Мъчен избор на кандидатите за патриарх

И дума не може да става за консенсус, каза митрополит Йосиф
16 фев 2013 14:16,
41
Мъчен избор на кандидатите за патриарх
Митрополит Йосиф Снимка: БТА

Изборът на двамата митрополити, кандидати за патриарх, продължава, и дума не може да става за консенсус. Това каза пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

Той уточни, че сега е 24-ти тур на гласуването, като в различните турове с по девет гласа са били Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит, а Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е събирал 4-5-6 гласа.

За да бъдат избрани двамата митрополити, е необходимо да получат 10 гласа при гласуването. Според устава на БПЦ срокът за избирането им е до 24.00 ч. днес, обясни митрополит Йосиф.

Запитан има ли вероятност да се стигне до отлагане на Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, той отговори: "Както вървим, аз съм разочарован и може да се случи и това". По думите му "след това ще следва разруха".

Докато даваше изявление пред журналистите, Американският митрополит на няколко пъти се разплака. Той каза, че е "похарчил 15 000 долара за делегатите от неговата епархия от САЩ, Канада и Австралия, а двама от тях са вече тук".

Още по темата
Изборът на патриарх и неговата интронизация на 24 февруари са под въпрос и се осмелявам да ви кажа това, въпреки че "моите събратя митрополитите са против моето приятелско отношение към вас", заяви пред журналистите митрополит Йосиф.

Попитан има ли спорове между митрополитите на днешното гласуване, Американският митрополит описа ситуацията при избора така: "Там е работата, че гледаме, усмихваме се, подхвърляме туй-онуй, но вече като че ли се доби една щампа".

В днешните гласувания не са включвани само Старозагорският митрополит Галактион, който вчера беше избран за един от кандидатите за патриарх, както и Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий, които нямат право да участват в избора според устава на БПЦ.

Във всяко гласуване бюлетините са по 13, обясни митрополит Йосиф и добави, че не се анулира от гласуването събралият най-малко гласа митрополит и той участва и в следващия тур. Американският митрополит предположи, че в следващите часове може някой от митрополитите да реши да си тръгне от заседанието.

Попитан дали има лоби от четирима митрополити, които искат да саботират избора, митрополит Йосиф каза, че не може да цитира имена, но отбеляза, "че четири гласа се разхвърлят за митрополитите, които са си подали отвод". Ако не можем да изберем и другите двама кандидати за патриарх, не може да има избор в неделя на 24 февруари и не може да има патриарх, коментира Американският митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: патриархкандидати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после - Гавраил Ловешки и Неофит Русенски са другите двама. И двамата стават, но в никакаъв случай не трябва да е раздавача на архонтски титли Галактион Славибиневски!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕОФИТ РУСЕНСКИ!
12
2
 
3
 
! Отговори
попа преди 11 години
Верно няма консенсус - в момента умуват на кой да е Линкълна, на кой - ролекса, и на кой - продажбата на свещи от 1.50... Просто е, дано се разберат до довечера.... Ние, миряните стискаме палци.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В днешните гласувания не са включвани само Старозагорският митрополит Галактион, който вчера беше избран за един от кандидатите за патриарх, както и Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий, които нямат право да участват в избора според устава на БПЦ."Неточен и подвеждащ израз. Стегнете се бе, журналисти... Не "в днешните гласувания", а "в днешните НОМИНАЦИИ". Иначе се разбира, че посочените митрополити нямат право да участват в тия гласувания...
10
0
 
2
 
! Отговори
гд преди 11 години
В началото може да Ви се стори доста ***, но накрая се разкрива смайващата Истина. Става дума за факти, хора, години и т.н. Във филма говорят за неща, които днес са актуални - световна икономическа криза, Нов Световен Ред и т.н. и т.н.Нека ъплоадърите качат този ценен филм, за да влезе в топ 10 на замунда. Това е ценен филм и си заслужава. Не е като холивудските ***, с които ни заливат. То не бяха добри извънземни, добър дракула, добъри вещици, добър дявол. Хайде стига сте ни промивали мозъ
9
1
 
1
 
! Отговори
ха преди 11 години
Забележете линка, с които youtube предоставя това видео. Използва домейн "youtu.be". Това също не е случайно. Но истана все още предстои да излезе наяве. Така както ковчега се крие от хоратаНакрая на втората част разкриват цялата истина. Тя е толкова стресираща, че на презентацията на филма се виждат и еврейски духовни лица, които са смаяни и не знаят какво да кажат и как да оборят истината.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кръвта от кръста на Иисус се е стекла надолу в земята и през тази пукнатина кръвта се стича надолу. Капака на ковчега се спуква при земетресението и кръвта на Агнеца пада в самия ковчег. Еврейския първосвещеник като гледал филма е скъсал ризата си, защото ковчега е Святай светих за евреите.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да се обединят длъжностите патриарх и главен мюфтия в България. Без друго и двете религии са далеч от живота и са се превърнали в БИЗНЕС.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз съм за Неофит .
5
0
 
5
 
! Отговори
ognian.varbev преди 11 години
И тук има партии и ЕРП -та !?
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Галактион, може да не е светец, но на фона на останалите наистина е за предпочитане...доста народен човек е:)
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Русенският Неофит!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕОФИТ!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
moje i bez papa. koito viarva ne mu triabvat ni papi ni popove.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe