НЕ СТАВА С ДОБРО СЕГА ЩЕ ИМА ДЪРВО.ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ИЗКАРВАТЕ НЕРВИТЕ НА НАРОДА? ВИДЯХТЕ ЧЕ НАРОДА ДОСТАТЪЧНО ТЪРПЯ,НО ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО ПРЕЛЯ.