"Прощавайте, братя, и ти, мило Отечество, за тебе аз отивам!"

140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски
19 фев 2013 07:47, Елка Василева
137
"Прощавайте, братя, и ти, мило Отечество, за тебе аз отивам!"
Покланяме се пред делото и паметта на Васил Левски. Снимка: Булфото

Преди 140 години Апостолът на свободата Васил Левски увисна на бесилото. Пред паметника на великия българин в София тази вечер ще се състои  церемония – поклонение.

В края на 1871 г. Васил Левски създава гъста мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна вътрешна революционна организация и избира за неин център Ловеч, разказа за БТА уредникът в Регионалния исторически музей в Ловеч Теодор Тончев.

За последен път в Ловеч Васил Левски е бил на рождественските празници на 26 декември 1872 г., но е трябвало е да дойде по-рано. На 10 декември прехвърлил Балкана, когато получава индикации, че в Ловеч го грози опасност, че има предателство. "Това са инсинуации, чиято цел е Левски да не идва в Ловеч, за да не компрометира комитетските дейци", разказва историкът. Вината се хвърля върху поп Кръстю.

От 10 до 25 декември, когато идва в Ловеч, Левски стои в тайна къща, която изследователите търсят и до днес. Според някои тя е в Стремската долина, други считат, че е в района на Троянския манастир - къщата на Найден Хасъмски, други я търсят в Микре. Има и такива, които предполагат, че той през това време е в Ловеч, в къщата на Никола Сирков, но не се издава пред своите съратници и сподвижници и симулира, че е далеч. Според друг изследовател е една от колибите в ловешките лозя.

Историкът от ловешкия музей припомня, че целта е Левски е да прибере архива и да го отнесе в Букурещ. Там той е трябвало да вземе участие в проектираното събрание на БРЦК, което да насрочи дата за евентуално всеобщо българско въстание.

Пристигайки в Ловеч, той отива в къщата на Никола Сирков, където се съхранява архивът. Зашиват го в самара на един кон. Никола Сирков уговаря своя братовчед Никола Цвятков да придружи Левски до Велико Търново. Освен това изпраща Христо Цонев - Латинеца, който е държател на Къкринското ханче, да го отвори и да посрещне Левски. "Никола Цвятков, на когото дължим информацията за последното пътуване до Ловеч, твърди, че Левски е успял да се снабди с тескере (документ за самоличност на ловчански гражданин-кръчмар). Никола Сирков отчита на Левски три хиляди гроша комитетски пари за оръжие, които са обърнати в злато, в лири", разказва уредникът. На 26 декември преди Левски да отпътува, посещава къщата на Величка Хашнова. Искал е да се срещне с поп Кръстю, но събралите се там съратници му казали, че не може, защото около къщата му патрулират заптиета.

В рамките на два дни Левски отива в крайния квартал "Дръстене", минава през "Вароша" и отива в долния край, от там тръгва по стария севлиевски път. Пред него вървят младежи, водени от Христо Поплуканов, които наблюдават обстановката по пътя, уж че играят на топчета. Никола Цвятков тръгва по стария път, известен като чилийския, който в един момент се съединява със севлиевския път.

Левски и Никола Цвятков се събират, като Цвятков язди коня, в чийто самар се намира архивът, а Левски върви пеш. Пътуват за Къкрина. На шест километра от Ловеч, в местността "Пази мост" срещу тях идват две турски заптиета. Това става в късния следобед. При тази среща полицаите забелязват първо Никола Цвятков. Левски се отклонява встрани на пътя. Те питат кой е този човек. Цвятков отговаря "Кой знае?". Тогава питат Левски: "Ти кой си?". Левски казва: "Аз отивам на лозето си" и накрая завършва: "От Ловеч съм". С това срещата е приключила, разказа уредникът в Регионалния исторически музей в Ловеч Теодор Тончев.

Към 18.00 часа пристигат в Къкринското ханче и заварват къкринци, които се веселят с чаша в ръка. Латинеца им представя Левски като Христо Иванов - Големия. "Груба грешка. Той е къкринец и дори се оказва, че е кръстник на децата на един от посетителите. Левски все пак успява да се измъкне от ситуацията", допълва историкът.

След като си заминават посетителите на хана,Христо Цонев - Латинеца, Никола Цвятков и Левски остават да вечерят, правят план за следващия ден. Латинеца им обещава,че ще ги преведе през обходни пътища. В полунощ Никола казва на Левски да стават и да тръгват, но той отказва, към 2.30 стават. Латинеца излиза да търси два коня. След това на вратата на ханчето се чука и когато Никола отива да отваря, чува гласа на същото заптие, което са срещнали предния ден при Пази мост.

Левски тръгва да бяга през задния вход и се насочва към врата, която е от плет. За да не скърца, той тръгва да прескача портата, но опитът се оказва неуспешен, дрехите му се оплитат в стърчащите нагоре колове и пада напред по очи.

Зад дувара имало три заптиета, които скачат отгоре му. Той успява да се отърве и прострелва един от чаушите Хюсеин Бушнак в пръста. "След като става дандания, останалите заптиета се съсредоточават на това място, стрелят залпове. В момент, когато Левски не може да реагира, едно от заптиетата замахва с нож и му реже половина на лявата ухо, хващат го и го връзват с пояса му. По този начин е заловен Левски", разказва уредникът в Регионалния исторически музей в Ловеч Теодор Тончев.

След това заптиетата правят обиск на ханчето. Латинеца и Никола Цвятков отричат, че познават Левски. В един момент там вкарват един човек, който е обезобразен и те не могат да го познаят. Разбират, че това е Левски, когато той казва: "Прощавайте, братя, и ти, мило Отечество, за тебе аз отивам!".

Вече 140 години Къкринското ханче пази спомена от този пагубен за Отечеството момент - залавянето на Апостола на българската свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Левски летеше срещу вятъра и се издигна до небесата. Не беше време на оная техника, която да го приземи навреме.Поклон, Апостоле! Ще се завърнешнякой ден.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NQMAM DUMI...BOGE DAI NI OSHTE EDIN LEBSKI !
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народе ???
94
0
 
2
 
! Отговори
Велика преди 11 години
До KARA SIKLIТи пък по каква нужда пребиваваш тук да сипеш глупости???Как е възможно толкова труд да се хвърля за едното самоизлагане....
93
0
 
5
 
! Отговори
м-р Х преди 11 години
ааааа не дей да бъзаш да обвиняваш поп кръстю това не е доказано, още повече че попът също е задържан което е изключителна рядкост за духовно лице. Има съмнения и за Поп лукан, трети хора дори твърдят че съпруг-рогоносец издал АПостола (Левски според една от версиите има близки връзки с жената на един от комитетските дейци в Ловеч), въобще версиите са твъред много, за да може с лека ръка да кажем, че е бил ТОЧНО поп Крюстю. това е легенда, Слух., увековечен от Вазов
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Захари Стоянов създава една легенда. ПСопред него оград на Къкринското ханче е висока , левски скача, но потурът ме е развързен, той се препъва и пада. В действителнотост нищо не не е по далеч от истината. Оградата е сравнително ниска, а Левски не е носил потури, *** и не се е препъвал, а се е подхлъзнал в калта, но Захари Стоянов исак да създаде по-героичен образ и така възникав легендата....ако Левсик имше ботуши , а Ботев каска.....
91
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Левски е велик, защото се е борил с чорбаджиите, които са били против независима България. Трябва да ни послужи за пример в тоиз светъл ден.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако е за цар (Станишев) и сега си имаме султан (Борисов). Нам ни трябва чиста и свята република.
89
3
 
2
 
! Отговори
Мера според мера преди 11 години
Хаха, баси тъпака е този Черен Въглен под мен. Въшлив *** с мазни косми на ***. Днес ти беше деня за баня а ти го изтърва, нищо другия месец имаш шанс. Но за акъл цял живот да живееш по-умен от оранготан няма да станеш.
88
1
 
6
 
! Отговори
Vankata преди 11 години
Съзаклятие "Иван Петров", днес също ще почете гибелта на Апостола, в едно с жертвите от Геноцида над България!!!Нещо прощално:..."- Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета? - Не знам, ага. - Аз така заповядах. Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима. И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ст
87
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Неразбирам, как може да няма администратори които да пазят елементарно приличие при коментаторите, това е новинарски сайт, а за ,личността ЛЕВСКИ...., ТЕЗИ ПИСАЧИ СА ***, КОИТО ОПОРОЧАВАТ ПРОТЕСТИТЕ НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА, СЪЩИТЕ НА КОИТО ПОЛИЦИЯТА ИМ Е ВИНОВНА ЗАЩОТО ИСКАТ АНАРХИЯ И КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кара, замисли се, цялата тази хвърлена енергия и време - те са в полза на Апостола, колкото и да не ти се иска. А всеки си плаща един ден за "усилията" и ти дълбоко, ама много дълбоко в себе си знаеш какво заслужаваш, и знаеш какво е заслужил Апостола ... рано или късно... вече не ми е жал за теб.
85
3
 
7
 
! Отговори
А Т И Л А преди 11 години
'Който ни Освободи, той ще ни Пороби" - Васил Левски135 ГОДИНИ НЕЗАКОННА РУСКА КОЛОНИЯ68 ГОДИНИ НЕЗАКОННА КОМУНИСТИЧЕСКА ТЕРОРИСТИЧНА ВЛАСТКомуниста не е дошъл на власт с избори, той дойде с Оръжие, Преврат и Руски Танкове и може да се свали само и единствено Българско Оръжие и Българска КЪРВАВА РЕВОЛЮЦИЯ !!!Мръсни Комунистически Гадове прехода още не е започнал, ще ви ИЗТРЕБВАМЕ като кучета, първо ще Избиваме децата и внуците ви за да не създавате Генетично увредени поколения.Няма да ви спаси нито Репресивния милиционерски апарат нито *** зависимата Държавна сигурност
84
0
 
7
 
! Отговори
nniki4a преди 11 години
Тая статия защо не е най-отгоре цял ден.Не ли заслужил вниманието Апостола за един ден?Стегнете се.Стига с това зомбиране.
83
0
 
6
 
! Отговори
nniki4a преди 11 години
Пклон пред светлата памет на Апостола на Свободата.
82
2
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
не се хаби , тея и в анадола не ги искат ,как да те разберат , не оценяват толерантността която получиха - имат ни за слаби - това е начина им на мислене ,а за нас знак към какво не трябва да бъдем толерантни !Извинявам се за поста , но наистина е жалко че тук пишат хора краини илитерати (неграмотни ) непознаващи историята с промити фанатизирни мозъци
81
0
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Добре бе, защо ПАК намесихте политическата *** тук? Тия *** не заслужават и с камъни да бъдат пребити, вие ги пишете под статия за Васил Левски? Не обиждайте паметта му с тия ненаяли се мутри!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма да ти отговоря зараади уважението към Левски , а и защото съм по -добър от теб !затова ,върви си с мир ,кара
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** , неграмотни турчеещи се *** !Дякона се е борил за Свобода и Равенство , след Освобождението българите са приели турците като равни и са останали по домовете си - това е ТОЛЕРАНТНОСТ ! А ВИЕ СТЕ ЖАЛКИ *** !!! НЕ МЪРСЕТЕ НЕЩО КОЕТО НЯМА КАК ДА ПРОУМЕЕТЕ !
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мили хора, внимавайте какво и как пишете по адрес на едно от най-чистите български /защо не и изобщо човешки/ имена! Всичко изречено ляга на собствената ви съвест...